در مورد سقف بیگیت بیشتر بدانید
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با مزایای سقف بیگیت، یکی از انواع سقف های سبک و مقاوم برای ساختمان آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
سقف بیگیت (Beygit)
سقف بیگیت یکی از انواع سقف های عرشه فولادی قوس دار است که قالب های فولادی به شکل قوس به منظور قالب بندی سطح زیر دال بتنی در آن مورد استفاده قرار می گیرد. این قالب های فولادی بسیار ماندگار هستند و خوب است بدانید که عملکرد آن ها سازه ای نیست و ساخته شده از ورق های گالوانیزه هستند که ضخامتشان بین ۶ تا ۷ میلی متر می باشد. بیگیت در حقیقت نوعی سقف مرکب فولادی بتنی محسوب می شود که شکل آرک مانند آن باعث می شود تا سقف بارهای وارده در حین اجرا را به راحتی تحمل کند. خوب است بدانید، سیستم سقف بیگیت به عنوان یک اختراع در سال ۱۳۸۹ در ایران به ثبت رسید.
ویژگی های قالب سقف Beygit
قالب های بیگیت باعث می شوند تا نشت شیرابه بتن به کم ترین میزان برسد و لازم است بدانید، تنها با اجرای صحیح این قالب ها به عملکرد مرکب دسترسی خواهید یافت. از آنجایی که این قالب های فولادی دارای خطوط زاویه دار هستند، انحنای دال بتنی با استحکام بالا به اجرا در می آید. فاصله مهار ورق ها باید حداکثر در حدود ۴۵ سانتی متر باشد. این قالب ها دارای دو نوع یا تیپ هستند: ابعاد ۱۳۷*۹۹ با ارتفاع قوس ۱۶ سانتی متر و ضخامت ورق ۰/۶ میلی متر و همچنین ابعاد ۱۰۸*۱۲۲ با ارتفاع قوس ۱۵ سانتی متر و ضخامت ورق ۰/۶ میلی متر.
مزایای سقف بیگیت
سقف بیگیت مزایای بسیاری دارد و به همین دلیل در این روزها بسیاری از معماران و سازندگان از این سقف در پروژه های خود بهره می گیرند. یکی از مهم ترین مزایای آن، اجرای آسان و بدون نیاز به تجهیزات خاص است. به عبارتی می توان گفت این سقف، سریع ترین سیستم اجرای سقف در یک روز می باشد. به دلیل مقاومت و استحکام بالایی که این نوع سقف دارد، از خطرات جانی و مالی که ممکن است در حین اجرای سقف وجود داشته باشد، تا حد زیادی می کاهد. برای اجرای همزمان سقف ها نیازی به شمع بندی در سیستم سقفی بیگیت نیست. قالب های قوسی و کنگره ای شکل این سقف باعث شده تا جایگزین بسیار خوبی برای سقف کاذب باشد. به عبارتی می توان این سقف را نوعی سقف کاذب نامید.
به دلیل استفاده از تیرهای فرعی کوچک تر و ارزان تر در اجرای این نوع سقف، عملیات تیرریزی بسیار آسان خواهد بود و همچنین بسیاری از هزینه ها نیز کاهش می یابد. یکی از مزایای مهم سقف های بیگیت در مقایسه با سقف های تیرچه بلوک، عرشه فولادی و کامپوزیت، سبک تر بودن آن است. همچنین این سقف ها در مقایسه با این سقف ها ارزان تر و مقرون به صرفه تر هستند و برای کاهش هزینه های پروژه گزینه بسیار مناسبی است. کاهش ارتعاشات و خیز سقف پس از گیرش بتن، استفاده در ساختمان هایی با دهانه های بسیار بلند و بدون نیاز به ساخت تیر ورق ازدیگر مزایای سقف بگیت می باشد.
نکته
یکی از دلایل مقرون به صرفه بودن این سقف در مقایسه با سقف های کامپوزیت و عرشه فولادی، مصرف کم تر آهن آلات در ساخت و اجرای آن است. سقف بیگیت را می توان در اسکلت بتنی هم اجرا کرد، همچنین امکان نصب برشگیر قبل از تیرریزی در این نوع سقف وجود دارد. لازم به ذکر است، در پل ها و دهانه های بیشتر از ۱۰ متر می توان پروفیل را جایگزین تیر ورق کرد.
مراحل اجرای سقف های Beygit
اولین مرحله از اجرای این سقف، تیرریزی است که باید طبق نقشه های اجرایی تهیه شده توسط مهندسین انجام شود. در مرحله دو باید قالب های بیگیت نصب شوند. همان طور که گفته شد نصب این قالب ها بدون نیاز به بست یا پرچ بر روی نبش های نشیمن تیرها به راحتی امکان پذیر است. فلشینگ مرحله سوم از اجرای سقف بیگیت است که برای پل ها و به منظور جلوگیری از ریزش بتن صورت می گیرد.
در مرحله چهارم نوبت به بستن دور کار می رسد که توسط تخته هایی با ارتفاع ۲۰ سانتی متر احاطه می شود. سپس باید آرماتوربندی و مطابق با استاندارد سیستم بیگیت انجام شود. پس از آرماتوربندی و در صورت نیاز باید شمع بندی صورت گیرد. توجه داشته باشید، شمع بندی تنها در زیر تیرهای سقف و قبل از عملیات بتن ریزی صورت می گیرد. در مرحله آخر نیز باید بتن ریزی طبق نقشه های اجرایی و ضخامت مشخص انجام شود.
در اجرای سقف Beygit به این نکات توجه کنید:
نکته قابل توجه در اجرای سقف بیگیت، ضخامت ورق گالوانیزه است که باید ۶ میلیمتر یا بیشتر و ضخامت بتن که باید ۵۰ میلی متر باشد. مقاومت قالب بیگیت در برابر وزن شبکه میلگردی، بتن و بارهای وارده حین اجرا باید به میزان کافی باشد. بستن ابتدا و انتهای قالبها در زمان اجرای آنها باید با تمهیدات لازم انجام شود تا بدین ترتیب بتن و شیره آن در حین اجرا خارج نشود. در صورتی که از شمع بندی زیر سقف در اجرای این سقف استفاده نشود، منجر به افزایش تنش های حاصل از وزن شبکه میلگردی، بتن و بارهای حین اجرا به تنش های حاصل از بارگذاری بعد از گیرش بتن می شود. همچنین لازم است بدانید، محاسبه مقطع تیرچه باید بر اساس مجموع تنش ها باشد. جزئیات دقیق مسیر و محل نصب تاسیسات مکانیکی و برقی باید حتماً در اجرا و نصب این نوع سقف در نظر گرفته شود.
توجه داشته باشید، مقاومت فولاد ورق های قوسی شکل نباید در محاسبات آورده شود. چرا که این ورق ها صرفاً در نقش قالب ایفای نقش می کنند. برای این که قالب بیگیت در جای خود قرار گیرد، باید از دو پروفیل نبشی ۳۰ در ۳۰ استفاده کرده و آن ها را به لبه تیرچه ها و تیرهای قاب اصلی با زاویه مناسب به عنوان نشیمن گاه جوش نمایید. توجه داشته باشید، ضخامت ورق قالب باید بیش از ۰.۶ میلی متر و ضخامت بتن موجود در راس قالب باید بیش از ۵۰ میلی متر باشد. حداقل ضخامت بتن در محل تیرچه ها نیز باید ۱۷ سانتی متر باشد. خوب است بدانید، ارتفاع برشگیرها باید طوری باشد که سطح بالایی آن بیش از ۲ سانتی متر بالاتر از راس قالب قرار بگیرد.
نکته
توجه داشته باشید، فاصله های تیر ریزی سقف بیگیت باید طبق نقشه و با استفاده از شابلون و از یک طرف صورت گیرد. از آنجایی که عملکرد بتن و تیر، مرکب است، مقاطع تیر ریزی در مقایسه با سقف های غیر کامپوزیتی از پروفیل های سبک تری برخوردار می باشد.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید