با مراحل اجرای نمای ساختمان آشنا شوید
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با مراحل اجرای نمای ساختمان آشنا کنیم. اگر قصد دارید طراحی نمای ساختمان را خودتان انجام دهید و اجرا کنید، این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.
اگر می خواهید نمایی زیبا و متناسب با بافت شهری داشته باشید، باید ابتدا به فکر یک طراحی هوشمندانه و مبتکرانه باشید. در صورت اجرای اصولی و صحیح نما، می توانید به نمایی جذاب و زیبا نیز دست یابید. در صورتی که نمای ساختمان به صورت اصولی و درست اجرا نشود، جلوه بصری مناسبی را نمی تواند ارائه دهد. طراحی نمای ساختمان یکی از بخش های مهم در معماری ساختمان محسوب می شود، از این رو باید به نکات مهم و ضروری در طراحی آن تسلط کافی داشته باشید. علاوه بر این باید مراحل اجرای نمای ساختمان را نیز به طور کامل بدانید. بدین ترتیب می توانید به یک طراحی ایده آل دست یابید و نمای ساختمان را به درستی اجرا نمایید.
مراحل اجرای نمای ساختمان
برای اجرای نمای ساختمان، همان طور که گفته شد باید ابتدا یک طراحی خوب داشته باشید، به عبارتی اولین مرحله از اجرای نمای ساختمان، طراحی نمای ساختمان است. سپس زیرسازی یا شاسی کشی و بعد از آن نوبت به اجرای نمای ساختمان می رسد. در ادامه تک تک این مراحل را به طور مفصل توضیح می دهیم:
مرحله اول: طراحی نمای ساختمان
اولین مرحله از اجرای نمای ساختمان که در واقع مهم ترین و حساس ترین مرحله نیز به شمار می رود، طراحی نمای ساختمان است. نمای ساختمان مانند یک پوشش برای بنا عمل کرده و ساختمان را در برابر عوامل خارجی محافظت می کند. همچنین معرف ویژگی و سبک فضای درونی ساختمان نیز می باشد. یک نمای زیبا و جذاب توجه مخاطبان را جلب کرده و نقش بسزایی در سیمای بصری شهر دارد و منجر به افزایش ارزش و اعتبار ساختمان می گردد. به همین دلیل طراحی نمای ساختمان حساس ترین مرحله از ساخت و ساز می باشد. عواملی از قبیل: بافت شهری، نوع کاربری، سبک طراحی و میزان بودجه کارفرما در طراحی نمای ساختمان تأثیر گذارند.
زمانی که طراحی نمای ساختمان انجام شد باید مورد تایید کمیته نمای شهرداری منطقه مورد نظر قرار گیرد. کمیته نما بر اساس ضوابط و قوانین حاکم بر معماری ساختمان های منطقه، طراحی های نماها را مورد تایید قرار داده و یا رد می کند. توجه داشته باشید، در شهرهای بزرگ قبل از اجرای نما باید حتما طراحی نما توسط کمیته نمای شهرداری منطقه تایید شود، چون در غیر این صورت ممکن است در زمان اخذ پایان کار با مشکل مواجه شوید. طراحی نما باید خلاقانه و متفاوت و همچنین مقرون به صرفه باشد و متریال مناسب برای آن در نظر گرفته شود. علاوه بر این طوری طراحی شود که به راحتی به تایید کمیته نما برسد. در صورت رد شدن طرح می توانید آن را ویرایش کرده و برای تایید مجدد ارائه کنید. لازم به ذکر است در طراحی نما باید اصول معماری و مهندسی به طور کامل رعایت شود.
نکته
خلاقیت یکی از ارکان اصلی در طراحی نمای ساختمان است و باید طوری نمای ساختمان طراحی شود که متفاوت باشد. سازندگان ساختمان معمولاً نهایت استفاده از تراکم و سطح اشغال را با توجه به قیمت بالای زمین و ساخت می برند و بدین ترتیب سعی می کنند هیچ پرتی وجود نداشته باشد. ولی همان طور که مشاهده می کنید در سطح شهرها ساختمان های مکعب مستطیل زیادی وجود دارد و در حجم معماری آن ها تغییری ایجاد نمی شود. به عبارتی استفاده از نهایت تراکم ممکن به معنی دستیابی به بالاترین متراژ ممکن است. از این رو خلاقیت در طراحی نمای ساختمان باعث می شود تا بدون ایجاد تغییر در حجم معماری، ساختمانی متفاوت و زیبا ایجاد شود.
مرحله دوم: زیر سازی یا شاسی کشی
بعد از این که طراحی نمای ساختمان موفق به اخذ تاییدیه کمیته نما شد، نوبت به زیرسازی یا شاسی کشی است. زیر سازی یکی از مهم ترین و اساس ترین مراحل اجرای نمای ساختمان است که معمولاً قبل از اتصال و نصب متریال اصلی نما انجام می شود. با این کار یک بستر مناسب و سطحی صاف به منظور نصب و اتصال متریال نما ایجاد می شود. توجه داشته باشید، رخ دادن هر گونه خطا در مرحله زیر سازی منجر به ایجاد مشکلات اساسی در اجرای نمای ساختمان می گردد و شما را متحمل هزینه های گزاف می کند. به همین دلیلی این مرحله بسیار حساس است و باید با دقت کافی انجام شود.
پروفیل زیر سازی نما برای متریال مختلف از جمله سیمان، چوب، کامپوزیت، متفاوت انتخاب می شود. به همین دلیل انتخاب متریال، اولین و مهم ترین چیزی است که در مرحله شاسی کشی یا زیر سازی باید مورد توجه قرار گیرد. به بیان دیگر نوع و جنس پروفیل باید با توجه به نوع جنس نما و طراحی آن انتخاب شود. پس از اینکه متریال مناسب انتخاب شد، نوبت به تهیه نقشه های فاز ۲ شاسی کشی می رسد که توسط معمار انجام می شود. در این نقشه به تمامی جزئیات و اطلاعات مرتبط با اجرای نما از جمله پروفیل مورد نیاز، ابعاد و ضخامت، محل اتصال شاسی کشی به سازه، ابعاد جوش و نوع جوش دسترسی خواهید داشت.
ریسمان کشی نما بعد از مرحله تهیه نقشه است که در آن تمامی برجستگی ها و فرورفتگی های نمای ساختمان مشخص و تراز می شود. این مرحله باید به درستی انجام شود تا از دوباره کاری و ایجاد هزینه های اضافی جلوگیری شود. در نهایت زیرسازی با استفاده از پروفیل ها و طبق نقشه صورت می گیرد.
مرحله سوم: اجرای نمای ساختمان
پس از اتمام زیرسازی یا شاسی کشی نما نوبت به مرحله نهایی یعنی اجرای نمای ساختمان می رسد. در این مرحله متریال به بستر آماده شده و صافِ حاصل از مرحله شاسی کشی متصل می شود و همان طور که گفته شد، متریال مورد استفاده از نمای ساختمان مختلف هستند. سنگ، چوب، بتن، آجر، شیشه از متریال پرکاربرد برای نمای ساختمان می باشند. لازم به ذکر است اتصال هر یک متریال به سطح زیرساخت، یکسان نیست و با استفاده از ملات، پیچ و مهره و یا آداپتور با توجه به ماهیتی که دارند، انجام می شود.
سبک های طراحی و اجرای نمای ساختمان
در حال حاضر دو یا سه سبک معماری وجود دارد که از آن ها برای طراحی و اجرای نمای ساختمان استفاده می شود که عبارتند از: نمای مدرن، کلاسیک و نمای سنتی ایرانی. نمای مدرن در بسیاری از کلانشهرها و شهرهای کوچک مشاهده می شود و امروزه بسیار پرطرفدار است. به طوری که نمای بیشتر ساختمان های مدرن است. در اجرای نمای مدرن از متریال هایی مانند: آجر ، سنگ ، شیشه ، سیمان شسته استفاده می شود.
یکی دیگر از سبک هایی که برای نماسازی مورد استفاده قرار می گیرد، سبک کلاسیک است. خوب است بدانید، طراحی نما به سبک کلاسیک به سختی تاییدیه کمیته نما را دریافت می کند. امروزه در شهرهای بزرگ مانند تهران در برخی از مناطق به خصوص شمل شهر تهران نمای کلاسیک بسیار به چشم می خورد. ولی در حال حاضر طراحی نمای کلاسیک با مشکلاتی مواجه است و طبق یک ابلاغیه باید از چرخه معماری و نمای شهر حذف گردد. به همین دلیل در سال های اخیر تعداد ساختمان هایی که دارای نمای کلاسیک هستند کاهش یافته است. نمای سنتی ایرانی نیز یکی از انواع سبک های نماسازی بسیار غنی است که متاسفانه کم و بیش فراموش شده است. نمای سنتی ایرانی دارای جزئیات زیادی است که زیبایی و جلوه خاصی را به ساختمان می بخشد و آن را منحصر به فرد می کند.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید