با انواع سنگ های ساختمانی و کاربرد آن ها آشنا شوید
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم انواع سنگ های ساختمانی را به همراه کاربرد آن ها به شما عزیزان معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
ویژگی های سنگ های ساختمانی
سنگ یکی مصالح ساختمانی است که استفاده از آن در صنعت ساختمان سازی بسیار رایج است و از دیرباز مورد استفاده قرار می گرفته است و قابلیت های منحصر بفرد، آن ها را از سایر مصالح متمایز کرده است. ویژگی های یک سنگ ساختمانی عبارتند از: دوام و مقاومت بسیار بالا، جلاپذیری مطلوب، مقاومت سایشی و ضربه ای بالا، قابلیت برش و صیقل خوردن، قابلیت شستشو، ثبات رنگ، مقاومت در برابر حرارت و رطوبت، مقاومت کششی و خمشی مناسب، غیر قابل نفوذ بودن، مقاومت در برابر تغییرات آب و هوایی، سختی و مقاومت فشاری بالا و پایداری در برابر مواد اسیدی و قلیایی. از جمله کاربرد این سنگ ها می توان به : پوشش دیوار داخلی ساختمان، نماکاری، زیرسازی جاده ها، دیوار و شالوده، کف خیابان و پیاده رو و تزئینات مختلف اشاره کرد.
معرفی انواع سنگ های ساختمانی
گرانیت، کوارتزیت
سنگ گرانیت یکی از انواع سنگ های مشهور و زیبای ساختمانی است که در دسته سنگ های آذرین قرار می گیرد و از چگالی و سختی بالایی برخوردار است. از این یکی از مصالح بادوام به شمار می رود. هزینه استخراج، برش و صیقل دادن گرانیت بسیار بالا است. به همین دلیل یکی از سنگ های ساختمانی گرانقیمت محسوب می شود. کاربرد این سنگ در زیربنای تاسیسات، کف سازی و تزئین داخل ساختمان می باشد. نفوذناپذیری و مقاومت بالا در برابر ضربه و نفوذ آب از ویژگی های سنگ گرانیت می باشد. لازم به ذکر است از گرانیت می توان در نماکاری ساختمان نیز استفاده کرد. ولی چند سالی است که استفاده از این سنگ برای استفاده در نمای ساختمان ها ممنوع شده است.
سنگ کوارتزیت در ساخت پوشش دیوارها، نماکاری ساختمان، سطح پله ها و کف زمین کاربرد دارد و از مقاومت بالایی در برابر هوازدگی برخوردار می باشد. بسیاری از سازندگان برای کاهش هزینه های ساخت و ساز از این سنگ استفاده می کنند. چرا که قیمت آن در مقایسه با سایر سنگ ها پایین تر است. شباهت این سنگ به گرانیت بسیار زیاد و در مقایسه با آن سخت تر است. سنگ کوارتزیت در رنگ های قرمز، خاکستری و قهوه ای وجود داشته و دارای ظاهری بلوری و زبر می باشد.
مرمر، مرمریت
سنگ مرمر یکی دیگر از انواع سنگ های ساختمانی نام آشنا است که دارای ویژگی هایی از قبیل: صیقل پذیری بالا و سطحی آینه ای، جلای بالا و رنگ های زیبا است و بسیار ایده آل برای دکوراسیون داخلی، کفپوش، ستون ها، پله ها و تزئینات داخل ساختمان می باشد. یکی از معایب سنگ مرمر، مقاومت کم آن در برابر رطوبت و آلودگی است. از این رو در نماسازی از آن خیلی استفاده نمی شود. این سنگ در رنگ های قرمز، زرد، سفید، خاکستری، ارغوانی و سبز موجود است و قیمت بالایی هم دارد.
سنگ مرمریت با سنگ مرمر فرق دارد و آب را هرگز جذب نمی کند. این سنگ از مقاومت کمی در برابر هوازدگی و باران های اسیدی برخوردار است. از این رو در نماکاری مورد استفاده قرار نمی گیرد و بیشترین کاربرد آن در داخل ساختمان است. مرمریت در سه دسته سنگ چینی، سنگ کریستال و سنگ ابری وجود دارد. مرمریت خوی، کوه سفید، دهبید، هرسین، شیراز، کویر کاشان و کاوش کرمان و دهبید از انواع سنگ مرمریت می باشد.
تراورتن و آنتیک
یکی از بهترین نوع سنگ های ساختمانی که برای نماکاری ساختمان و دکواسیون داخلی کاربرد دارد، سنگ تراورتن است. در مناطق گرمسیر از این سنگ بیشتر برای تزئین خارجی ساختمان استفاده می شود و در دو نوع استالا کتیت و استالاگمیت موجود است. یکی از معروف ترین سنگ های تراورتن، سنگ تراورتن حاجی آباد است که طرح ابر و بادی و موجدار دارد. این سنگ که شهرت جهانی دارد، قابل برشکاری و ایده آل برای استفاده در نماکاری ساختمان و لابی هتل ها است. سنگ آنتیک یکی از انواع سنگ های دکوراتیو است که بیشتر در داخل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این سنگ با قرار دادن خرده سنگ های تراورتن در کنار یکدیگر ساخته شده و به عنوان سنگ تزئینی در نمای داخلی و بیرونی ساختمان و محوطه سازی باغ کاربرد دارد.
ماسه سنگ و سنگ گابرو
ماسه سنگ یکی از انواع سنگ های رسوبی است که از تطبیق پذیری بالایی برخوردار بوده و همین ویژگی باعث شده تا از این سنگ در داخل و خارج ساختمان استفاده شود. از ماسه سنگ برای کفپوش، پوشش سقف، بالکن ها، دیوارپوش، استخرها و پاسیوها استفاده می شود. ماسه سنگ در رنگ های سفید، خاکستری، قهوه ای مایل به قرمز، زرد، قرمز و قهوه ای وجود دارد. یکی از سنگ های مناسب برای ساخت کانتر کابینت، کاشی کف، سنگ نما و سنگ تزئینی ساختمان، سنگ گابرو با مقاومت بالا در برابر هوازدگی است که برای نماکاری ساختمان و کفپوش بسیار ایده آل می باشد. گابرو یکی از انواع سنگ های آذرین درونی با رنگی تیره و بافتی درشت است و در رنگ های سبز، سیاه و خاکستری مایل به سبز وجود دارد.
دیوریت، ازاره، گیوتین و سنگ بادبر
دیوریت یکی دیگر از سنگ های ساختمانی است که برای نماکاری ساختمان، کف و پله ها کاربرد دارد و در رنگ های خاکستری، خاکستری تیره و خاکستری مایل به سبز وجود دارد. سنگ ازاره یا سنگ تیشه از مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت دارد، از این رو برای دیوارها به ویژه برای قسمت پایینی دیوار، بسیار مناسب است. سنگ گیوتین یا سنگ قیچی یکی دیگر از سنگ های دکوراتیو است که برای نماکاری و دکوراسیون داخلی بسیار ایده آل می باشد. این سنگ نیز مانند سنگ آنتیک از قرار گرفتن تکه سنگ های تراورتن با استفاده از ملاتی با پایه رزینی، ایجاد می شود. سنگ بادبر یا مالون در ساخت نمای خارجی ساختمان، پل سازی، تونل سازی و بسیاری موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد انواع سنگ های ساختمانی
سنگ های ساختمانی کاربردهای گوناگونی در صنعت ساختمان سازی دارند که در ادامه به معرفی و بررسی آن ها می پردازیم:
سنگ برای ساخت کف ها، پلکان و نماکاری
یکی از کاربردهای انواع سنگ های ساختمانی برای ساخت پلکان و کف ساختمان است. خوب است بدانید سنگی که برای این منظور به کار می رود باید بسیار سخت باشد و در برابر سایش و ضربه مقاومت کافی را داشته باشد. چرا که همواره در معرض سایش و ضربه خواهد بود. همچنین سنگ کف ساختمان باید به گونه ای انتخاب شود که قابل برش در یک جهت باشد. سنگ های رسوبی و دگرگون برای این منظور مناسب هستند. سنگ مورد استفاده در ساخت کف و پلکان همچنین در معرض آلودگی است، به همین دلیل باید دارای تخلخل کمی باشد تا نفوذناپذیر بوده و از آسیب در امان بماند. سنگ های مرمریت و گرانیت برای کف و پلکان نوع ایده آلی از سنگ می باشند.
نماکاری ساختمان یکی دیگر از موارد استفاده از سنگ است و برای این منظور باید از سنگ های بادوام و مقاوم استفاده شود. چرا که نمای ساختمان همواره در معرض عوامل مختلف محیطی است و سنگ مقاوم و مناسب در برابر این عوامل دچار آسیب نمی شود. از جمله این عوامل محیطی می توان به : شرایط متغیر جوی، تابش نور خورشید، یخبندان، گرد و غبار، باران های اسیدی و آلودگی هوا اشاره کرد. یکی از انواع سنگ های ساختمانی مناسب برای نماکاری، سنگ تراورتن می باشد.
سنگ برای ساخت دیوار و شالوده ساختمان، پوشش پشت بام
چیدمان سنگ های مناسب دیوارهای حائل و شالوده یا پی، به صورت نامنظم و بدون شکل خاص می باشد. معمولاً در پروژه های ساخت و ساز برای این که هزینه ساخت و ساز کاهش یابد از سنگ های منطقه محل ساخت پروژه استفاده می شود. تکه های ریزتر سنگ نیز به منظور پر کردن فاصله بین سنگ ها مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است، سنگ های متخلخل و دارای لایه بندی از قابلیت انحلال بالایی برخوردار بوده و برای ساخت دیوار و شالوده مناسب نیستند. برای این منظور باید از سنگ های سخت با مقاومت فشاری بالا و وزن مشخص استفاده کرد. به طور کلی در بیشتر پروژه های ساختمان سازی از ماسه سنگ و سنگ آهکی دولومیتی برای دیوار و شالوده استفاده می شود.
یکی دیگر از مصارف سنگ های ساختمانی برای پوشش بام است که البته درصد کمی از پروژه ها را در بر می گیرد. از ویژگی های سنگ های مخصوص بام می توان به: سبک وزن، بدون تخلخل و غیر قابل نفوذ بودن آن اشاره کرد. این نوع سنگ باید همچنین مقاومت خمشی بالایی داشته باشد و به لایه های مسطح و نازک تقسیم گردد. شیست های کلریتی و میکاشیست ها برای این کار بسیار مناسب خواهند بود.
سنگ برای دیوارهای داخلی و دکوراتیو کردن ساختمان
از انواع سنگ های ساختمانی برای پوشش دیوارهای داخل ساختمان نیز استفاده می شود. با استفاده از سنگ، بخش داخلی ساختمان ظاهری بسیار باشکوه و خنک به خود می گیرد و معمولاً پوشش دیوار حمام و سرویس بهداشتی، ساختمان های اداری، فروشگاه ها و سالن های غذاخوری از سنگ ساخته می شوند. توجه داشته باشید، سنگ مورد استفاده برای دیوارهای داخلی ساختمان باید ویژگی هایی مانند ظاهر زیبا و سطح جلاخورده و تخلخل کم داشته باشد. بدین ترتیب می توان به راحتی آن را از آلودگی پاک کرد و شستشو داد، بدون این که از مقاومت آن کاسته شود.
برخی از انواع سنگ های ساختمانی دارای رنگ و ظاهر مناسب و همچنین دوام بالا و مقاومت خمشی و کششی مناسبی هستند. این سنگ ها همان دسته از سنگ های ساختمانی هستند که برای دکوراتیو کردن و تزئینات داخل ساختمان بسیار ایده آل می باشند. از جمله کاربردهای سنگ های دکوراتیو می توان به: تزئین دیوار شومینه، ستون ها و قاب درب و پنجره اشاره کرد. یکی از بهترین نمونه های سنگ های مناسب دکوراسیون داخلی ساختمان، سنگ آنتیک می باشد.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید