روش های اجرای سازه نگهبان متقابل
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم به معرفی و بررسی روش های اجرای سازه نگهبان متقابل بپردازیم. با ما همراه باشید.
سازه نگهبان متقابل چیست؟
سازه نگهبان متقابل نوعی از سازه های نگهبان است که تقریباً شبیه به سازه نگهبان خرپایی معمولی می باشد و کمتر اجرا می شود. اجرای سازه نگهبان متقابل در برخی موارد در مقایسه با سازه خرپایی، بسیار بهتر و مقرون به صرفه تر است. مراحل اجرای این سازه های نگهبان نیز مشابه سازه نگهبان خرپایی معمولی است.
تفاوت های بین سازه نگهبان متقابل با سازه نگهبان خرپایی
سازه نگهبان متقابل تفاوت هایی با سازه های خرپایی دارند که در ادامه به آن می پردازیم:
در سازه نگهبان متقابل، عضو مایل اجرا نمی شود در حالی که در سازه های خرپایی معمولی عضو مایل باید اجرا شود. اتصال ستون های سازه نگهبان به ستون های سازه نگهبان روبرو با اجرای یک پل فلزی انجام و مهار می شود. دلیل نامگذاری این سازه ها به سازه نگهبان خرپایی متقابل نیز همین امر می باشد. شانه خاکی در گودهای محل اجرای سازه نگهبان متقابل، به طور کامل برداشته و تخلیه می شود. از این رو سازه نگهبان تمامی بار ناشی از خاک و سربارهای ساختمان های مجاور گود را تحمل می کند. به همین دلیل طراحی چنین سازه های باید با دقت زیادی انجام شود.
در اجرای سازه نگهبان متقابل، فونداسیون به صورت یگپارچه اجرا می شود. به عبارتی اجرای فونداسیون با برداشتن شانه خاکی همزمان با آرماتور بندی و بتون ریزی اجرا می شود. این موضوع یکی از مزایای این نوع سازه است. چنین امکانی برای سازه های نگهبان معمولی نیز وجود دارد که البته با محدودیت هایی همراه می باشد. برای اجرای سازه های نگهبان متقابل باید از مهندس مجری و پیمانکار با کفایت و با تجربه استفاده کرد. چرا که بدون مهارت و تجربه کافی، نتیجه ایده آل به دست نخواهد آمد. در برخی موارد برای پایدارسازی جداره های گود از سازه نگهبان خرپایی متقابل استفاده می شود.
مراحل اجرای سازه نگهبان متقابل
در ادامه مراحل اجرای سازه نگهبان متقابل را شرح خواهیم داد:
اجرای چاهک ها و ساخت مقاطع سازه نگهبان
در اولین قدم برای اجرای سازه نگهبان متقابل باید قبل از گودبرداری، به منظور اجرای عضو عمودی چاهک هایی را در کنار جداره گودبرداری اجرا کرد. توجه داشته باشید، فواصل و عمق چاهک ها باید دقیقاً مطابق طراحی اجرا شود. سپس نوبت به ساخت مقاطع سازه نگهبان می رسد که معمولاً طراحی آن ها به صورت دوبل است. در صورت زیاد بودن سر بار و بار جانبی ناشی از ساختمان های مجاور و بار جانبی خاک، باید از ورق های تقویتی برای تقویت ستون سازه نگهبان استفاده شود. در انتهای ستون های سازه نگهبان نیز برش گیرهایی اجرا می شود و سپس در داخل بتن قرار می گیرد. طراحی این برش گیر ها به منظور افزایش گیرداری میان سازه نگهبان و ستون صورت می گیرد.
اجرای ستون های عمودی و اجرای پل ها
مقاطع سازه نگهبان خرپایی متقابل بزرگ و طویل هستند و به منظور مونتاژ و سوار کردن ستون ها و سایر مقاطع از جرثقیل استفاده می شود. از آنجایی که هزینه عملیات با جرثقیل بالاست، باید میزان تاخیر در این عملیات به حداقل برسد و این تنها در صورت آماده بودن مقدمات کار از قبل امکان پذیر می باشد. اجرای ستون های عمودی یکی از مهم ترین مراحل اجرای سازه نگهبان است که باید با نظارت دقیق مهندس مجری انجام شود. اجرای ستون های عمودی در دو وجه رو به رو، دقیقاً مقابل هم انجام می شود و اجرای دقیق ستون ها در محل تعیین شده بسیار حائز اهمیت است.
بعد از این که ستون های عمودی در جای خود قرار داده شدند، نوبت به مرحله خاکبرداری اولیه که به منظور اجرای پل ها اجرا می شود، می رسد. در مرحله خاکبرداری اولیه باید بخشی از زمین به عمق ۱٫۵ تا ۲ متر گودبرداری شده که این کار با بیل مکانیکی یا لودر انجام می شود. پس از انجام عملیات گودبرداری باید پل های افقی بین ستون های سازه نگهبان متقابل اجرا شوند.
طراحی پل ها می تواند به صورت خرپاهایی انجام شود و استفاده از تیرهای خرپایی برای دهانه های بلند می تواند بهترین گزینه باشد. ستون های سازه نگهبان خرپایی متقابل به منظور بهره گیری از تمام ظرفیت پل ها برای انتقال نیروی جانبی معمولاً رو به روی هم قرار می گیرند. لازم به ذکر است، در صورت مایل بودن پل ها، نیروی عکس العمل تبدیل به دو مولفه شده و این نیرو اثر منفی بر تعادل سازه نگهبان خواهد داشت.
خاکبرداری قسمت میانی و تکمیل سایر بخش ها
خاک برداری قسمت میانی مرحله بعدی در اجرای سازه های نگهبان است. برای این منظور باید یک رمپ خاکی در قسمت ورودی پروژه احداث شود تا لودر از طریق آن قادر به دسترسی به توده خاک های زیر پل ها داشته باشد. بدین ترتیب عملیات خاک برداری میانی تسریع می یابد و در نهایت شانه خاکی برداشته می شود. پس از این که خاکبرداری قسمت میانی تمام شد، باید المان های دیگری که برای سازه نگهبان متقابل طراحی شده نیز تکمیل گردد. توجه داشته باشید، برای افزایش استحکام سازه نگهبان بهتر است هر کدام از پل های خرپایی به پل های مجاور نیز اتصال یابند. همچنین ستون های سازه نگهبان خرپایی به صورت بادبندی به یکدیگر وصل شده و قسمت پشتی ستون ها و مهاربندها با استفاده از مصالح و ملات باید کاملاً پر شود. بدین ترتیب شاهد تامین شدن تکیه کامل جداره گود بر سازه نگهبان متقابل خواهیم بود.
معمولاً پس از اتمام تخلیه شانه خاکی بر روی جداره گودبرداری، ملات پاشی می شود تا هوا در داخل خاک نفوذ نکند. چرا که با نفوذ هوا به داخل خاک، تخلخل آن در گذر زمان افزایش یافته و در نتیجه استحکام آن کاهش می یابد. پس از این که سازه نگهبان خرپایی متقابل و گودبرداری اجرا شد و به کف مورد نظر گودبرداری رسیدیم، باید عملیات تسطیح خاک و اجرای بتن مگر انجام شود که یکی از مراحل مهم در اجرای سازه نگهبان متقابل به شمار می رود.
آرماتوربندی فونداسیون و برچیدن سازه نگهبان متقابل
زمانی که اجرای سازه نگهبان متقابل به اتمام رسید، عملیات آرماتوربندی را می توان به راحتی شروع کرد. آرماتوربندی فونداسیون یکی مهم ترین مراحل در ساخت یک سازه است که باید دقت زیاد و توسط افراد متخصص انجام شود. زمانی که آرماتوربندی به پایان رسید، نوبت به برچیدن سازه نگهبان متقابل می رسد. توجه داشته باشید در سازه های اسکلت فلزی در صورت وجود بیش از ۲ زیر زمین باید حتما دیوار حائل اجرا شود. در این صورت تا اجرای ستون ها و دیوار حائل تا طبقه همکف باید سازه های نگهبان خرپایی متقابلبه همان صورت باقی بمانند. در نهایت بعد از ای که پروژه از گود خارج شد، می توان این سازه ها را به کلی برچید.
اجرای سازه نگهبان خرپایی متقابل در برخی موارد نسبت به سازه نگهبان خرپایی معمولی مزایای بسیاری دارند. کیفیت اجرای این سازه ها به دلیل برداشته شدن کامل شانه خاکی بسیار اهمیت دارد و باید به دقت انجام شود. انتخاب مقاطع خرپا در طراحی این نوع سازه نگهبان باید به گونه ای باشد که دچار کمانش نشوند و استفاده از المان های فرعی برای مهار خرپا ها به یکدیگر نیز ضروری است. لازم به ذکر است، طراحی سازه های نگهبان متقابل در مقایسه با طراحی سازه خرپایی معمولی، پیچیده تر بود و برای طراحی آن ها به جداول آماده دسترسی نداریم. از این رو باید از یک مهندس طراح حرفه ای و با تجربه در زمینه طراحی سازه نگهبان متقابل استفاده نمایید.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید