کاربرد بلوک های پلاستیکی غیرماندگار در اجرای سقف سازه ای
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم به بررسی روش اجرای سقف های سازه ای با استفاده از بلوک های پلاستیکی غیرماندگار بپردازیم. با ما همراه باشید.
روش های اجرای سقف های سازه ای
برای اجرای سقف های سازه ای، روش های گوناگونی وجود دارد که با توجه به موقعیت های مختلف، با صلاحدید مجری و مهندس ناظر برای سازه مورد نظر انتخاب می شوند. داشتن اطلاعات کافی نسبت به هر یک از این روش ها می تواند به انتخاب بهترین روش با توجه به شرایط و صرفه اقتصادی بینجامد.
اجرای سقف سازه ای با تیرچه و بلوک
استفاده از تیرچه و بلوک در اجرای سقف های سازه ای یکی از متداول ترین روش ها در ایران است و در گذشته، بلوک های سفالی سقفی برای این کار مورد استفاده قرار می گرفت. البته نقاط ضعف زیاد این بلوک ها باعث شده تا امروزه دیگر استفاده چندانی از آن ها در اجرای سقف های سازه ای نشود. از جمله این نقاظ ضعف ها می توان به: شکنندگی و پرتی زیاد در زمان اجرا، وزن زیاد و ابعاد کوچک و نیاز به صرف زمان و نیروی کار زیاد اشاره کرد. استفاده از این بلوک ها هنوز به طور کامل منسوخ نشده و در برخی مناطق مورد استفاده قرار می گیرد.
اجرای سقف سازه ای با استفاده از بلوک های پلی استایرن
بلوک های پلی استایرن یا همان بلوک های یونولیتی مزایای بیشماری در مقایسه با بلوک های سفالی داشته و نقاط ضعف آن ها را برطرف کرده اند. از جمله نقاط قوت مزایای استفاده از این بلوک ها، ابعاد بزرگ و وزن سبک آن ها است که در نهایت منجر به تسریع اجرا می شود. البته بلوک های یونولیتی نقاط ضعف هایی مانند قابلیت اشتعال بالا نیز دارند که احتمال آتش سوزی و توسعه آن را در ساختمان ها افزایش می دهد. این به دلیل تولید این نوع بلوک ها از مشتقات نفتی می باشد. خوشبختانه در حال حاضر بلوک های یونولیتی نسوز تولید می شود و این نقطه ضعف نیز مرتفع شده است. به طوری که امروزه بیشتر ساخت و سازهای مناطق متوسط شهری با استفاده از بلوک های پلی استایرن انجام می شود.
اجرای سقف سازه ای با بلوک های پلاستیکی غیرماندگار
یکی دیگر از روش های اجرای سقف های سازه ای، استفاده از بلوک های پلاستیکی غیرماندگار است. این بلوک ها هیچ تاثیری در استحکام سازه نداشته و صرفاً نقش پرکنندگی را ایفا می کنند و نگهدارنده بتن تازه دال اجرا شده روی آن ها هستند. بعد از این که بتن به گیرش اولیه رسید، دیگر نیازی به آن ها نیست. در حالی که بلوک های پلی استایرن مورد استفاده در هر سقف به صورت ماندگار در آن سقف باقی مانده و عملیات نازک کاری بر روی آن ها اجرا می شود. از این رو قالب های پلاستیکی غیرماندگار به بازار راه پیدا کرده و بعد از استفاده در هر سقف می توان آن ها را بدون آسیب و صدمه قابل توجه جدا نمود. به گونه ای که برای اجرای سقف های سازه ای بعدی نیز قابل استفاده باشند. جنس این قالب ها از پلاستیک فشرده می باشد.
مقایسه بلوک های پلاستیکی غیرماندگار با بلوک های پلی استایرن
تفاوت هایی که بین بلوک های پلاستیکی غیرماندگار و بلوک های پلی استایرن رایج در بازار وجود دارد، باعث شده تا مقایسه های مختلفی بین آن ها به وجود آید که در ادامه به آن می پردازیم:
ابعاد و وزن و قیمت تمام شده بلوک های پلاستیکی غیرماندگار
ابعاد بلوک های پلاستیکی غیرماندگار تقریباً مانند بلوک های پلی استایرن یا یونولیتی است و ورن آن ها کمی بیشتر است. سنگین تر بودن بلوک های پلاستیکی غیرماندگار مشکلی ایجاد نمی کند، چون پس از گیرش اولیه بتن، قابل جداسازی بوده و وزن اضافی بر سازه وارد نمی کند.
قیمت تمام شده بلوک های پلاستیکی غیرماندگار در مقایسه با بلوک های پلی استایرن بیشتر و تقریباً قیمت هر قالب غیر ماندگار پلاستیکی ۴ تا ۵ برابر بلوک های پلی استایرن است. البته هزینه حمل و نقل این قالب ها به دلیل خریداری یکجای آن ها در مقایسه با بلوک های پلی استایرن که باید سقف به سقف خریداری شود، بسیار کم تر خواهد بود. از آنجایی که بلوک های پلاستیکی غیرماندگار قابل استفاده برای سقف های دیگر نیز می باشند، با یک بار خریداری می توان تا آخر پروژه از آن ها استفاده کرد و حتی برای پروژه های بعدی نیز قابل استفاده خواهند بود. از این رو خریداری بلوک های پلاستیکی غیرماندگار در طولانی مدت مقرون به صرفه خواهد بود. البته برای جبران پرتی ها باید درصدی اضافه تر خریداری شود.
میزان پرتی و نحوه اجرا بلوک های پلاستیکی غیرماندگار
همان طور که گفته شد، جنس بلوک های پلاستیکی غیرماندگار از پلاستیک فشرده بوده و بسیار محکم هستند. از این رو ماندگاری زیادی داشته و میزان خرابی آن ها، بسیار کم است. البته نیروی کار حرفه ای و با تجربه و همچنین نحوه اجرا نیز در این امر دخیل است. به طوری که اگر نیروی کار با نحوه اجرا و جداسازی این قالب ها آشنایی نداشته باشد، احتمال وارد شدن آسیب های جدی به این قالب ها و خرابی آن ها زیاد است. البته تلفات در اجرای سقف سازه ای با بلوک های پلاستیکی غیرماندگار همواره وجود دارد که در اجرای سقف های بالاتر کاهش می یابد.
بلوک های پلی استایرن بسیار انعطاف پذیر بوده و قابل برش هستند. از این رو در هنگام اجرا می توان به راحتی آن ها را برش داد و در فضاهایی که اندازه استاندارد قالب جواب نمی دهد، استفاده نمود. کار با بلوک های پلاستیکی غیرماندگار در مقایسه با بلوک های یونولیتی دشوارتر بوده و مستلزم دقت زیاد است. این قالب ها از قابلیت برش برخوردار نبوده و در صورت عدم اجرای صحیح تیرچه ریزی و سقف، به راحتی در جای خود قرار نخواهند گرفت و مشکلات زیادی ایجاد می شود. لازم به ذکر است، اجرای سقف سازه ای با بلوک های پلاستیکی غیرماندگار به تنهایی امکان پذیر نیست. چون همواره فضاهایی در سقف وجود دارد که قالب های پلاستیکی غیر ماندگار قادر به پر کردن آن ها نیستند و باید از بلوک های پلی استایرن به منظور پر کردن فضاهای خالی استفاده کرد.
نازک کاری و پوشش زیر سقف
هزینه های نازک کاری در اجرای سقف های سازه ای با بلوک های پلاستیکی غیرماندگار و بلوک های پلی استایرن تقریباً یکسان است و تفاوت چندانی ندارد. در صورت اجرای سقف با بلوک های پلاستیکی غیرماندگار، تمام مساحت زیر سقف در مرحله نازک کاری باید با رابیتس کاری یا کناف یا سقف کاذب پوشش داده شود. این در حالی است که اجرای سقف با بلوک های پلی استایرن، در بخش های گسترده ای از سقف از گچ-خاک و سفیدکاری برای پوشاندن سقف سازه ای استفاده می شود. ماندگار بودن این بلوک ها در سقف باعث می شود تا حفره ای در سقف به وجود نیاید. استفاده از رابیتس کاری در اجرای سقف با یونولیت تنها در بخش هایی از سقف که آویز تیر ها وجود دارد یا در حاشیه ها برای اجرای نما کاری و نور مخفی، لازم است.
در برخی از شهرهای کشور، بر خلاف تهران، استفاده از بلوک های پلاستیکی غیرماندگار در اجرای سقف های سازه ای بسیار رایج است. استفاده از این بلوک ها به ویژه در فضاهای اداری و سازمانی که معمولاً باید از سقف های کاذب استفاده شود، روشی مقرون به صرفه محسوب می شود.
کلام آخر
بسیاری افراد که همواره غرق در افکار سنتی و روش های ساخت و ساز سنتی هستند، روش های ساخت و ساز نوین که بر پایه علم و تکنولوژی های جدید هستند را قبول نداشته و همواره آن ها را رد می کنند. البته به کارگیری روش های نوین بدون داشتن اطلاعات و آگاهی کافی نیز کار درستی نیست. چرا که در طولانی مدت منجر به ایجاد مشکلات زیادی خواهد شد.
مهندسینی که در زمینه ساخت و ساز و پروژه های عمرانی فعالیت دارند، باید با کسب و اشاعه آگاهی های لازم، سازندگان و پیمانکاران از این مهم آگاه نمایند. سنجش روش های ساخت و ساز با توجه به مقررات ملی ساختمان باید مبنای عملکرد مهندسین بوده و وظیفه آن ها است. با کنار گذاشتن سنت گرایی و همچنین تجدد گرایی محض باید به معرفی و تایید بهترین روش ها پرداخت و دست به دست یکدیگر در افزایش کیفیت و عمر سازه های در حال ساخت و آینده کوشید.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید