نکات مهم در اجرای کف سازی
در این مطلب از خانه معماری به بررسی نکات مهم در اجرای کف سازی می پردازیم. با ما همراه باشید.
کف سازی چیست؟
کف سازی یکی مراحل و از عملیات بسیار مهم در ساختمان سازی و سایر پروژه های عمرانی است که خود شامل مراحل گوناگونی است که باید با دقت و تحت نظارت اجرا شوند. برای اجرای کفسازی باید ابتدا یک دیوار اجرا شده و روی آن نازک کاری انجام شود. بعد از مرحله تسطیح یک کف یا اجرای یک سقف نوبت به اجرای کف سازی بر روی آن می رسد.
کف سازی باعث می شود تا فضا زیباتر شده و همچنین بر دوام آن نیز افزوده می شود. در صورت اجرای نادرست کف سازی، مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد، از این رو مجری پروژه باید این مرحله از ساختمان سازی را با دقت زیادی انجام دهد. عدم اجرای صحیح کفسازی از کارایی سازه نیز کاسته و خسارات زیادی را به همراه خواهد داشت. یکی از پروژه هایی که کف سازی در آن از اهمیت بسیار بسیار بالایی برخوردار است، جاده سازی است که البته مورد بحث این مطلب نیست.
مراحل مختلف عملیات کف سازی
عملیات کف سازی شامل: زیرسازی، تسطیح و روسازی است که در ادامه به بررسی بیشتر این مراحل می پردازیم:
مرحله زیرسازی در اجرای کف سازی
زیر سازی که یکی از مهم ترین مرحله عملیات کف سازی است به منظور جلوگیری از نشست کردن مورد و حفاظت از تاسیسات عبوری از زیر سطح انجام می شود و از دو بخش: کوبیدن کف به منظور متراکم سازی خاک در کف های خاکی و ماهیچه کشی تشکیل می شود. به منظور جلوگیری از تخریب تاسیساتی که از کف عبور می کند در اثر رفت و آمدهای مکرر، روی آن با استفاده از ملات پر سیمان پوشش داده می شود که این کار اصطلاحاً ماهیچه کشی نام دارد.
توجه داشته باشید، کف سازی قبل از اجرای فونداسیون نیز باید انجام شود. بدین ترتیب که چاه های قدیمی که وجود دارند، شناسایی و با مصالح مناسب پر می شوند. در صورتی که کفسازی قبل از فونداسیون اجرا نشود، احتمال نشست ساختمان و ترک خوردگی در حین یا بعد از ساخت بسیار بالاست.
مرحله تسطیح در اجرای کف سازی
تسطیح مرحله پس از زیرسازی است که در آن سطوح تراز بندی و همباد می شوند. در صورت اجرای کفسازی در محلی که امکان جاری شدن آب وجود دارد، مانند کف پیلوت یا پشت بام، باید نسبت به شیب بندی مناسب برای هدایت آب به کف شور ها یا آبروها اقدام شود. لازم به ذکر است، به منظور تسطیح کف فونداسیون از بتن مِگر استفاده می شود.
برای جلوگیری از نفوذ آب به زیر سطح، در مرحله تسطیح و یا روسازی باید از قیر و گونی یا ایزوگام برای عایق بندی استفاده کرد. ملات هایی که در مجاورت لایه عایق کاری به کار گرفته می شوند باید با مصالح ریز دانه و گرد گوشه باشند. چرا که سنگدانه های درشت و تیز گوشه منجر به سوراخ شدن لایه عایق در اثر فشار خواهند شد. افرادی که اجرای لایه عایق را بر عهده دارند، باید از کفش های نرم و بدون میخ استفاده نمایند تا هنگام عبور از روی لایه عایق آسیبی به آن وارد نشود. همچنین هنگام کار با قیر و گونی باید نکات ایمنی نیز مطابق مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان حتماً رعایت شود.
در مرحله تسطیح در مورد سقف های سازه ای اجرا شده به منظور دستیابی به مورد نظر معمولاً پوکه های معدنی یافوم بتن که مصالح سبکی هستند، مورد استفاده قرار می گیرند. توجه داشته باشید، اجرای سقف به صورت گُرده ماهی تخلف محسوب می شود و بر خلاف ضوابط است. این اجرا منجر به افزایش ضخامت کف سازی و در نهایت سنگین تر شدن سقف می گردد. توجه داشته باشید، عیار سیمان در ملات مصرفی در مورد کف سازی پارکینگ ها یا گذرگاه های عبور وسایل نقلیه یا ماشین آلات سنگین باید بالا باشد. در غیر این صورت، در برابر فشار عبور وسایل نقلیه مقاومت کافی نخواهد داشت.
مرحله روسازی در اجرای کف سازی
روسازی یا سنگ فرش کردن، آخرین مرحله از عملیات کفسازی است که در صورت اجرای صحیح مراحل قبلی، به خوبی انجام می شود. برای اجرای روسازی باید از افراد متخصص و باتجربه استفاده شود تا کار به بهترین شکل ممکن پیش رود. اجرای روسازی با استفاده از ریسمان کشی کلیه سنگ فرش ها به صورت همباد و هم تراز با یکدیگر صورت می گیرد. عبور از روی سنگ فرش ها بعد از این که ملات زیرین به صورت کامل سفت شدف امکان پذیر است. روسازی مرحله ای حساس است که باید توام با ظرافت و سلیقه باشد. در حاشیه کار نیز باید از سنگ فرش هایی که به صورت تکه ای هستند استفاده شود و برش دادن سنگ ها نیز باید به دقت و با ظرافت تمام انجام شود.
اگر زیرسازی به خوبی انجام شود و استحکام کافی داشته باشد، از سرامیک می توان در سقف های طبقات استفاده کرد. در صورت ضعیف بودن زیرسازی، سرامیک در اثر فشار دچار ترک خوردگی می شود. برای زیرسازی و سنگ فرش کردن محوطه ها باید مصالح با استقامت و ضخامت بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. انواع سنگ برای زیرسازی و محوطه سازی مناسب هستند.
لازم به ذکر است، در سنگ هایی با ابعا د بزرگ و ضخامت کم، احتمال ترک خوردگی و شکستن بیشتر است. سنگ کلوچه یکی از انواع سنگ های ساختمانی مصرفی در کف سازی است که در ابعاد کوچک وجود دارند و از صرفه اقتصادی خوبی نیز برخوردارند و در مقایسه با سنگ های معمول زیرسازی ارزان تر هستند. ضخامت این سنگ ها برای زیرسازی مناسب است ولی کار کردن با آن ها به دلیل ابعاد کوچک کمی دشوار بوده و مستلزم استخدام افراد باتجربه و ماهر می باشد.
نکته
اجرای روسازی و سنگ فرش برای سطوح شیب دار و رمپ ها باید با در نظر گرفتن نکات و پیش بینی تمهیدات لازم انجام شود. به طور کلی پس از این که مرحله روسازی و سنگ فرش شدن کف ها به اتمام رسید از دوغاب ساخته شده از ملات پودر سنگ بر روی آن ها استفاده می شود. بدین ترتیب تمامی خلل و فرج آن پر می شود. در مرحله روسازی به منظور تسطیح هر چه بهتر و زدودن برآمدگی های ریز روی سنگ فرش، عملیات ساب زنی صورت می گیرد.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید