با کاربرد انواع شناژ در صنعت ساختمان سازی آشنا شوید
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با کاربرد و انواع شناژ در صنعت ساختمان سازی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
شناژ چیست؟
شناژ که با عنوان کلاف نیز معرفی و شناخته می شود، یکی از قسمت های اصلی پی یا شالوده هر سازه یا ساختمان است. شناژ کلمه ای با ریشه فرانسوی است که در لغت به معنای زنجیر کردن می باشد. به عبارتی اتصال پی یا فونداسیون های عمودی به یکدیگر با استفاده از شناژ صورت می گیرد. به بیانی دیگر وظیفه شناژ، اتصال و زنجیر کردن فونداسیون و شالوده های عمودی به یکدیگر است.
همان طور که می دانید به منظور انتقال یکسان نیروی حاصل از وزن ساختمان به زمین، در بسیاری از سازه ها از پی های منفرد استفاده می شود. فاصله پی های منفرد از یکدیگر، 5 متر بوده و با هم در ارتباط نیستند. برای ایجاد ارتباط و اتصال بین پی های منفرد از یک پی نواری یا افقی مقاوم با عنوان شناژ استفاده می شود. یکی از ویژگی مهم شناژها، مقاومت در برابر نیروی کشش و فشار ایجاد شده از فونداسیون های عمودی و افقی است. شناژ یکی از ساختارهای کرسی چینی است که به شکل عمودی بر روی مصالح ساختمانی از قبیل آجر چیده می شود.
معرفی انواع شناژ
شناژها در انواع مختلفی از جمله: شناژ افقی، عمودی، مورب و شناژ مخفی (تای بیم) وجود دارند که در ادامه به بررسی بیشتر آن ها می پردازیم:
شناژ افقی
یکی از انواع شناژ، شناژ افقی اتصالی است که محل قرارگیری آن در بین ستون های فونداسیون می باشد. شناژ افقی وظیفه پخش کردن نیروی وارد به شالوده یا پی را به تمامی قسمت های آن بر عهده دارد. همچنین از تمرکز فشار وارد شده بر ستون ها در یک بخش جلوگیری می کند. شناژ افقی تاثیر بسزایی هم در برطرف کردن نیروهای اضافی وارد بر ساختمان دارد. از جمله این نیروها می توان به ارتعاشات زلزله اشاره کرد.
در ساخت سازه های ضد زلزله که در برابر زمین لرزه مقاوم هستند، از شناژ افقی استفاده می شود. بدین ترتیب که شناژ افقی باید در بین ستون های پی سازه به صورت ضربدری و یا به شکل خرپا قرار گیرد تا منجر به کاهش ارتعاشات وارده به قسمت های اصلی فونداسیون و انتقال این نیروها به زمین و در نهایت دفع آن ها گردد. مقاومت در برابر نیروی کششی حاصل از وزن ساختمان و نیروی وارد شده از سمت ستون های عمودی شالوده ، وظایف اصلی شناژ افی می باشند. توجه داشته باشید ، اندازه گیری دقیق و مصالح به کار رفته در ساخت شناژ افقی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
شناژ عمودی
یکی دیگر از انواع شناژ، شناژ عمودی است در ساخت ساختمان های چند طبقه برای اتصال شناژهای افقی مورد استفاده قرار می گیرد. بدین ترتیب که در پایین به فونداسیون و در بالا به شناژ افقی سقف وصل می گردد. به عبارتی می توان گفت، استفاده از شناژ افقی بدون استفاده از شناژهای عمودی غیرممکن است و به تنهایی قابل استفاده نمی باشد. البته این را هم باید بدانید که استفاده از شناژ عمودی نیز به تنهایی ، سازه ها و ساختمان ها را در برابر زلزله مقاوم نمی کند و شناژ افقی باعث مقاوم سازی شناژ عمودی در سازه ها می گردد. حداقل عرض شناژ عمودی مطابق با استانداردها باید ۲۰ سانتی متر باشد. در برخی موارد استثنا که عرض شناژها باید افزایش باید، این افزایش نباید بیش از ۲۵ سانتی متر باشد.
شناژ مورب، شناژ مخفی
اهمیت استفاده از شناژ مورب در صنعت ساختمان سازی کمتر از اهمیت شناژ افقی نیست. وظیفه شناژهای مورب، نشان دادن عمل و عکس العمل زمین در برابر زلزله است. به همین دلیل است که در کنار شناژ افقی باید شناژ مورب نیز مورد استفاده قرار گیرد. میلگرد گذاری در زمان استفاده از شناژ مورب باید از پشت ساختمان صورت گیرد و باید تا بخش پشت تحتانی پی یا شالوده ساختمان ادامه یابد. بدین ترتیب اتصال اصولی به منظور مهارسازی کناف انجام می شود.
یکی دیگر از انواع شناژ، شناژ مخفی یا تای بیم است که در سقف تیرچه بلوک مورد استفاده قرار می گیرد. در دهانه هایی که طول آن ها بیش تر از ۴ متر است، شناژ مخفی یا تای بیم باید در فواصل ۲ متری اجرا شود. لازم است بدانید در سقف ها به منظور افزایش صلیب سقف سازه از این نوع شناژ استفاده می گردد. اجرای شناژ مخفی با استفاده از دو میلگرد که یکی در بالا و دیگری در پایین مقطع وصل می شود، صورت می گیرد. نکته قابل توجه اینکه، حداقل فاصله شناژهای سقف از یکدیگر باید ۱۰ سانتیمتر باشد.
نکاتی برای اجرای انواع شناژ
در اجرای انواع شناژ باید به نکات مهمی توجه کرد:
تمامی مراحل اجرای شناژ باید تحت نظارت مستقیم متخصص و مهندس صورت گیرد. یکی از کارهای غیر اصولی که در اجرای شناژ باید از آن جلوگیری شود، عبور لوله از داخل شناژ ها است. در صورتی که مهندس ناظر هستید، اگر به چنین موردی برخورد کردید، باید در اسرع وقت پروژه را متوقف نمایید. در هنگام نصب و اجرای شناژها، فاصله بین شناژهای عمودی باید ۵ متر و فاصله بین شناژهای افقی باید ۴ متر باشد. همچنین عملیات بتن ریزی باید به درستی و طوری انجام شود که هیچ فضای خالی بین میلگردهای شناژ باقی نماند.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید