با نحوه اجرای سازه های چوبی بیشتر آشنا شوید
اگر می خواهید با نحوه اجرای سازه های چوبی آشنا شوید، این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.
همانطور که میدانید، چوب طبیعی یکی از مهمترین، گرانترین و در عین حال محبوب ترین مصالح ساختمانی است. با این که مصالح ساختمانی نوین وارد بازار ساخت و ساز شده اند و با وجود پیشرفت زیادی که در ساخت ساختمان ها با این مصالح جدید ایجاد شده است، چوب یکی از مصالحی است که از آن همچنان برای ساخت و ساز استفاده می شود. چوب یکی از ابتدایی ترین مصالح ساخت مناطل از گذشته بوده و از دوام بالایی برخوردار است. همچنین یک عایق حرارتی مناسب محسوب می شود و مهمتر از همه، با بافت زیبایی که دارد به خانه ها روح زندگی م بخشد. همین موضوع باعث شده تا معماران و طراحان داخلی برای پوشش نهایی بسیاری از خانه های امروزی از چوب استفاده نمایند.
مرحله اول اجرای سازه های چوبی
اولین مرحله از اجرای اسکلت چوبی، اجرای فونداسیون است. اسکلت های چوبی نیز مانند دیگر اسکلت ها باید یک بستر داشته باشند تا در آینده نشست نکنند. اجرای فونداسیون با توجه به نقشه های محاسباتی طی مراحلی انجام می شود. از آنجایی که اسکلتهای چوبی وزن کمی دارند، اگر خاک بستر دارای مقاومت فشاری مناسب باشد، می توان قطعات بتنی پیش ساخته را جایگزین فونداسیون های گسترده و یا نواری کرد.
بعد از اینکه فونداسیون اجرا شد، برای ایجاد یک بستر مناسب برای ساختمان باید کلاف های چوبی ساخت و آن را توسط انکر بولت های مخصوص متصل کرد. سایز کلاف ها با تعداد طبقات و وزن ساختمان توسط مهندس محاسب مشخص می شود. پس از تعیین سایز کلاف، کلاف اصلی را باید به وسیله قطعات چوبی با ضخامت پایین تر به یکدیگر وصل کرد و بدین ترتیب بستر لازم برای برپایی ستون ها را فراهم آورد.
مرحله دوم
دومین مرحله از اجرای سازه چوبی، نصب ستون ها است. بعد از این که کلاف زیرکار به اتمام رسید و محل دقیق ستون ها تعیین شد، الوارهای ستون توسط اتصالات مناسب و پیچ های بلند به کلاف پایه وصل می شود. اتصال ستون ها باید حداقل به دو الوار از الوارهای کلاف پایه انجام شود. برای جلوگیری از انتقال بارهای عمودی به کلاف، بهتر است پایه ستون ها بر روی بستر مقاوم قرار گیرد.
مرحله سوم اجرای سازه های چوبی
سومین مرحله از اجرای سازه چوبی، نصب تیرهای اصلی و فرعی است. بعد از این که ستون ها نصب شد، نوبت به نصب تیرهای اصلی به ستون ها می رسد. این مرحله تقریبا مشابه مرحله ساخت کلاف اصلی روی فونداسیون است. لازم به ذکر است تیرهای فرعی در اکثر اسکلت های چوبی معمولاً به صورت فاق و زبانه درون یکدیگر قرار گرفته و توسط پیچ یا میخ و یا در صورت نیاز اتصال دهنده های فلزی و یا چوبی به یکدیگر وصل می شوند.
مرحله چهارم
در این مرحله باید دیوارها و سقف ها را پوشش داد. با نصب شدن تیرها و ستون های ساختمان، می توان گفت اسکلت آن به پایان رسده است و در این مرحله باید برای پوشش های داخلی و بیرونی نهایی یک بستر مناسب ایجاد کرد. در سقف ها، بستر را در بسیاری از مواقع توسط تیرهای فرعی به وجود می آورند. از این رو برای دیوارهای جانبی باید زیرسازی های لازم انجام شود. برای این منظور با در نظر گرفتن محل بازشوها، با استفاده از الوارهای عمودی از سقف تا کف، زیرسازی پوشش های نهایی صورت می گیرد. مصالح پوششی نیز با توجه به نظر طراح سازه نصب می شود.
بای این که بتوان در یک سازه چوبی، عایق حرارتی مناسب ایجاد کرد، ابتدا باید بخش و سمت بیرونی یا داخلی دیوارها پوشیده شده و توسط فوم های عایق، میان دولایه پوشش داخلی و خارجی یک لایه محافظ ایجاد شود و در آخر نیز پوشش نهایی اجرا گردد. لازم است بدانید، لوله های تاسیسات مکانیکال و الکتریکال در بیشتر مواقع بین این دولایه دیوار قرار می گیرند.
مرحله پنجم اجرای سازه های چوبی
مرحله آخر مربوط به پوشش سقف پشت بام می شود. سقف بیشتر سازه های چوبی در ایران شیبدار است و مصالح متفاوتی برای پوشش سقف های شیبدار مورد استفاده قرار می گیرد. نکته قابل توجه این که: زیرسازی سقف ها باید طوری باشد که مقاومت لازم را در برابر بارهای باد و برف داشته باشند.
نکات مهم برای اجرای سازه های چوبی
یکی از نکات مهم برای اجرای سازه های چوبی: توجه به جهت بارگذاری الوارها است. چرا که تحمل باریک سازه چوبی با بارگذاری در عرض مسیر بافت یا موازی با آن تعیین می گردد. این مساله باید حتماً در نقشه های اجرایی ذکر شود. توجه به نوع چوب مصرفی نیز نکته دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد. اگر الوارها نامرغوب و یا رطوبت در داخل آن ها وجود داشته باشد، منجر به زیر سوال رفتن پایداری سازه می شود. مرغوبیت الوارهای تهیه شده از درختانی که مدت زمان رشد آنها طولانی است، معمولاً بالاتر است. یکی از بهترین درختان برای تهیه الوار، درخت کاج است و الوارهای مناسبی برای ساخت سازه های چوبی دارد.
در اجرای سازه های چوبی باید به جابجایی چوب ها در اثر افزایش یا کاهش حجم ناشی از انقباض و انبساط، بسیار توجه کرد. این مورد را می توان با ایجاد فاصله بین الوارها و با قرار دادن گوههای کوچک در بین الوارها برطرف کرد.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید