با ویژگی های اسکلت بتنی بیشتر آشنا شوید
در ان مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با ویژگی های اسکلت بتنی ، نحوه اجرا و همچنین مزایا و معایب آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
اسکلت بتنی چیست؟
اسکلت بتنی که با عنوان سازه بتنی نیز معرفی و شناخته می شود، در ساخت بسیاری از ساختمان ها از جمله پروژه های ساختمانی مدرن مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی از بتن آرمه یا همان بتن مسلح برای ساخت اسکلت بتنی استفاده می شود. در ساخت سازه های بتنی از اسکلت بتنی که همان چارچوب سازه است، استفاده می شود. در قسمت افقی سازه های بتنی، تیرها و در بخش عمودی، ستون ها قرار دارند.
خوب است بدانید در ساخت اسکلت بتنی، بتن در فونداسیون ، تیرها ، ستون ، تیرچه ها ، راه پله ، سقف و دیوار برشی یا سوپروال مورد استفاده قرار می گیرد. بتن آرمه که در اسکلت بتنی مورد استفاده قرار می گیرد از ترکیب شن و ماسه ، سیمان و آب به دست می آید و صفحات فلزی و میلگردهای آهنی نیز در آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از بتن آرمه در اسکلت بتنی برای افزایش مقاومت کششی سازه است. چرا که اسکلت بتنی به تنهایی در برابر فشار کششی مقاومتی ندارد و باید آرماتور در آن ها قرار گیرد تا به این مقاومت برسد. برای مقاوم سازی سازه های بتنی، 3 روش وجود دارد: اضافه کردن اعضای جدید به سازه، تقویت اعضای جدید سازه و یا کاهش بارهای وارد بر سازه.
ویژگی های اسکلت بتنی: مزایا
به دلیل مقاومت و دوام بالایی که بتن آرمه در برابر شرایط محیطی دارد، برای مقاوم سازی سازه های بتنی در ساخت اسکلت بتنی از بتن آرمه استفاده می شود. یکی از مزایای اسکلت بتنی، شکل پذیری بالای آن است که این ویژگی باعث شده تا از آن در پروژه های مختلف کوچک و بزرگ مانند ساخت پل استفاده شود. یکی از مهمترین مزایا و ویژگی های اسکلت بتنی، مقرون به صرفه بودن آن در مقایسه با اسکلت فلزی است و هزینه ها را تا حد زیادی کاهس می دهد. بتن آرمه به کار رفته در اسکلت بتنی ، مقاومت زیادی در مقابل آتش سوزی دارد که باعث می شود در مدت زمان طولانی تری فولاد داخل بتن در برابر حرارت از خود تغییر نشان دهد.
علاوه بر صرفه جویی در هزینه ها، اجرای سازه های بتنی در مقایسه با سازه های فلزی نیازمند زمان کمتری هستند و این یکی دیگر از مزایای اسکلت بتنی است. طول عمر سازه های بتنی نسبت به سایر سازه ها بیشتر است و اجرای اسکلت بتنی، حساسیت اجرای اسکلت فلزی را ندارد و می توان از برخی اشتباهات چشم پوشی کرد. به دلیل متفاوت بودن رفتار بتن و آهن در برابر نیروی وارد شده، کمانش اجزا در اسکلت بتنی کم تر خواهد بود. از دیگر مزایای اسکلت بتنی می توان به کم تر بودن هزینه نگهداری آن در مقایسه با سازه های فلزی اشاره کرد؛ سطح بیرونی اسکلت فلزی در گذر زمان و در طول سالیان دچار خوردگی می شود و در نتیجه از ضخامت آن کاسته خواهد شد و اجرایی کردن تدابیری که از این امر جلوگیری کند، مستلزم صرف هزینه های گزاف است.
ویژگی های اسکلت بتنی: معایب
یکی از بزرگترین معایب اسکلت بتنی، وزن زیاد آن در مقایسه با اسکلت فلزی است که بر وزن کلی سازه می افزاید. همچنین سازه های بتنی، از مقاومت کم تری در مقابل نیروی کششی نسب به سازه های فلزی برخوردار می باشند. از دیگر معایب اسکلت بتنی، میزان هدر رفت مصالح در ساخت آن است که در مقایسه با سایر سازه ها، بیشتر می باشد. در سازه هایی که اسکلت آن ها بتنی است ، نیاز به سقف کاذب دارند و این یکی دیگر از معایب اسکلت بتنی محسوب می شود.
یک اصطلاح درباره سازه های بتنی وجود دارد و آن هم این که این سازه ها دارای عمر طراحی هستند. بدین معنا که یک سازه بتنی برای مدت زمان معینی طراحی شده و به مرور زمان ، بتن دچار افت و خزش می شود که این امر منجر به عملکرد منفی در عملکرد سازه در هنگام وقوع زلزله می گردد. یکی دیگر از بزرگترین معایب اسکلت و سازه های فلزی ، ورود میزان زیادی از سرما و گرمای خارج به داخل ساختمان است. به عبارتی این سازه ها ، گرما و سرمای خارج به داخل ساختمان هدایت می کنند. برای جلوگیری از هدر رفت انرژی در سازه های بتنی باید از عایق بندی استفاده شود. ترمیم بافت سازه های بتنی در صورت بروز هرگونه آسیب دیدگی ، دشوار بوده و تخریب پذیری بسیار بالایی در زمان وقوع انفجار دارند.
نحوه اجرای اسکلت بتنی
برای اجرای اسکلت بتنی ، ابتدا باید عملیات زیرسازی را بر روی محل مورد نظر انجام داد و سپس سطح را به شکلی اصولی گودبرداری کرد. پس از انجام عملیات گودبرداری نوبت به اجرای آرماتوربندی فونداسیون یا شالوده می رسد و سپس بتن ریزی فونداسیون انجام می شود. پس از بتن ریزی فونداسیون که مهمترین و حساس ترین مرحله اسکلت بتنی است ، بتن ها را باید به مدت یک هفته مرطوب نگه داشت و آن ها را آبیاری کرد. پس از مرحله بتن ریزی فونداسیون ها نوبت به آرماتوربندی و بتن ریزی ستون ها می رسد و تیرچه بلوک ها باید در این مرحله در سازه بتنی قرار داده شوند. برای اجرای بتن ریزی ، پس از این که قالب بندی دیوارها انجام شد ، میلگردهای سقف قرار داده می شوند.
توجه داشته باشید، عمل آوری و آرماتوربندی اسکلت طبقات باید به صورت مرحله به مرحله انجام شود. دیوارچینی و نازک کاری مراحل آخر اجرای سازه های بتنی هستند و در نهایت نماسازی و آماده سازی مراحل پایانی کار باید صورت گیرد. در حال حاضر به دلیل افزایش روزافزون قیمت آهن، کارفرمایان و سازندگان بیشتری به سمت ساخت اسکلت بتنی روی آورده اند. چرا که بسیار مقرون به صرفه تر از اسکلت فلزی است.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید