با نحوه انجام مدیریت پروژه ساختمانی آشنا شوید
ریشه های مدیریت پروژه ساختمانی به روش ها و فرآیندهایی که حدود صد سال پیش در تجارت توسعه یافتند، بازمی گردد. این در حالی است که در سال های اخیر مدیریت پروژه های ساختمانی رشد چشمگیری داشته و به یک تجارت مجزا و جدی و عاملی در تجارت جهانی تبدیل شده است که در آن شرکت ها دائماً به دنبال مزیت رقابتی هستند. مدیریت پروژه ساختمانی عبارتست از: هنر هدایت و هماهنگی منابع انسانی و مادی در طول عمر پروژه از طریق تکنیک های مدیریتی مدرن برای دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده محدوده، هزینه، زمان، کیفیت و اهداف مشترک. .
به طور خاص، مدیریت پروژه ساخت و ساز بر عواملی مانند برنامه ریزی، هماهنگی و کنترل وظایف مختلف تمرکز دارد. این وظایف می تواند شامل انواع پروژه های عمرانی در زمینه های کشاورزی، مسکن (تاسیسات عمرانی و مکانیکی و برقی)، تجاری، سازمانی، صنعتی، عمرانی و زیست محیطی باشد. مدیریت پروژه ساخت و ساز شامل وظایف پیچیده ای است که به طور چشمگیری از پروژه ای به پروژه دیگر تغییر می کند و به مهارت هایی مانند ارتباط موثر، دانش فرآیند ساخت و مهارت های حل مسئله نیاز دارد.
بخوانید!!
برنامه ریزی در مدیریت پروژه ساختمانی
برنامه ریزی مهمترین بخش در مدیریت روژه ساخت و ساز است. نحوه برنامه ریزی شما می تواند مستقیماً بر موفقیت پروژه های شما تأثیر بگذارد. برای ایجاد یک برنامه خوب، ابتدا باید یک سیستم برنامه ریزی و کنترل پروژه وجود داشته باشد. اولین قدم برای شروع برنامه ریزی یک پروژه، درک کامل محدوده پروژه است. این اطلاعات شامل اطلاعات کلی پروژه مانند نام پروژه، نام کارفرما، نام مشاور، نام پیمانکار، تاریخ شروع پروژه، زمان اتمام پروژه، تاریخ پایان پروژه، مبلغ قرارداد پروژه، موقعیت جغرافیایی، کل حجم کار و … می باشد که باید در مجموعه ای به نام شناسه پروژه تهیه گردد.
برنامه ریزی و کنترل پروژه دو حوزه: مدیریت زمان پروژه و مدیریت هزینه پروژه را شامل می شود. با مدیریت زمان در پروژه، زمان مورد نیاز به کمترین حد ممکن می رسد که در نهایت پروژه با هزینه های کم تر به سود بیشتر به اتمام برسد.
بخش های اصلی در کنترل پروژه
دانش مدیریت پروژه، امروزه نقش مهمی در توسعه کشورها دارد. این پروژه ها شامل پروژه های ساختمانی مانند ساختمان های اداری، مسکونی، تجاری، سد، نفت، گاز و پتروشیمی است. در این راستا دانش برنامه ریزی و کنترل پروژه به روش های مختلف در محیط کسب و کار ایران مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از فارغ التحصیلان مهندسی عمران، صنایع و مدیریت در این زمینه فعالیت داشته اند. اما از آنجایی که این دانش هم از کشورهای توسعه یافته و هم از کشورهای توسعه یافته می آید، بزرگترین مشکل عدم تطابق مفاهیم، موضوعات و مهارت های تدریس شده در مراکز آموزش عالی با شرایط واقعی کار در پروژه های کشور است.
کنترل پروژه شامل ۴ بخش اصلی: برنامه ریزی، مدیریت هزینه و کنترل آن، برآورد هزینه و تحلیل ریسک است. مدیریت کنترل پروژه یکی از پایه های اساسی و حیاتی در یک پروژه است. فردی که به عنوان مدیر کنترل پروژه عمل می کند، در واقع دست راست مدیر پروژه است. مدیریت کنترل پروژه برای تعیین اهداف پروژه، بررسی بودجه های پیش بینی شده، بررسی پیشرفت پروژه و ایجاد یک برنامه موثر بهبود پیشرفت پروژه کار می کند. مدیریت پروژه و مدیریت کنترل پروژه هر دو با هم کار می کنند تا پروژه ساخت و ساز را بهتر پیش ببرند.
تعریف فعالیت ها در مدیریت پروژه
تعریف فعالیت فرآیند شناسایی و مستندسازی اقدامات خاص برای ایجاد محصولات برای تحویل پروژه است. مزیت کلیدی این فرآیند شکست بسته های کاری در فعالیت هایی است که اساس برآورد، برنامه ریزی، اجرا، نظارت و کنترل کار پروژه را تشکیل می دهند. فرآیند ایجاد یک “WBS” یا ساختار شکست کار، پایینترین سطح قابل تحویل در WBS، بستههای کاری پروژه معمولاً به اجزای کوچکتری به نام فعالیتها برای نشان دادن کار مورد نیاز برای تکمیل بسته تقسیم میشوند. فعالیت ها مبنایی را برای برآورد، برنامه ریزی، اجرا، نظارت و کنترل کار پروژه فراهم می کنند.
طرف های پروژه ساختمانی
کارفرما: کارفرما یا مالک یا سرمایه گذار پروژه در اکثر موارد نقش بسیار تعیین کننده ای در ایجاد لیست تامین کنندگان دارد.
مشاور معماری، برق و تاسیسات پروژه: مشاوره پروژه می تواند توسط افراد یا شرکت های مختلف انجام شود. بسته به نوع تجهیزاتی که ارائه می کنید، به تایید هر مشاور بخش نیاز دارید.
پیمانکار پروژه: شرکت پیمانکار می تواند شرکت مادر یا شرکت فرعی باشد. امکان استفاده از پیمانکاران مختلف برای قسمت های مختلف ساختمان، برق و تاسیسات در یک پروژه ساختمانی وجود دارد.
ناظر پروژه: ناظر باید یک مهندس مشاور باشد که توسط سازمان نظام مهندسی برای نظارت بر اجرای اصولی پیمانکار استخدام می شود. در موارد دیگر، ناظر دیگری از پروژه توسط مهندس مشاور و طراح اصلی به کار گرفته می شود تا از نزدیک بر پیمانکار نظارت شود.
عامل چهارم: عامل چهارم بازوی کمکی کارفرما و در واقع مدیر پروژه برای هماهنگی لازم بین مشاور و کارفرما و پیمانکار است. مدیریت پروژه ساخت و ساز نیازمند طیف گسترده ای از مهارت ها و توانایی برقراری ارتباط با سازمان ها و افراد مختلف برای هدایت پروژه از مفهوم تا ساخت است. برای مدیران پروژه های ساختمانی رعایت اصول مدیریت پروژه در هر مرحله از پروژه مهم است.
مراحل انجام و فازهای یک پروژه ساخت و ساز
یک پروژه می تواند یک فاز طراحی اولیه، فاز طراحی مفهومی و فاز اجرا یا مراحل توسعه، برنامه ریزی، اجرا و کنترل داشته باشد. به طور کلی، مفهوم فازهای پروژه برای تقسیم بندی بهتر و قابل کنترل تر پروژه پیشنهاد شده است. از آنجایی که پروژه های ساختمانی دائماً در حال تغییر هستند، یک مدیر پروژه موفق باید دارای طیف گسترده ای از مهارت ها و توانایی ها برای رهبری گروه ها و پروژه های مختلف باشد. مدیریت پروژه های ساختمانی یک حوزه کاری پیچیده است که نیاز به دانش در زمینه های مختلف از جمله تامین مالی، میانجی گری، حقوق، اقتصاد و غیره دارد.
- فاز صفر مطالعات اولیه و تحقیقات و بررسی های طرح های توجیهی را در بر می گیرد.
- فاز یک، توافقات اولیه بین مشاور طراح و کارفرما در خصوص پلن های اجرایی و نقشه های کلی را شامل می شود.
- در فاز دو، جزئیات به طور مفصل آماده می شود. ورود مهندسان مشاور معماری، نیروگاه و برق در جزییات نقشه ها طبق قوانین شهرداری و نظام مهندسی بر اساس تصمیمات فاز اول انجام می شود.
- در فاز سه، پیمانکار انتخاب شده و مرحله اجرای قرارداد آغاز می شود. نظارت بر اجرا نیز توسط مهندس مشاور و ناظر انجام می شود.
- فاز چهار یا فاز نهایی پیمانکار علاوه بر سوالات حقوقی و تکمیل، نتیجه نهایی را به کارفرما یا ناظر پروژه تحویل می دهد و پس از آن بهره بردار وارد پروژه می شود.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید