نکاتی برای حرفه ای شدن در اتوکد
اتوکد در حقیقت نرم افزار مادر برای ترسیم در رشته های مختلف آموزشی است که در این مطلب از خانه معماری به معرفی آن و کاربردهایش، همچنین نکاتی برای حرفه ای شدن در اتوکد می پردازیم. با ما همراه باشید..
اتوکد چیست؟
AutoCAD نرمافزاری از محصولات شرکت آمریکایی اتودسک است که در ترسیم نقشه های مهندسی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد به کار میرود و استفاده از آن در محیطهای دو و سه بعدی امکان پذیر است.
اتوکد از جمله مهمترین نرم افزارهای طراحی های دو و سه بعدی و ترسیم فنی است که در بین کاربران از محبوبیت زیادی برخوردار است و بسیار پرکاربرد است. علامت اختصاری CAD در این نرم افزار مخفف عبارت Computer Aided Design به معنی طراحی به کمک نرم افزار و همچنین مخفف عبارت Computer Aided Drafting به معنی ترسیم فنی به کمک نرم افزار است. اتوکد در واقع جایگزین ترسیم اشیا با خط کش یا دست بصورت دقیق و سریع با استفاده از کامپیوتر یا لپ تاپ است.
نسخه های نرم اتوکد
نرم افزار اتوکد نسخه های مختلفی دارد که برای رشته های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد که عبارتند از: AutoCAD Architecture برای رشته معماری، AutoCAD Electrical برای رشته برق، AutoCAD Mechanical برای رشته مکانیک، AutoCAD Civil 3D برای عمران و راه سازی، AutoCAD Map 3D برای جغرافیا و شهرسازی، AutoCAD Plant 3D برای طراحی صنعتی و کارخانجات، AutoCAD MEP برای تاسیسات و لوله کشی و AutoCAD P&ID ابزار آلات و نقشه های تاسیساتی.
توانایی های نسخه های متفاوت اتوکد را می توانید در وبسایت اتودسک مقایسه کنید. این نرم افزار محبوب کاربردهای بیشماری دارد که همین موضوع منجر به اشتغال زایی فراوانی در بین کاربران کامپیوتر شده و امروزه بسیاری از حرفه ای ها با استفاده از آن به درآمدزایی می پردازند. بنابراین، اگر به دنبال کسب درآمد هستید و به این گونه مشاغل علاقه مند هستید، بهتر است یادگیری اتوکد را از همین امروز شروع کنید. شما به راحتی در مدت زمانی کوتاه می توانید این نرم افزار را فرا بگیرید. به طوری که یادگیری بخش دو بعدی آن تنها ۳ هفته و بخش سه بعدی بین ۱ تا ۳ ماه زمان می برد که این مدت به رشته تخصصی و پیش زمینه ای که از اتوکد دارید، بستگی دارد.
چگونه در اتوکد حرفه ای شویم؟
در این بخش قصد داریم به نکاتی بپردازیم که برای حرفه ای شدن در اتوکد به آن ها نیاز دارید و باید رعایت کنید. در حال حاضر AutoCAD Interface یا رابط اتوکد برای کاربران جدید آسان تر شده است. اکثر قریب به اتفاق کاربران قدیمی دل خوشی از ribbon و رابط های کاربری ندارند. ولی شکل جدید آن طوری طراحی شده که کاربران جدید را به خود جذب می کند. یکی از نکاتی که برای حرفه ای شدن در اتوکد باید یاد بگیرید این که یاد بگیرید چگونه میتوانید به ابزار رسم، ابزار تغییر و سایر ابزار ها دسترسی پیدا کرده و آن ها را فعال کنید. در صورت آشنایی با کاربری های ویندوز در مدت زمان کوتاهی می توانید به این توانایی دست یابید. چرا که اتوکد یک نرم افزار سازگار با ویندوز است، از این رو تجربه مشابهی را ارائه می کند.
حرفه ای شدن در اتوکد: هدایت طرح ترسیم شده
اگر طرحی دارید آن را باز کنید، در غیر این صورت یک فایل نمونه آماده را باز کنید. آموزش ابزار هدایت (navigation tools) بسیار مهم است و به همین دلیل در این جا هم به عنوان مهم ترین نکته آورده شده است. همواره باید تلاش کنید طرح خود را هدایت کنید. برای این منظور از pan، zoom in، zoom out و zoom extend استفاده کنید. بهتر است به خوبی با ابزار هدایت کردن آشنا شوید تا زمانی که رسم کردن را یاد می گیرید این مسئله برای شما آسان تر شود.
حالا میتوانید طرح جدیدی طراحی و ایجاد کنید. برای این کار باید این قانون را رعایت کنید: طرح جدید باید متناسب با قالب باشد. توجه داشته باشید در صورت طراحی با واحد متریک از قالب های امپراطوری (imperial) استفاده نکنید. پس از آشنایی با interface و ابزار هدایت اتوکد، باید یادگیری روش استفاده از ابزار طراحی را شروع کنید. آموزش نحوه استفاده هر کدام از ابزار لازم است ولی کافی نیست، چون اگر مفهوم آن برای شما اثبات نشود فراموش خواهید کرد.
حرفه ای شدن در اتوکد چگونگی عملکرد ابزارهای اتوکد
یکی دیگر از نکاتی که برای حرفه ای شدن در اتوکد باید بدانید، این است که بدانید ابزارهای این نرم افزار چگونه کار می کنند. استفاده از ابزار طراحی راحت است و نام ابزار بر اساس کاربرد آن ها انتخاب می شود. برای مثال ابزار خط (line)، خط میکشد و ابزار مستطیل (rectangle)، مستطیل میکشد. ولی توجه داشته باشید، هر کدام از ابزار ممکن است روشی مختلف برای استفاده قرار گرفتن داشته باشند و اگر بخواهید تمامی مراحل در هر کدام از ابزار را به خاطر بسپارید، احتمالا کار دشواری در پیش خواهید داشت. به همین دلیل خط دستور (command line) وجود دارد تا مانند یک راهنما عمل کند شما گم نشوید. همچنین می توانید از ورودی پویا یا همان dynamic input نیز استفاده کنید.
حالا یک ابزار طراحی مانند خط را فعال کنید:
Command: _line Specify first point:
Specify next point or [Undo]:
Specify next point or [Undo]:
Specify next point or [Close/Undo]:
سپس، اتوکد به شما میگوید که باید چه کنید: نقطه اول را مشخص کرده و آن را با کلیک در منطقه طراحی تعریف کنید؛ حالا از شما می خواهد تا نقطه بعدی را مشخص کنید. تنها کافیست یک نقطه را انتخاب و مشخص کنید. در این مرحله به مختصات و اندازه دقیق کاری نداشته باشید. برای مثال: برای ترسیم یک دایره باید به ترتیب زیر عمل کنید:
Command: ARC Specify start point of arc or [Center]: C
Specify center point of arc:
Specify start point of arc:
Specify end point of arc or [Angle/chord Length]:
پس از فعال کردن دایره (circle)، اتوکد می خواهد تا یک نقطه ابتدایی را مشخص کنید و یک گزینه دیگر نیز به شما می دهد که با استفاده از آن می توانید نقطه وسط را به جای نقطه شروع انتخاب کنید. حالا برای تعیین نقطه وسط باید حرف بزرگ C را در option تایپ کنید. توجه داشته باشید نرم افزار اتوکد برای نقطه وسط، نقطه ابتدایی و نقطه انتهایی به صورت مداوم سوال می کند. در صورتی که از خط دستور پیروی کنید، کار به درستی پیش خواهد رفت. حتی بسیاری از حرفه ای ها نیز گاهی اوقات، به خصوص زمانی که از نسخه جدید استفاده می کنند، خط دستور را نگاه می کنند تا ببینن گزینه جدیدی به آن افزوده شده یا خیر.
حرفه ای شدن در اتوکد: ورودی دقیق
پس از آشنایی با ابزار طراحی و استفاده از آن نوبت به آشنایی با وارد کردن مختصات می رسد. ورودی دقیق یکی از نکاتی است که برای حرفه ای شدن به آن نیاز دارید. در حقیقت دقت یکی از مزایای استفاده از کد است و در صورت دقیق نبودن طراحی بی استفاده خواهد بود. زمانی که درباره مختصات جهانی و نسبی و ابزار snap آموزش دیدید، می توانید به طراحی دقیق بپردازید.
حرفه ای شدن در اتوکد: ابزار تغییر
نکته بعدی برای حرفه ای شدن در اتوکد ابزار تغییر (modify tools) است. ابزار تغییر بسیار متفاوتی در نرم افزار اتوکد وجود دارد و مانند ابزار طراحی بر اساس کاربرد نامگذاری شده اند. معمولاً آیکون این ابزار توضیح بیشتری درباره ابزار می دهد. بدین ترتیب که با قرار دادن نشانگر موس بر روی آیکون، راهنمای ابزار نمایان شده و توضیح بیشتری می دهد. همچنین با فعال کردن ابزار و فشار دادن کلید F1 راهنمای ابزار باز شده و می توانید توضیح بیشتر را ببینید. همواره در زمان کار کردن با نرم افزار اتوکد باید به خط دستور (command line) نگاه کنید تا سردرگم نشوید.
حرفه ای شدن در اتوکد: انتخاب اشیا
پس این که کار کردن با ابزار تغییر را یاد گرفتید باید کار کردن با انتخاب شی (object selection) را نیز بیاموزید. چرا که برای ایجاد تغییر و دستکاری اشیا نیاز به انتخاب آن ها دارید. انتخاب شی مانند پیدا کردن تکه ای از پازل است و در صورتی که به تغییر طرح نیاز دارید باید به یادگیری تکنیک های دیگر نیز بپردازید.
حاشیه نویسی و سبک ها
زمانی که دیگر بتوانید طراحی کنید، میتوانید طرح خود را تغییر دهید. حالا نوبت به ایجاد حاشیه نویسی و درک کردن استفاده از سبک ها (annotation and styles) می رسد. حاشیه نویسی به هر چیزی در طرح شما که به عنوان هندسه طبقه بندی نشده باشد اطلاق می شود که شامل متون، هاشور، ابعاد، جداول و … می باشد. به طور کلی استفاده از ابزار حاشیه نویسی آسان است و جای نگرانی نیست.
در این بخش ممکن است راه اندازی سبک های حاشیه نویسی و مقیاس ها مشکل ساز باشد. سبک ها در حقیقت تعریف کننده شکل حاشیه نویسی شما هستند و گزینه های زیادی برای انتخاب در سبک ها وجود دارد. ولی گزینه های مربوط به مقیاس در سبک ها ممکن است گمراه کننده باشد. توجه داشته باشید، اندازه متن باید به گونه ای باشد تا پس از پلات گیری به راحتی قابل خواندن باشد. امروزه استفاده از مقیاس حاشیه نویسی به لطف اتودسک آسان است. اگر در شرکت شما داشتن استانداری در طراحی لازم است، احتمالاً دیگر به تعیین کردن سبک ها نیاز نخواهید داشت. تنها کافیست نمونه ای که شامل تمامی سبک ها در خود است را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دهید.
مدیریت طراحی
حالا دیگر به راحتی می توانید طراحی کنید. برای این که عملکرد پربازده ای باید طراحی خود را مدیریت کنید. اتمام سریع طراحی تنها کاری نیست که با اتوکد می کنید، بلکه باید طوری طراحی کنید که به راحتی قابل تغییر دادن باشد. اینجاست که باید مدیریت طراحی (drawing management) را یاد بگیرید که شامل: لایه ها (layers)، طرح بندی (layout) و همچنین قرار گیری صفحات (sheets set) است.
محتوی قابل استفاده مجدد
در یک طرح اتوکد، بسیاری از اشیاء (objects) تکراری هستند و سمبول ها، بخش های استاندارد، اشیاء مرسوم و مواردی دیگر قابل مشاهده هستند. یکی از مزایای اتوکد کپی کردن این اشیا به دفعات است. ولی برای این که کارتان بازده بیشتری داشته باشد، باید بلاک کردن (block) را یاد بگیرید که به کار کردن با اشیاء تکراری کمک زیادی می کند. بدین ترتیب علاوه بر استفاده مجدد، بروزرسانی تمامی نمونه ها در طرح خود را نیز برایتان امکان پذیر می کند. زمانی که حرفه ای تر شدید، با استفاده از بلاک می توانید ویژگی ها را با عنوان آی دی بلاک (block ID) اضافه کرده و ویژگی های هر بلاک را گزارش دهید. بدین ترتیب زمان بندی برای گزارش مختصات چندگانه نقاط بسیار آسان خواهد شد.
مدیریت استانداردها
شما به عنوان یک کاربر اتوکد، استانداردی در طراحی خود دارید، ولی ممکن است متوجه آن نباشید. ولی افراد حرفه ای استانداردهای خود را گردآوری و مدیریت می کنند. بنابراین، برای حرفه ای شدن در اتوکد و همچنین حفظ استانداردتان میتوانید از استاندارد کد استفاده کنید. همچنین برای مدیریت طراحی استاندارد میتوانید محتوی مجدداً قابل استفاده خود را نیز داشته باشید. مدیریت استانداردها کمک زیادی به شما و همکارانتان می کند و کارتان ارزش بیشتری پیدا می کند.
همکاری در طراحی
اگر به صورت حرفه ای کاربر اتوکد هستید و از این طریق امرار معاش می کنید، مطمئناً همکارانی دارید که با آن ها کار می کنید. هرگز کسی منتظر همکار خود نمی ماند تا کارش تمام شود تا بر روی طرح تمام شده کار کند. یا این که فایل را کپی کرده و جداگانه کار کند. چرا که دنبال کردن تغییرات در چنین حالتی بسیار دشوار است. کار کردن همزمان با همکاران خود به راحتی امکان پذیر است. بدین ترتیب که طرح خود را به فایل های مجزا تقسیم و سپس از مرجع استفاده کنید. فایل های مجزا را افراد به صورت مجزا می توانند باز کنند و روی آن کار کنند. با جداسازی فایل ها، آن ها ساده شده و از پیغام خطای مهلک (fatal error) نیز جلوگیری می شود. چرا که هر چقدر فایل ساده تر باشد، احتمال ایجاد خطا در آن کم تر خواهد بود.
توسعه جریان کاری
کتاب های autodesk official press که در سال های قبل برای آموزش اتوکد در دسترس بود، منابع خوبی به شمار می رود، ولی این آموزش تنها استفاده کلی از اتوکد را شامل می شود و نحوه استفاده از آن در یک صنعت خاص را آموزش نمی دهد. در صورتی که استاد اتوکد شما دارای پیش زمینه ای در معماری باشد، احتمالاً به آموزش طراحی با روند کاری خود می پردازد که روش او ممکن است مناسب صنعتی که شما در آن فعالیت دارید، نباشد. به همین دلیل تنها نباید به روش یادگیری و آموزشی اولیه بسنده کنید. بعد از این که کمی با اتوکد کار کردید باید در صدد توسعه روند کاری خود باشید تا عملکردتان بازده بیشتری داشته باشد.
همیشه تمرین کنید
تمرین تنها برای مبتدیان و یا افراد متوسط در اتوکد نیست. حتی حرفه ای ها نیز نیاز به تمرین دارند و شما برای حرفه ای شدن در اتوکد باید همواره تمرین کنید. چرا که با تمرین کردن کارتان بی عیب و نقص می شود. برای تبدیل شدن به یک خبره اتوکد باید مشتاقانه از آن استفاده کنید و به آن عشق بورزید. برای این منظور باید یک پروژه واقعی ترسیم کنید و هدفی از ترسیم خطوط داشته باشید. شما به راحتی می توانید یک نمونه بیابید و آن را رسم کنید. حرفه ای شدن در اتوکد تنها به دانستن همه چیز محدود نمی شود و در ترسیم پروژه بدون شک به مشکل نیز برمی خورید. همواره از ابزار مناسب در روند کاری خود استفاده کنید.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- تفاوت اتوکد 2 بعدی و 3 بعدی چیست؟
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش 3Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
- آموزش Revit ؛ تفاوت Link، Group و Assembly در رویت
دیدگاهتان را بنویسید