با نکات مهم آرماتوربندی سازه های بتنی آشنا شوید
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با نکات مهم آرماتوربندی سازه های بتنی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
آرماتوربندی چیست؟
قبل از این که به سراغ نکات مهم آرماتوربندی سازه های بتنی برویم باید با مفهوم آرماتور آشنا شوید. آرماتور در واقع یکی از اصول مهم در اجرای سازه های بتنی است که منجر به مستحکم تر شدن این نوع سازه ها می گردد. با استفاده از آرماتوربندی، مقاومت کششی سازه و در نهایت استحکام آن در برابر تنش های محیطی افزایش می یابد. آرماتوربندی یکی از روش های اساسی و اصلی در صنعت ساختمان سازی، به خصوص در ایجاد ساختمان های مدرن محسوب می شود. توجه داشته باشید، در اجرای آرماتوربندی باید اصول مهندسی اعمال شود. برای ایجاد استحکام لازم در سازه، در آرماتوربندی باید از میلگرد با اندازه های مناسب استفاده شود. قرارگیری میلگردها در این روش از نظم خاصی پیروی کرده و از طریق بست های فلزی و یا جوشکاری سرد به یکدیگر متصل می شوند.
لازم به ذکر است، آرماتوربندی به منظور ساخت ستون ها و پی ساختمان به شکل میله های خمیده و در هم قفل شده و برای سقف سازی به صورت چند میله ساده در کنار هم اجرا می شود. روش های مختلفی برای خم کردن میلگردهای آرماتوربندی وجود دارد که با توجه به نوع سازه انجام می شود. روش های مختلف آرماتوربندی شامل: آرماتوربندی منظم، گره ای و کرواتی می باشد. معمولا برای کنار هم نگه داشتن میلگردها در هر سه روش فوق از جوشکاری سرد استفاده می شود. در صورت استفاده از جوشکاری معمولی، به دلیل عدم ایجاد انعطاف پذیری لازم، احتمال کاهش استحکام کششی آرماتور را به همراه دارد.
مزایای آرماتوربندی سازه های بتنی
مزایای آرماتوربندی سازه های فلزی عبارتند از: افزایش مقاومت سازه بتنی در برابر عواملی نظیر آتش و رطوبت بالا، عدم نیاز به هزینه نگهداری بتنی که دارای آرماتور است، نیاز به مهارت کمتر در ساخت سازه های بتنی نسبت به سازه های اسکلت فلزی، آرماتوربندی از انحراف ساختمان جلوگیری می کند، با استفاده از آرماتوربندی می توان بتن مصرفی را به اشکال مختلف درآورد. قدرت تراکم سازی بتن آرمه در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی بیشتر است. افزایش مقاومت کششی سازه با استفاده از آرماتوربندی، آرماتوربندی بهترین گزینه برای افزایش مقاومت سازه در ساخت ستون ها، فونداسیون و سدها محسوب می شود.
اجرای آرماتوربندی
بستن میلگرد با استفاده از سیم مفتول به دو روش ضربدری و بستن از کنار صورت می گیرد. یکی از موراد مهم در اجرای آرماتوربندی، شکل قرارگیری میلگردها است که نقش بسزایی را در بتن ریزی ایفا می کند و چگونگی آن رسیدن بتن به نقاط مختلف را تعیین می کند. در ستون هایی که میلگرد سایز بزرگ به کار می رود، باید فضای بیشتری برای آرماتوربندی و قالب در نظر گرفته شود. بدین ترتیب بتن به تمامی قسمت ها می رسد. در آرماتوربندی برای قسمت های پایین تر معمولاً از عایق استفاده می شود. بدین ترتیب از رسیدن رطوبت خاک به سازه و تخریب آن جلوگیری به عمل می آید.
قبل از انجام عملیات بتن ریزی، آرماتور باید حتما توسط مهندسین چک شود تا در اثر جا به جایی و یا سایر امور ساخت و ساز از پارگی سیم مفتول جلوگیری شود. در صورت شل و یا باز شدن سیم مفتول میلگردها باید آن را دوباره بست یا سفت کرد. در ادامه روش های بستن میلگردهای مصرفی در آرماتوربندی را مورد بررسی قرار می دهیم:
روش ضربدری: در این روش، پس از قرار گرفتن دو میلگرد روی یکدیگر، سیم مفتول به شکل ضربدری در زیر و روی آنها قرار می گیرد و با استفاده از انبردست انتهای دو سر سیم به یکدیگر پیچ و محکم می شود. برای این که تیزی نوک سیم مفتول مشکلی ایجاد نکند، باید آن را به سمت پایین خم کرد.
روش بستن از کنار یا روش کرواتی: در این روش پس از قرارگیری میلگردها روی هم، سیم مفتول باید از زیر میلگرد پایینی رد و پس از عبور از کنار میلگرد بالایی بسته شود. این روش بستن میلگرد برای آرماتوربندی سقف و فونداسیون ساختمان مناسب بود و استفاده می شود.
عملیات بتن ریزی
آخرین مرحله از اجرای آرماتوربندی، بتن ریزی است. پس از این که میلگردها بسته شدند، باید قالب گذاری و سپس و بتن ریزی انجام شود. قالب های مورد استفاده در این مرحله از اجرای آرماتوربندی سازه های بتنی، فلزی هستند تا مانع از خروج آب بتن گردند. عملیات بتن ریزی یکی از مهم ترین مراحل اجرای آرماتوربندی است که بستگی به عواملی از قبیل: شرایط آب و هوایی، مکان ساخت و ساز، وضعیت زمین مورد نظر و محل بتن ریزی دارد. بتن آماده از کیفیت بسیار خوبی برخوردار بوده و برای بتن ریزی های حجیم بسیار مناسب خواهد بود.
نکات مهم در آرماتوربندی سازه های بتنی
آرماتوربندی یکی از مراحل حساس در ساخت و ساز است و نیاز به نیروی متخصص دارد و باید با دقت تمام و تحت نظارت انجام شود. زمانی که از آرماتورها به منظور افزایش مقاومت پی استفاده می شود، مهندسی ناظر حتما باید قبل از آرماتوربندی فونداسیون بر کار نظارت نمایند. در ادامه به نکات مهم آرماتوربندی سازه های بتنی می پردازیم:
نکته اول
میلگردهای عرضی مورد استفاده در آرماتوربندی با عنوان خاموت شناخته می شوند و نگهدارنده آماتورهای طولی هستند. خاموت گذاری باید با توجه به اصول و ضوابط لازم انجام شود. توجه داشته باشید، دمایی که آرماتورها باید خم شوند نباید زیر ۵ درجه سانتی گراد باشد. همچنین باید دقت داشته باشید، آرماتورهای خم شده نباید باز و بسته شوند. در صورتی که نیاز به خم کردن مجدد میلگردها باشد باید از دستگاه مکانیکی و به شکل سرد استفاده کرد. میلگردها باید با استفاده از قیچی مخصوص برش داده شوند و فاصله بین خاموت ها باید بیست سانتی متر باشد. استفاده از آرماتورهای آغشته به روغن، زنگ زده و یا آلوده ممنوع است و در صورت آلوده بودن باید آنها را قبل از اجرای آرماتوربندی تمیز کرد. توجه به شرایط محیطی در نصب آرماتوربندی بسیار حائز اهمیت می باشد.
نکته دوم
توجه داشته باشید، آرماتوربندی تایید شده توسط مهندسین را نباید قبل از بتن ریزی تغییر داد. رعایت فاصله بین میلگردها و دیواره قالب در هنگام قالب گذاری امری ضروری است. در غیر این صورت ، تخریب پی را به همراه خواهد داشت. از هوابرش برای خم کردن آرماتورها استفاده نکنید. باز و بسته کردن خم ها برای شکل دادن مجدد آن ها ممنوع می باشد. همچنین باید بدانید ، قطر آرماتورهای نباید نسبت به ضخامت بتن پوششی بیشتر باشد. تهیه آرماتورهایی که برای سازه های بتن مسلح مورد استفاده قرار می گیرند باید بر اساس نقشه باشد.
نکته سوم
اگر دستگاه نظارت موافقت کند، نیازی به رعایت ضخامت پوشش برای آرماتورهایی که در کف و سقف قرار می گیرند و در معرض تعرق نیستند، وجود ندارد. لازم به ذکر است، فاصله بین میلگردهای موازی باید حداقل ۲.۵ سانتی متر از طرفین باشد و بیش از نیمی از آرماتورها در قطعات تحت خمش و فشار ، نباید در یک مقطع وصله شوند. فاصله هر وصله با وصله مجاور نیز باید ۴۰ برابر قطر آرماتور در نظر گرفته شود.
نوشته های مرتبط:
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- خانه ای کنار دریاچه در پریرا، کلمبیا
- موزه Boola Bardip
- تسهیلات پروازهای ورودی فرودگاه بین المللی سیاتل-تاکوما
- پروژه نوسازی خانه دیوار آجری در هند (Brick Screen House)
- خانه فشرده کارست
- خانه معماری | نمای ترموود؛ لوناوود
- مقایسه دکوراسیون داخلی با طراحی داخلی
دیدگاهتان را بنویسید