معرفی انواع سازه نگهبان
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با مفهوم و انواع سازه نگهبان آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
سازه نگهبان چیست؟
گودبرداری نوعی حفاری است که قبل از ساخت یک بنای جدید باید انجام شود. گودبرداری از سطح زمین و یا زیر پی ساختمان مجاور نیز می تواند پایین تر برود و قابل اجرا در زمین های نامحدود و محدود می باشد. در مورد زمین های محدودی که سطح گود در آن ها پایین تر از سطح زمین ساختمان مجاور در نظر گرفته می شود، به منظور جلوگیری از رانش خاک و همچنین مقاوم سازی گود، باید از سازه های نگهبان استفاده کرد. سازه نگهبان در حقیقت به منظور ایمن سازی دیوارهای گود و محافظت از جان افراد داخل آن مورد استفاده قرار می گیرد و روشی بسیار مطمئن برای این کار به شمار می رود. این سازه ها منجر به پایدارسازی جداره های گود و همچنین فراهم شدن شرایط ایمن برای اجرای پروژه و شروع کار می شوند.
به طور کلی، گود برداری زمین به گونه ای انجام می شود که دیوارهای گود به شکل قائم باشند. در اثر رانش خاک و سرباره های ناشی از ساختمان مجاور، معابر مجاور و یا خاک لبه گود ، فشارهایی به دیواره گود وارد می شود. همان طور که گفته برای جلوگیری از خطرات احتمالی حاصل از ریزش خاک ، سازه های نگهبان که در انواع مختلف وجود دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. توجه داشته باشید، تمامی عملیات گودبرداری، اجرای سازه نگهبان باید تحت نظارت مهندسین اجرایی انجام شده و کلیه عوامل موثر بر آن ها مورد بررسی و ارزیابی دقیق قرار گیرند.
انواع سازه نگهبان
یکی از مهم ترین و در عین حال پر خطرترین مراحل اولیه ساخت و ساز، عملیات گودبرداری و حفاظت از دیواره های گود است و توجه ویژه ای را می طلبد. همان طور که در بالا گفته شد، اجرای عملیات گودبرداری باید توسط افراد متخصص در این زمینه با رعایت کلیه نکات مربوط به ایمن سازی آن انجام شود. در صورتی که اجرای این عملیات به درستی انجام نشود، خطرات مالی و جانی را به همراه خواهد داشت. بنابراین مهندسین اجرایی برای اجرای عملیات گودبرداری باید از افراد ماهر و با تجربه در این زمینه استفاده نمایند. کسانی که روش های اصولی گودبرداری را می دانند و خطرات احتمالی را با مقاوم سازی گود برطرف کرده و حداقل می رسانند. در ادامه به معرفی انواع سازه نگهبان که در واقع روش های مقاوم سازی گود هستند، می پردازیم:
انواع سازه نگهبان: سازه نگهبان اجرای شمع و دیوار دیافراگمی
یکی از روش های مقاوم سازی گود ، سازه نگهبان اجرای شمع است که برای اجرای آن باید یکسری شمع که جنس آن ها می تواند از چوب ، بتن و … باشد در فاصله های مشخص از یکدیگر را در اطراف مکان مورد تعبیه کرد و سپس عملیات گودبرداری شروع می شود. در این روش از مقاوم سازی جداره گود، از آنجایی که شمع ها فشار خاک را تحمل می کنند، باید نسبت به مهار کردن آن ها در امتداد جداره های گود اقدام نمود.
سازه نگهبان دیوار دیافراگمی یکی دیگر از روش های مقاوم سازی دیواره گود است که در اجرای آن باید ابتدا مکان اجرای دیوار نگهبان را با استفاده از تجهیزات حفاری و با توجه به وضعیت زمین مورد نظر، حفاری کرد. در این روش از دوغاب بنتونیت برای جلوگیری از ریزش خاک و پایدارسازی دیوار، در حین عملیات حفاری استفاده می شود و آرماتورگذاری و بتن ریزی صورت می گیرد. آرماتورهای مورد استفاده در این روش، از نوع پیش ساخته هستند و تنها باید در محل حفر شده قرار گیرند. بتنی که در این روش مورد استفاده قرار می گیرد از نوع بتن روان می باشد که از کارایی بسیار بالایی برخوردار است.
انواع سازه نگهبان: سازه نگهبان میخ کوبی
سازه نگهبان میخکوبی یا نیلینگ، از جمله روش های اجرای سازه نگهبان است که پایداری دیوارهای گود را به همراه دارد. برای اجرای این روش باید ابتدا نسبت به نصب و تزریق میلگردهای فولادی با فاصله نزدیک در زمین اقدام کرد. توجه داشته باشید، در این روش باید ابتدا دیوارها رگلاژ شود و پس از آن می توان نسبت به نصب شبکه های فولادی توسط میخ اقدام کرد. در نهایت نیز باید عملیات بتن ریزی را اجرا نمود.
سازه نگهبان دوخت به پشت و مهار متقابل
در روش دوخت به پشت که با عنوان روش آنکراژ نیز معرفی و شناخته می شود ، از دستگاه های مخصوص حفاری برای ایجاد یکسری چاه های افقی و مایل در جداره های حفاری استفاده می شود و کابل های پیش تنیده درون آن ها قرار می گیرد. زمانی که بتن در چاه ریخته می شود، منجر به مهار شدن این کابل های پیش تنیده می شود. کابل ها را با استفاده از جک بیرون کشیده و انتهای آن ها بر روی دیوار گود مهار می شود. در مرحله آخر نیز باید درون چاه ها را دوباره بتن ریزی کرد. کابل ها پس از این که بتن به مقاومت لازم رسید، به صورت اتوماتیک از جک جدا می شوند.
سازه نگهبان مهار متقابل یکی از روش های مقاوم سازی جداره گود است که برای اجرای آن باید در دو طرف گود، یکسری چاه با فاصله مشخص حفر گردد و پروفیل های فولادی H درون آن ها نصب شود. توجه داشته باشید در این روش، انتهای فوقانی پروفیل ها باید از بالای گود، بالاتر قرار گیرد و قسمت فوقانی پروفیل قائم باید توسط تیرها به یکدیگر متصل شود. این اتصال باعث می شود تا دو پروفیل یکدیگر را پایدار کنند. عملیات گودبرداری پس از مراحل فوق قابل اجرا خواهد بود.
اگر به مبحث سازه های نگهبان علاقه مندید، می توانید مقاله و پاورپوینت سازه های نگهبان را در اینجا به راحتی دانلود کنید.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید