با انواع مختلف عایق های ساختمانی آشنا شویم
انواع عایق های ساختمانی
در سال های اخیر منابع انرژی های فسیلی به دلیل بهره برداری بیش از حد انسان ها از آن ها بسیار کم شده است و خوب است بدانید که از قضا یکی از اصول مهم در ساختمان سازی همین منابع انرژی می باشند و افرادی که کار ساختمان سازی می کنند برای کاهش مصرف انرژی و هدر رفت آن در بسیاری موارد ساختمان ها را عایق بندی می کنند ، این کار یکی از روش های بسیار عالی و ایده آل در جهت کاهش هزینه های گرمایشی و سرمایشی به شمار می رود و با انواع عایق های ساختمانی مصرف انرژی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند.
در این مطلب از خانه معماری به معرفی انواع عایق های ساختمانی از جمله عایق های رطوبتی ، حرارتی و صوتی و دیگر که با توجه به نیاز در ساختمان های مختلف از آن ها استفاده می شود ، می پدازیم.
معرفی انواع عایق های ساختمانی
پشم شیشه ، عایق صوتی و حرارتی
پشم شیشه یکی از سنتی ترین و قدیمی ترین عایق های صوتی و حرارتی می باشد که با الیاف ریزدانه به وجود می آید و مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد ، این عایق در معرض آتش تولید گاز سمی نمی کند و باعث گسترش آتش نخواهد شد ، خوب است بدانید پشم شیشه یک عایق معدنی محسوب می شود و جالب است بدانید که از ذوب شیشه به وجود می آید.
پشم شیشه از عایق های معدنی بسیار سبک است و برای عایق بندی سقف ، دیوارها و یا لوله ها گزینه بسیار خوبی است چرا که به دلیل وزن سبک بار اضافی بر آن ها وارد نمی کند ، این عایق همچنین از انتقال سرما و یا گرما به داخل ساختمان و از انتشار صوت تا حد زیادی جلوگیری می کند و ساکنین در آسایش و آرامش خواهند بود.
پشم شیشه معایبی هم دارد و عدم مقاوت در برابر نم و رطوبت یکی از این عیب ها است و این اصلا خوب نیست چون اگر آب به این الیاف نفوذ کند قارچ و باکتری در آن ها رشد می کند ، همچنین الیاف پشم شیشه حساسیت زا هستند و به همین دلیل در زمان اجرای این عایق در سطوح ساختمان ، از ماسک و دستکش باید استفاده شود ، از این عایق برای عایق کاری لوله ها ، سقف ، دیوارها ، مخازن ، کانال های هوایی و بسیاری موارد دیگر استفاده می شود.
پشم سنگ ، عایق صوتی و حرارتی
یکی دیگر از انواع عایق های ساختمانی پشم سنگ است که نوعی عایق حرارتی می باشد و تا دمای ۸۲۰ درجه سانتی گراد مقاومت می کند ، جالب است بدانید این عایق را از سنگ بازالت که نوعی سنگ آتش فشانی است تهیه و به صورت الیاف فشرده شده استفاده می کنند ، تولید پشم سنگ بدین ترتیب است که سنگ بازالت را در دمای بالا حرارت می دهند و با روش های خاصی آن را بعد از ذوب شدن تبدیل به الیاف می نمایند ، لازم به ذکر است در حدود ۹۷ درصد عایق پشم سنگ الیاف و ۳ درصد رزین می باشد.
این عایق به کندی می سوزد و به همین دلیل در پیشگیری از توسعه آتش نقش مهمی دارد و همان طور که گفته شد مقاومت بسیار زیادی در برابر حرارت بسیار بالا را دارد و به همین دلیل در صنایع نفت و گاز ، پالایشگاه ها ، عایق کاری کانال ها و لوله ها از آن استفاده می شود ، عایق پشم سنگ همچنین نوعی عایق صوتی محسوب می شود و از انتقال سر و صدا در ساختمان هم جلوگیری می کند ، این عایق را می توانید به شکل های مختلف تخته ای ، رولی ، لحافی و پتویی در بازار تهیه نمایید.
الیاف پشم سنگ نیز به مانند پشم شیشه حساسیت پوستی و تنفسی ایجاد می کند و در زمان نصب آن باید از ماسک و دستکش استفاده گردد.
عایق الاستومری ، عایقی صوتی ، حرارتی ، برودتی و رطوبتی
عایق الاستومری یکی دیگر از انواع عایق های ساختمانی است که خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد و به عنوان عایق حرارتی ، رطوبتی و صوتی به کار برده می شود ، ماده اصلی این عایق نیتریل فوم می باشد و از آن در عایق کاری سوله ها ، بویلرها و مخزن ها استفاده می کنند ، به دلیل انعطاف پذیری بالا ، این عایق برای پوشش کلیه سطوح مناسب بوده و جالب است بدانید ساختار سلولی این عایق بسته است و به همین دلیل در برابر آب ، حرارت و صوت مقاومت بالایی دارد.
خوب است بدانید که این عایق قابلیت جذب آب بسیار پایینی دارد و همین موضوع باعث شده تا دچار خوردگی نشود و برای عایق کاری انواع چیلر ، بویلر ، تاسیسات ساختمانی ، لوله پالایشگاه ها ، مخزن ها ، صنایع ساخت خودرو مورد استفاده قرار می گیرد ، همچنین وزن عایق الاستومری خیلی سبک است و به همین دلیل از آن می توان برای عایق کاری سیستم های گوناگون استفده کرد و به نتیجه ایده آل رسید ، از مزایای آن مقاومت بالا در برابر سرما و گرما و همچنین عدم نفوذ آب در آن است که به همین دلیل امکان رشد قارچ و باکتری وجود ندارد.
توجه داشته باشید قیمت عایق الاستومری در مقایسه با دیگر عایق های حرارتی بالاتر است ولی در عوض نیازی به پوشش ندارد و نصب این عایق که یکی از عایق های ساختمانی چند منظوره می باشد ، بسیار راحت است و زمان و هزینه زیادی را متحمل نخواهید شد و یکی از مزایای دیگری که این عایق دارد این که می توان آن را رنگ آمیزی کرد و در جاهایی که در معرض دید قرار دارند به راحتی می توانید آن را رنگ آمیزی نمایید.
XPS ، فوم عایق رطوبتی ، حرارتی و صوتی
XPS از پلی استایرن اکسترود شده ، به وجود می آید و یکی از انواع عایق های ساختمانی است که ساختاری به صورت سلول بسته دارد ، ویژگی های منحصر بفردی این عایق آن را تبدیل به عایقی بسیار مناسب کرده و جالب است بدانید از این عایق به عنوان یکی از مصالح چند منظوره در زمینه ساختمان استفاده می شود ، نصب این عایق به دلیل وزن سبک آن بسیار راحت و آسان است و به دلیل مزیت های بیشماری که دارد امروزه تبدیل به جایگزین مناسب برای دیگر عایق ها شده است.
برای عایق بندی دیوارها از جمله دیوار فونداسیون و دیوارهای دوجداره ، انواع سقف ها مانند سقف تیرچه بلوک و سقف کامپوزیت ، عایق کاری کف ، نمای ساختمان ، سردخانه ها ، ساخت ساندویچ پانل ها و موارد بیشمار دیگر از XPS استفاده می شود و مقاومت فشاری یکنواخت آن در تمام سطوح مهم ترین ویژگی این عایق کاربردی می باشد و به همین دلیل تحمل بالایی را در برابر خزش و فشار بار در مقایسه با دیگر عایق ها دارد.
جالب است بدانید که استحکام و مقاوت این نوع عایق به دلیل یکنواخت بودن چگالی این عایق در تمام ابعاد آن است و به خاطر این ویژگی برای ساخت دیوار در سازه های مختلف بسیار مناسب است و مورد استفاده قرار می گیرد ، یکی از بهترین عایق های موجود در بازار برای مکان های مرطب و با دمای پایین همین فوم عایق XPS می باشد به این دلیل که امکان نفوذ آب و رطوبت در آن وجود ندارد و به همین دلیل قارچ و کپک به وجود نمی آید.
نکته
خوب است بدانید برای کاهش هزینه های گرمایشی و سرمایشی در ساختمان ، مناسب ترین و کاربردی ترین نوع عایق ، XPS است و در سازه های جدید از آن به دلیل کاهش مصرف انرژی و به حداقل رساندن میزان صدای ورودی یا خروجی استفاده می کنند ، همچنین این عایق محبوب یکی از مصالح دوستدار محیط زیست می باشد که قابل بازیافت و استفاده مجدد است و بر خلاف پشم شیشه و پشم سنگ ایجاد حساسیت پوستی یا تنفسی نمی کند و در گذر زمان عایق تمام ویژگی های خود را حفظ کرده و تغییر شکل نمی دهد.
پلی یورتان ، عایق حرارتی ، رطوبتی و صوتی
فوم عایق پلی یورتان یا پلی اورتان نوعی ماده شیمیایی می باشد و اجرای آن بر روی سطوح به صورت فوم است ، دو ماده اصلی تشکیل دهنده این عایق ایزوسیانات و پلی ال هستند که در اثر ترکیب شدن با هم طی یک واکنش شیمیایی فوم ایجاد می کنند که در ابتدای تزریق به شکلی کف مانند است ولی بعد از گذشت چند دقیقه تبدیل به جسمی سخت می شود ، این فوم را به شکل دستی و یا با دستگاه تزریق می کنند بدین ترتیب که در تمام حفره ها نفوذ می کند و کار عایق بندی انجام می پذیرد.
خوب است بدانید فوم پلی یورتان سبک است و مقاومت بالایی در برابر نفوذ مواد شیمیایی و اسیدی و آب دارد و به نوعی نفوذناپذیر است ، همچنین با تغییرات آب و هوایی و یا ضربه این عایق آسیبی نمی بیند ، یکی دیگر از مزایای این عایق انعطاف پذیری بسیار بالای آن است به گونه ای که درزگیری شکاف های ساختمانی را با آن انجام می دهند.
ایزوگام ، عایق رطوبتی
یکی از رایج ترین عایق های ساختمانی ایزوگام است ، این عایق که یکی از عایق های صوتی به شمار می رود به صورت رولی تولید می شود و با استفاده از حرارت یا چسب های مخصوص به سطوح مختلف چسبانده می شود ، این عایق هم به مانند دیگر عایق های ساختمانی داری وزن سبک و همچنین انعطاف پذیری بالا است ، لازم است بدانید عمر مفید ایزوگام در حدود ۱۰ سال می باشد و این عایق مقاومت کافی را در برابر تغییرات آب و هوایی دارد.
با ایزوگام یک لایه یکنواخت و بدون ترک خوردگی روی سطح به وجود می آورد به همین دلیل به هیچ وجه آب به لایه زیرین نفوذ نخواهد کرد ، این عایق را برای ایزوله سازی سقف و یا کف مکان های مرطوبی از جمله حمام و سرویس بهداشتی مورد استفاده قرار می دهند ، نصب عایق ایزوگام بسیار آسان است و زمان زیادی نمی برد ، دسته بندی ایزوگام بر اساس تعداد لایه است و به ایزوگام تک لایه و دو لایه و همچنین با توجه به روکش به ایزوگام فویل دار ، پودری ، رنگی و سنگریزه ای تولید و به بازار عرضه می شود.
ایزوپل ، عایق رطوبتی
یکی از عایق های ساختمانی عایق رطوبتی ایزوپل می باشد که نوعی عایق پلیمری بر پایه آب است وخوب است بدانید سطح را در برابر نفوذ آب مقاوم می کند ، سطحی که با این عایق ایزوله و پوشش داده می شود کاملا یکپارچه و بدون هیچ درزی است و به همین دلیل نم و رطوبت تاثیری روی آن ندارد.
ایزولاسیون به وسیله عایق پلیمری ایزوپل بسیار آسان است و ابزار خاصی نیاز ندارد و جالب است بدانید آن را بعد از اجرا می توان شست چرا که در برابر آب بسیار مقاوم است ، برای پوشش پشت بام و دیوارها می توان این عایق را به کار برد ، لازم به ذکر است چسبندگی این عایق به سطح بالا است و به همین دلیل برای اجرای آن نیاز به تخصص خاصی نیست.
آرت فلکس ، عایق رطوبتی
یکی از سبک ترین ، کم حجم ترین و کاربردی ترین عایق های ساختمانی که به عنوان عایق رطوبتی مورد استفاده قرار می گیرد ، آرت فلکس است و نصب آن در زمان کمی انجام می شود ، به دلیل انعطاف پذیری بالای این عایق برای گوشه و کنار سطوح می توان از آن استفاده کرد و نسبت ایزوگام هم قیمت ارزان تری دارد ، جالب است بدانید آب و رطوبت توسط این عایق جذب نمی شود و به همین دلیل در مکان های مختلف می توان از آن به عنوان عایق رطوبتی استفاده کرد.
رنگ نانو ، عایق رطوبتی
رنگ نانو یکی دیگر از عایق های ساختمانی نوین است که بر اساس تکنولوژی نانو به عنوان نوعی عایق رطوبتی ساخته می شود و همچنین از آن به عنوان عایقی مقاوم در برابر حرارت به دلیل استفاده از نانوذرات در آن استفاده می شود ، رنگ های نانو مثل دیگر رنگ ها به راحتی بر روی سطوح اعمال می گردند و برای سطوحی که در معرض آب قرار دارند از این رنگ استفاده می شود ، خوب است بدانید این عایق از دوام بالایی برخوردارند و کیفیت آن در اثر تابش نور خورشید و تغییرات آب و هوایی تغییری نمی کند ، همچنین این رنگ ها قیمت مناسبی دارند و به راحتی قابل اجرا هستند.
یونولیت ، عایق صوتی
پانل های یونولیت نوعی از عایق است که از پلی استایرن ساخته می شوند و از آن به منظور جلوگیری از عبور سر و صدا در مرحله سفت کاری ساختمان استفاده می شود ، همان طور که می دانید یونولیت وزن بسیار سبکی دارد و به همین دلیل بار اضافی را بر ساختمان وارد نمی کند ولی چگالی آن بالا است و بهترین عایق برای جذب صدا به شمار می رود و به طور معمول یونولیت را برای عایق کاری سقف و دیوارها مورد استفاده قرار می دهند چرا که سر و صدا را بسیار کاهش می دهد.
فوم شانه تخم مرغی ، عایق صوتی
این فوم های ضد صوت یکی دیگر از عایق های ساختمانی هستند که برای کاهش میزان سر و صدا در یک مکان از آن ها استفاده می شود ، از آنجایی که شکل ظاهری این فوم ها شبیه شانه تخم مرغ است نام شانه تخم مرغی را بر آن نهاده اند و اسفنجی شکل می باشند و بیشتر برای ایزولاسیون مکان هایی مانند استودیوها مورد استفاده قرار می گیرد.
نوشته های مرتبط:
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- خانه معماری | نمای ترموود؛ لوناوود
- روش های متراکم سازی بتن و مزایای آن
- نکات مهم در بازسازی پارکینگ
- راهنمای مقایسه کفپوش وینیل در برابر لینولئوم
- کفپوش لینولئوم؛ انتخابی ایده آل برای خانه شما
- درباره پسماندهای ساختمانی بیشتر بدانید
- با کاربرد و ویژگی های بتن سبک آشنا شوید
- EPC یا گواهینامه عملکرد انرژی چیست؟
- 25 مورد از طرح های الهام بخش خانه های فریم…
دیدگاهتان را بنویسید