نکات کلیدی خرید و نصب آسانسور
در این مطلب از خانه معماری به معرفی برخی از نکات کلیدی خرید و نصب آسانسور می پردازیم. با ما همراه باشید.
برای خرید آسانسور استاندارد و ایمن باید ابتدا تحقیقات صحیحی را انجام داده و به سازندگان معتبر آسانسور مراجعه نمایید. آسانسور باید مطابق با استانداردهای لازم انتخاب و خریداری شود، چون در غیر این صورت مشکلات زیادی از قبیل خرابی و گیر افتادن افراد در کابین ایجاد می شود.
راهنمای خرید آسانسور
اندازه آسانسور و ظرفیت بارگذاری
آسانسورها در ابعاد و اندازه های متفاوت ساخته می شوند. ابعاد یک آسانسور استاندارد معمولاً ۱۲۰ در ۱۲۰ سانتی متر می باشد. ظرفیت بار یکی از نکاتی است که در زمان خرید آسانسور باید به آن توجه ویژه ای شود. ظرفیت بارگذاری آسانسور به منظور انتقال وسایل سنگین برای ساختمان های کم جمعیت باید ۱۰۰۰ کیلوگرم باشد. در هنگام خرید آسانسور باید خطرات احتمالی را نیز در نظر بگیرید. برای این منظور و برای کاهش احتمال حوادث غیرمترقبه یکسری اقدامات ایمنی باید صورت گیرد. گزینه های امنیتی مهم شامل: سیستم زنگ خطر، تلفن در داخل کابین، پشتیبان گیری خرابی برق و یک سیستم ترمز زنجیری شل می باشد.
کیفیت قطعات آسانسور مهمترین نکته ای است که باید در هنگام خرید آن مورد توجه قرار دهید. اگر قطعات آسانسور از کیفیت پایین برخوردار باشند، مشکلات بسیاری را ایجاد خواهد کرد. از جمله مهم ترین قطعات آسانسور می توان به: ریل، موتور، کابین و تابلو فرمان آن اشاره کرد که باید از کیفیت خوبی برخوردار باشند.
قیمت، گارانتی و مدل آسانسور
آسانسورها در انواع مختلف ساخته می شوند و از قیمت های متفاوتی هم برخوردارند. قیمت آسانسورها به نوع و آپشن های آن، از آسانسورهای ساده تا انواع لوکس و مدرن، بستگی دارد. نکته ای که باید به آن توجه کنید، کل هزینه لیفتر از خرید تا نصب و نگهداری آسانسور می باشد. به طور کلی به منظور راه اندازی آسانسور مجموعه ای از تجهیزات نیاز است که با در کنار هم قرار گرفتن آن ها، آسانسور نصب شده قادر به کار کردن خواهد بود. تجهیزاتی از قبیل: موتور، تابلو فرمان و جک هیدرولیک تعیین کننده قیمت آسانسور هستند.
همان طور که در بالا گفته شد، برای خرید آسانسور باید به سازندگان معتبر مراجعه کنید تا از گارانتی مطمئن و معتبر بهره مند گردید. شرکت های معتبر سازنده آسانسور به مشتریان خود خدمات ۲۴ ساعته ای را ارائه می دهند و در صورت بروز کوچکترین مشکل در عملکرد آسانسور نسبت به تعمیر آن اقدام می کنند. علاوه بر قیمت و شرکت سازنده، مدل آسانسور نیز یکی از نکاتی است که باید در هنگام خرید آن مورد توجه قرار گیرد. امروزه مدل های آسانسور های هیدرولیکی و کششی بسیار متنوع و شیک تولید و به بازار عرضه می شود که می توانید متناسب با سبک سازه در حال ساخت آن ها را انتخاب نمایید.
راهنمای نصب آسانسور
زمانی که آسانسور را خریداری کردید، باید از یک نصاب ماهر برای نصب آن استفاده نمایید. در صورتی که نصب آسانسور وسط افراد غیر حرفه ای انجام شود، مشکلاتی را در عملکرد آن به همراه خواهد داشت. انواع آسانسور، قابل نصب در ساختمان های قدیمی و جدید بوده و معمولاً در فضای بین راه پله ها نصب می شود. قبل از نصب آسانسور بهتر است که با یک طراح درباره محل نصب آن مشورت کنید. توجه داشته باشید برای اینکه افراد ساکن در یک ساختمان قادر به استفاده کاملاً مطمئن از آسانسور باشند، نصب آن باید بر اساس استاندارهای لازم و با نهایت دقت صورت گیرد. بیشتر ساختمان هایی که در این عصر ساخته می شوند دارای تعداد طبقات بالا هستند، از این رو نصب آسانسور در آن ها ضروری است.
در ادامه مهم ترین فاکتورهایی که در زمینه نصب آسانسور باید مورد توجه قرار گیرند را مورد بررسی قرار می دهیم:
ظرفیت و اوج ترافیک آسانسور
یکی از المان های مهم که قبل از نصب آسانسور باید به آن دقت کرد، ظرفیت و زمان انتظار آسانسور است. فاکتورهایی از قبیل: کاربری ساختمان، تعداد ساکنین و توزیع آن ها در ساختمان فاکتورهای بسیار مهم و اثرگذار بر تعداد آسانسور مورد نیاز می باشند. در صورت نیاز به سرویس دهی پرسرعت باید از آسانسورهایی با ظرفیت حمل ۱۵۰ الی ۲۰۰ فرد در روز استفاده کرد. برای مقرون به صرفه بودن نصب آسانسور استفاده از یک آسانسور با ظرفیت حمل ۲۵۰ الی ۳۰۰ مسافر نیز می تواند گزینه ای ایده آل باشد. یکی دیگر از فاکتورهای تاثیرگذار بر چگونگی نصب آسانسور، ارتفاع سازه یا ساختمان است.
در مورد سازه های بلند مرتبه و آپارتمان هایی که دارای حداقل ۳۰ طبقه هستند، به منظور انتقال مسافران به بالاترین طبقه، تعدادی آسانسور با شفت های چندگانه در سطوح مختلف ضروری است. همان طور که گفته شد برای ساختمان های بلند مرتبه و مرتفع که تعداد ساکنین آن ها زیاد است، نصب آسانسور امری بسیار ضروری می باشد، به همین دلیل برای چنین سازه هایی باید ابتدا تعداد آسانسورهای مورد نیاز قبل از نصب باید تعیین گردد.
مدیریت اوج ترافیک آسانسور در مورد آسمان خراش ها و سازه های بلندمرتبه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و یکی از مواردی است که قبل از نصب آسانسور باید بسیار مورد توجه قرار گیرد. مدیریت اوج ترافیک آسانسور در واقع منجر به افزایش کارایی آسانسور و تضمین آسایش ساکنین و مسافران می شود. برای این منظور باید از ساعات ورود و خروج ساکنین مطلع باشید و بر این اساس تعداد آسانسورهای مورد نیاز را تعیین و تهیه کنید.
امنیت و ایمنی آسانسور
امنیت و ایمنی آسانسور از موارد بسیار مهمی است که باید در زمان نصب مورد توجه قرار گیرد. ایمنی فاکتوری است که تنها در صورت رعایت آن، آسانسور قادر به تحمل وزن مسافران و انتقال آن به طبقات مختلف می باشد. قبل از نصب آسانسور، باید آن را با بالاترین ظرفیت جا به جایی آزمایش کرد، بدین ترتیب ایمنی مسافران آن پس نصب قابل تضمین خواهد بود. یکی از موارد ایمنی و امنیت آسانسورها، مجهز بودن آن ها به سیستم هشدار عملکرد است. این سیستم با اعلام هشدار در مواقع خطر مانع از به وجود آمدن آن می شود.
همچنین ایمنی مکانی که آسانسور قرار است در آن نصب شود، به خصوص در ساختمان های قدیمی، باید قبل از شروع به کار آسانسور مورد بررسی قرار گیرد. به همین دلیل مقاومت مکان نصب آسانسور باید توسط افراد متخصص چک شود. توجه داشته باشید، تعمیر، نگهداری و سرویس کردن انواع آسانسور باید توسط افراد حرفه ای و باتجربه انجام شود.
طراحی آسانسور
طراحی آسانسور یکی از مواردی است که قبل از نصب در محل باید مورد توجه قرار گیرد. به طور کلی، طراحی آسانسور، مکان نصب، ابعاد و سرعت آن متفاوت است، ولی کاربرد و زیبایی آسانسور تنها در صورت وجود امنیت ساکنین معنا و مفهوم دارد. به همین دلیل در کنار انتخاب یک آسانسور زیبا و شیک باید از امنیت آن اطمینان حاصل کنید. طراحی آسانسور باید متناسب و هماهنگ با طراحی داخلی ساختمان باشد. برای این منظور بهتر است که از طراحان حرفه ای که در این زمینه تخصص کافی دارند و یا طراحان داخلی مشورت بگیرید. آسانسورها در انواع مختلف و طرح های بسیار زیبایی ساخته می شوند. امروزه در بسیاری از برج ها و سازه های بلندمرتبه از آسانسورهای شیشه ای که بسیار محبوب هم هستند، استفاده می شود. مسافران از داخل کابین قادر به مشاهده مناظر اطراف و زیرپای خود هستند.
مراحل نصب آسانسور
تهیه نقشه و آماده سازی کف چاله آسانسور
برای نصب آسانسور باید ابتدا نسبت به تهیه نقشه اقدام نمود. در مورد سازه های در حال ساخت که دسترسی دقیق به ابعاد مورد نیاز چاهک وجود نداشته و امکان پذیر نیست از نقشه هایی با عنوان تیپ طبقات شامل پارکینگ، زیر زمین و همکف، مقطع از چاهک آسانسور با ذکر اندازه های کامل از کف چاله آسانسور تا زیر سقف موتورخانه و همچنین پلان پشت بام ساختمان در محدوده چاهک آسانسور جهت بررسی تأسیسات و تجهیزات احتمالی موجود در اطراف چاهک استفاده می شود.
در مرحله دوم از نصب آسانسور باید ارتفاع مورد نیاز از کف چاله تا سطح اولین توقف آسانسور، تعیین شود. این ارتفاع قبل از بتن ریزی کف چاله باید حداقل ۱۹۰ cm باشد که به منظور اجرای سکوهای ضربه گیر و محل جان پناه می باشد.
بتن ریزی کف چاهک و آهن کشی چاهک آسانسور
در مرحله سوم باید کف چاهک را بتن ریزی کرد. برای این منظور از بتون مگر ۱۰ سانتی متری و بتون آرمه کف و آرماتور بندی ۳۰ سانتی متری در کف چاهک استفاده می شود. آهن کشی چاهک آسانسور قدم چهارم در نصب آسانسور است که شامل مراحل: تهیه نقشه های اجرایی از آهن کشی چاه آسانسور، تهیه چک لیست آهن آلات و ابزار مورد نیاز و نصب داربست مناسب جهت اجرای آهن کشی می باشد. توجه داشته باشید آهن کشی چاهک آسانسور باید تحت نظارت نماینده فنی شرکت سازنده آسانسور و یا دستگاه نظارت ساختمان صورت گیرد. همچنین بعد از این که گواهی انجام آهن کشی صادر شد باید نسبت به ضد زنگ کردن آهن آلات اقدام نمود.
دیوارکشی اطراف چاهک و نصب درب و ریل آسانسور
مرحله پنج از نصب آسانسور، دیوارکشی اطراف چاهک است. به منظور جداسازی سه طرف چاه آسانسور از محیط اطراف از دیوارهای جداکننده ای استفاده شود که سطح داخلی آن ها باید به طور مناسب اندودکاری و صاف شود.این کار با استفاده از روش هایی همچون: ورق کشی، رابیس بندی و یا انجام اندود دیوار از طرف داخل چاهک با استفاده از سیمان، یا گچ خاک صورت می گیرد. پس از این مرحله باید نسبت به نصب درب و ریل آسانسور اقدام کرد. برای این منظور باید از افراد متخصص و حرفه ای و باتجربه استفاده نمود. چرا که ریلها کابین و وزنه تعادل را هدایت می کنند و باید با دقت و ایمنی کامل نصب شوند.برای جلوگیری از لرزش کابین و ایجاد محیطی امن برای ساکنین، نصب ریلها باید به صورت کاملا موازی و عمودی انجام شود. نصب دربهای آسانسور نیز باید با توجه به نوع طراحی آسانسور صورت گیرد.
ایجاد موتورخانه و دورچینی درب طبقات
پس از نصب ریل و درب های آسانسور نوبت به ایجاد اتاق موتورخانه می رسد که باید بر اساس ابعاد و نقشه اجرایی صورت گیرد. در این مرحله باید فاکتورهایی از قبیل: ابعاد و اندازههایی مانند حداقل فضای باز در جلوی تابلوهای کنترل آسانسور، حداقل معبر برای عبور از کنار تجهیزات ثابت، حداقل معبر برای عبور از کنار تجهیزات در حال چرخش و حداقل ارتفاع موتور خانه در نواحی تردد مد نظر قرار گیرد. دیوارچینی دور درب های آسانسور یکی دیگر از مراحل نصب آن است که با استفاده از آجر یا بلوک یا پوشش های فلزی انجام می شود. توجه داشته باشید، پوشش نباید از لبه داخلی درب ها در سمت چاهک بیرون بزند و باید حداقل با لبه چهارچوب درب ها هم سطح باشد.
در مرحله اجرای کابل کشی و نصب تابلو برق سه فاز، از محل نصب کنتور تا موتورخانه آسانسور کابل برق سه فاز و سیم ارث نصب می شود. در صورتی که فاصله کنتور تا محل نصب تابلو برق سه فاز استاندارد نباشد، پس از محاسبه این اندازه ها، باید تغییراتی در سایز کابل برق صورت داد.
مرحله پایانی نصب آسانسور، بتن ریزی سقف چاهک است. برای این منظور باید ابتدا کلاف اصلی سقف چاه آسانسور و قالب مناسب را تهیه و محل عبور سیم بکسل های اصلی بین موتور و کابین و قاب وزنه و همچنین محل عبور سیم بکسل مربوط به گاورنر آسانسور، محل عبور کابل ها و سیم های مربوط به سیستم الکتریکی آسانسور را تعیین کرد. سپس نسبت به آرماتور بندی دقیق و طبق استاندارد در داخل کلاف سقف چاه آسانسور و کفراژ بندی دقیق سقف چاه آسانسور اقدام نمود.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید