نحوه ستون گذاری صحیح مبتنی بر معماری بنا و قوانین سازه ای
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با نحوه ستون گذاری صحیح مبتنی بر معماری بنا و قوانین سازه ای آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
ستون یکی از مهمترین عناصر در ساختمان است که به صورت عمودی نصب شده و قادر به مقاومت در برابر نیروهای فشاری وارده بر کف کف توسط بار مرده یا زنده سازه است. ستون ها نه تنها تحت تأثیر نیروهای فشاری، بلکه تحت تأثیر لنگرهای ناشی از بارهای عمودی و جانبی ایجاد شده در اثر اتصال صلب تیر به ستون قرار می گیرند. هنگام طراحی ساختمان ، تعیین محل دقیق ستون ها بسیار مهم است و باید مطابق با الزامات و قوانین خاص صورت گیرد. در صورت عدم رعایت نکات ایمنی در ساخت ستون ها، قطعاً مقاومت سازه به خطر می افتد و ساختمان دچار اختلال و مشکلاتی می شود. در نظر گرفتن بهترین مکان برای ستون نه تنها ایمنی ساختمان را تضمین می کند ، بلکه هزینه های پروژه را نیز به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
نحوه ستون گذاری صحیح مبتنی بر معماری بنا و قوانین سازه ای
ستون گذاری صحیح بر اساس معماری بنا
برای تعیین محل مناسب ستون ، باید نقشه معماری در نظر گرفته شود. از آنجایی که ستون ها بارهای ساختمان را به پی منتقل می کنند ، بنابراین لازم است هم محل و هم فاصله آن ها از یکدیگر را در نظر گرفت. در حقیقت، انطباق با این دو عامل مهم باید طوری باشد که تمام بارهای وارده به سازه با حداقل تعداد ستون ها به زمین انتقال یابند. در صورت بیشتر بودن فاصله ستون ها از حد استاندارد، مقاطع تیر و ستون افزایش می یابد و در نتیجه آویز در تیرها به وجود می آید و مقرون به صرفه نخواهد بود. همچنین اگر فصاله ستون ها از حد استاندارد کم تر باشد، فضا از کیفیت معماری لازم برخوردار نخواهد بود.
نحوه قرارگیری ستون ها در ساختمان باید طوری باشد تا زیبایی و ظاهر معماری به خطر نیفتد. در این زمینه ، باید اطمینان حاصل شود که ستون ها با دهانه ها و بازشوها تداخل ندارند. برای ایجاد زیبایی بیشتر و پنهان کردن ستون ها، توصیه این است که طراحی طوری باشد که درون کمدها و دیوارها قرار گیرند. این البته همیشه ممکن نیست ، اما بهترین حالت ممکن برای قرارگیری ستون ها می باشد. قبل از ستون گذاری باید عرض آسانسور و راه پله ها نیز در نظر گرفته شود. اگر به این نکته توجه نکنید ، فضای قابل استفاده از بین می رود و مجبور خواهید شد آسانسوری با ظرفیت کمتری نصب کنید و راه پله ای با عرض محدود بسازید. . علاوه بر این ، ستون های نصب شده در پارکینگ نباید باعث ایجاد فضای پرت و مانع حرکت خودروها شوند.
ستون گذاری صحیح بر اساس قوانین سازه ای
زمین لرزه یکی از عواملی است که در تخریب و آسیب دیدن سازه نقش دارد. بنابراین ، هنگام ساخت و ساز باید اقدامات لازم برای مقاومت در برابر تأثیرات ناشی از آن در نظر گرفته و پیش بینی شود. ستون ها در مقاومت و تحمل بارهای موجود در ساختمان نقش اساسی دارند. از آنجا که نیروی زلزله از دو جهت عمود بر یکدیگر وارد ساختمان می شود ، ستون ها باید در جهتی قرار گیرند که در آن قاب های تحمل کننده به صورت عمودی باشند. به عبارتی، قاب های باربر جانبی در هر جهت بهتر است نیرویی که در همان راستا وارد می شود را متحمل شوند.
در قسمت هایی از ساختمان که برجستگی هایی مانند بالکن فراهم شده است ، نیازی به قرار دادن ستون در هر چهار طرف نیست. با این وجود ستون ها باید در چهار طرف آسانسور و راه پله نصب شوند. محدودیت های معماری در برخی موارد مانع از ستون گذاری در چهار گوشه می شود ، بنابراین ممکن است یک یا دو ستون از گوشه راه پله فاصله داشته باشد که البته اصولی نیست. خوب است بدانید آسانسور به ستون های متصل به سازه اصلی در سطح زمین مجهز است ، از این رو هیچ ستون اضافی مورد نیاز نیست. برای نقشه هایی که دارای فرورفتگی یا شکستگی هستند ، ستون نیز باید در تقاطع اضلاع باشد. اطمینان حاصل کنید که این عقبگرد اختلالات هندسی در طرح ایجاد نمی کند.
نکته
توجه داشته باشید، ستون ها نباید در کنار نورگیرها یا مجاری قرار بگیرند که تیرچه نمی تواند از آنها عبور کند. با این حال ، موقعیت آن ها باید به گونه ای باشد که تیر از هر دو طرف به آنها متصل شده و در جای خود ثابت باشد. در برخی موارد ، قسمت هایی از سازه در قالب یک طره انجام می شود. در این حالت ، ستون گذاری باید به گونه ای انجام شود که بتوان تیر طره را به ستون متصل کرد و از نظر معماری قادر به اجرای دستک بود. به طور کلی می توان گفت که ستون ها باید به گونه ای تنظیم شوند که طول طره ها حداکثر 1.5 متر باشد.
نقش ستون در بارهای وارده بر سازه
همان طور که گفته شد، ستون یکی از مهمترین عناصر در ساختمان است که نصب آن به صورت عمودی انجام شده و قادر به تحمل نیروهای فشاری وارده ناشی از بارهای مرده یا زنده سازه بر کف طبقات می باشد. ستون ها تحت تاثیر نیروهای فشاری و همچنین لنگر ناشی از بارهای عمودی و جانبی که در اثر اتصال صلب تیر به ستون به وجود می آید قرار می گیرند. از این رو نقش بسیار مهمی در مقاومت در برابر بارهای وار شده بر سازه ایفا می کنند.
جمع بندی نهایی
ستون گذاری باید به صورت صحیح انجام شود و در صورت رعایت نشدن نکات ایمنی در ساخت ستون ها، مقاومت سازه تحت تاثیر قرار می گیرد و این منجر به ایجاد اختلال و بی نظمی در ساختمان خواهد شد. برای تضمین ایمنی بنا و همچنین کاهش هزینه های پروژه بهتر است که بهترین مکان برای ستون گذاری در نظر گرفته شود. در ستون گذاری مبتنی بر معماری بنا باید اطمینان حاصل کنید که تداخلی بین ستون ها با بازشوها وجود ندارد. همچنین بهتر است زراحی طوری انجام شود که ستون ها درون کمدهای دیواری و دیوارها قرار گیرند. قبل از ستون گذاری باید عرض آسانسور و راه پله در نظر گرفته شود و ستون های پارکینگ نیز نباید منجر به ایجاد فضای پرت و یا مانع از تردد خودروهای ساکنین شوند.
در ستون گذاری براساس قوانین و قواعد سازه ای نیز باید اصولی رعایت شود. برای مثال: در قسمت هایی مانند بالکن، ستون گذاری در چهار طرف آن ها لزومی ندارد، این در حالیست که ستون ها باید در چهار طرف آسانسور و اتاق پله تعبیه شوند. توجه داشته باشید، ستون گذاری در کنار نورگیرها و یا داکت هایی که امکان عبور تیر از داخل آن ها وجود ندارد، کاری غیر اصولی است و در برخی موارد تخلف محسوب می شود.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید