بررسی نکات مهم خاک در عملیات گودبرداری
در این مطلب از خانه معماری به بررسی خاک در عملیات گودبرداری می پردازیم. با ما همراه باشید.
بررسی خاک در گودبرداری
یکی از آیتم های مهم در نظارت و اجرای گودبرداری، بررسی خاک است و اولین مرحله از این بررسی در ساخت و ساز های شهری در زمان آزمایش خاک انجام می گیرد. یکی از الزامات انجام آزمایش خاک، حفر چاهک دستی تا تراز کف گودبرداری می باشد و دیوار های چاهک نمایی از لایه بندی خاک، نشان دهنده محل گودبرداری است. وظیفه یک کارشناس ژئوتکنیک، لایه بندی و بررسی جنس خاک محل گودبرداری می باشد. در دفترچه آزمایش خاک، طلاعات مهم و مفیدی درباره خصوصیات و ویژگی ها، لایه بندی و جنس خاک ارائه می شود. ولی این به معنای کنترل نکردن وضعیت خاک توسط مهندس ناظر و مجری ساختمان نیست. ایشان باید وضعیت خاک را به صورت مرحله به مرحله در حین گودبرداری به درستی کنترل نمایند.
نکات مهم بررسی خاک در عملیات گودبرداری
ظاهر خاک
در خاکبرداری نکات بسیار مهمی درباره خاک وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. یکی از نکات مهمی که باید در نظر گرفته شود، ظاهر خاک است و نمی توان با توجه به آن خاک را مورد بررسی قرار داد و به خاک اطمینان کرد. حداکثر تمهیدات ایمنی باید در مرحله گودبرداری به مالک ابلاغ گردد و سرعت انجام عملیات نیز در این مرحله از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. به طوری که در برخی موارد برای بالا بردن رعت عملیات باید از نکات فنی کم اهیمت تر گذشت. اجرای سریع تر بخش هایی از سازه مثل فونداسیون و طبقات زیر زمین که در تراز منفی هستند، توصیه می شود.
اجرای سریع تر فونداسیون
اگر بر اجرای دقیق جزییات فونداسیون اصرار داشته باشید، ریختن بتن فونداسیون به تعویق خواهد افتاد و مشکلاتی از قبیل فرو ریختن دیواره خاکی یکی از اضلاع گود را به همراه خواهد داشت. در صورتی که دیواره دارای سرباری باشد ممکن است با خسارت جانی و مالی برای مجاورین همراه باشد و احتمالاً باید تمامی شبکه میلگردهای بافته شده را بریده تا بتوانید حجم خاک ریخته شده که زیاد هم خواهد بود را پاکسازی نمایید. گذشتن از جزییات کم اهمیت و اجرای سریع بتن فونداسیون در نهایت باعث می شود تا از هزینه های اضافی فرو ریختن خاک و اجرای مجدد فونداسیون رهایی یابید. البته باید به این نکته نیز توجه کرد که دیواره ها باید پایدارسازی شوند تا چنین اتفاقاتی رخ ندهد. برای این منظور می توان از سازه های نگهبان خرپایی استفاده کرد.
در صورت رخداد چنین اتفاقاتی، بعد از برداشتن شانه خاکی باید پایدارسازی صورت گیرد تا دیواره های مجاور فرو نریزد و به ساختمان های مجاور خسارتی وارد نشود. توجه داشته باشید، فرو ریختن دیوارهای مجاور به طور قطع با خسارات مالی و جانی همراه خواهد بود. به همین دلیل باید به این نکته توجه بسیاری معطوف شود.
نکته
به طور کلی، جنس خاک در مناطق شمالی تهران متراکم تر و مرغوب تر است. ولی این موضوع دلیل بر عدم بررسی خاک و انجام آزمایش خاک نیست و برای هر پروژه در هر منطقه ای باید خاک به صورت جداگانه مورد بررسی و آزمایش قرار گیرد. توجه داشته باشید، ایده آل مد نظر هرگز تحقق نمی یابد و در صورت قابل قبول بودن نتیجه کار دیگر نباید بر اجرای جزییات ریز اصرار کرد. همچنین لازم است بدانید، عملیات گودبرداری باعث می شود تا خاک های دیواره ها در معرض هوا قرار گیرد و در نتیجه منجر به افزایش تخلخل و کاهش پایداری آن می شود. به همین دلیل توصیه می شود تا روی خاک ها با شات کریت یا ملات پوشیده شود. پوشاندن دیواره و شانه خاکی با نایلون در روزهای بارانی نیز امری ضروری است.
بررسی خاک در گودبرداری شامل فاکتورهایی از قبیل: جنس خاک، رطوبت خاک، تخلخل خاک و دستی بودن خاک می شود. در بسیاری مواقع خاک محل پروژه یکنواخت نیست و در برخی نقاط مرغوب و در بخش هایی دیگر نامرغوب است. خاک های رسی از استحکام مناسبی برخوردار بوده ، ولی با جذب آب و رطوبت، استحکام آن ها کاهش می یابد. خاک های متخلخل و لایه ای نیز به عنوان خاک های نامرغوب شناخته می شوند.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید