با سقف روفیکس و کاربرد آن در ساختمان آشنا شوید
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم به معرفی سقف روفیکس و کاربرد آن در ساختمان بپردازیم. با ما همراه باشید.
سقف روفیکس چیست؟
افزایش جمعیت و توسعه شهرسازی باعث شده تا ایمنی در اجرای پروژه های ساختمانی، کاهش هزینه های ساختمانی و سرعت اجرای کار بسیار حائز اهمیت باشد. ساخت به روش های سنتی بسیار زمانبر و در عین حال پر هزینه است. از این رو نوعی سقف به نام روفیکس توسط معماران و مهندسان ساختمان طراحی و معرفی شده که از ایمنی بالا و وزن سبک برخوردار است. این سقف ساخته شده از قالب هایی با عنوان روفیکس است که بتن تر را نگه می دارند و عملکرد سازه ای ندارند.
سقف روفیکس در واقع سقفی مرکب با قالب ماندگار است. به عبارتی می توان آن را نوعی دال بتنی آرمه مرکب بتنی به حساب آورد. قالب مشبک روفیکس این امکان را به وجود می آورد که اجرا و بتن ریزی تمام طبقات به صورت همزمان، بدون نیاز به شمع و جک انجام شود. وزن سقف روفیکس در مقایسه با سقف های بتنی بسیار کم است و نه تنها بار اضافی بر سازه وارد نمی کند، بلکه منجر به کاهش حدود ۴۰ درصد از وزن مرده ساختمان نیز می شود. وزن سبک این نوع سقف به دلیل مصرف کم مصالح فولادی در اسکلت آن می باشد.
سقف روفیکس و کاربرد آن: مزایا
استفاده از قالب های مشبک سقف روفیکس مزایای فراوانی دارد. از جمله این که: فضای زیادی برای انبار کردن این قالب لازم نیست و در یک بارگیری ، مقادیر زیادی قالب را می توان جابه جا کرد و در انبار یا کارگاه ساختمان گذاشت. با قرار گرفتن قالب ها بر روی تیرهای ساختمان، نوعی شبکه ایمن به وجود می آید که مانع از سقوط افراد و اجسام می شود. یکی از مهم ترین مزایای استفاده از روفیکس این است که بدون نیاز به افراد متخصص قابل اجرا است. یعنی شما می توانید توسط کارگران نیمه ماهر نیز این سقف را اجرا کنید. هیچ گونه ضایعاتی در هنگام بارگیری، نگهداری و استفاده از قالب های روفیکس ایجاد نمی شود. قالب های فلزی روفیکس بسیار شکل پذیر هستند، به همین دلیل قالب بندی و اجرای فرم های پیچیده بسیار آسان خواهد بود.
وسایل جانبی لازم برای اجرای سقف روفیکس شامل: ابزارآلات، دستگاه جوش و بالابر است و نیاز به لوازم آنچنانی نیست. سرعت قالب بندی سقف با قالب های روفیکس بسیار بالا است. تمامی سقف ها با استفاده از قالب های روفیکس به صورت همزمان قابل اجرا هستند. هوای مسدود موجود در داخل سقف، نوعی عایق صوتی و حرارتی به شمار می رود. در صورتی که کار متراکم سازی بتن و درگیری آن با شبکه های روفیکس به درستی انجام شود، ترکیب روفیکس و بتن می توان به کاهش و یا حذف آرماتور کمک شایانی کند. همچنین خوب است بدانید، بدون نیاز به بالابر و یا چرثقیل می توان شبکه های روفیکس را بر روی طبقات نصب کرد. سقف روفیکس در مقابل حوادث طبیعی مانند زلزله از ایمنی و مقاومت بالایی برخوردار می باشد.
نکته
سقف روفیکس، علاوه بر مزایا، معایبی هم دارد. برای مثال: در صورت نادرست ویبره کردن بتن از مقاومت فشاری آن کاسته می شود. هزینه های جانبی اجرای این نوع سقف مانند حمل و نقل، نگهداری و اجرای آن زیاد است و برای کنترل کیفیت آن باید از نیروی متخصص استفاده کرد. هزینه قالب بندی قالب های سقف روفیکس در مقایسه با قالب بندی معمولی بیشتر خواهد بود.
سقف روفیکس و کاربرد آن
از قالب های مشبک روفیکس می توان در انواع کف و پلکان بتنی ساختمان، انواع سقف کاذب، مرکب بتنی، دال دوطرفه و طاق ضربی، ساخت بام و گنبد، جعبه صفحه ستون، در بتن ریزی حجیم، ساخت رمپ و پارکینگ، سازه هایی که دارای اشکال پیچیده و نامنظم هستند ، همچنین سازه های پوسته ای و درزهای اجرایی استفاده کرد. این قالب ها را همچنین می توان برای مقاوم سازی بافت های فرسوده به کار گرفت.
نکته
جنس ورق های سقف روفیکس از فولاد DIN ۱۶۲۳-۱ یا ST۱۲ است و در دو نوع گالوانیزه و روغنی و در ابعاد ۰.۸ میلی متر تولید می شود. به طور معمول، عرض سقف های روفیکس ۸۲ سانتی متر و طول آن متغیر است و بسته به نیاز و انتخاب مشتری تا حداکثر ۱۲ متر می باشد. وزن سقف روفیکس حدود ۴ کیلوگرم بر متر مربع است و متشکل از نوعی صفحه فلزی مشبک می باشد که پروفیل های طولی به شکل موازی در فاصله های معین در آن تعبیه می شوند. در این صفحه مشبک ، هفت ناودانی به شکل (V) و 7 هزار شبکه در هر متر مربع وجود دارد.
مراحل اجرای سقف روفیکس
قبل از هر چیز لازم است بدانید، قالب های روفیکس بر روی تیرهای فرعی به صورتی که جهت پروفیل ها در جهت تیرهای فرعی عمود است باید نصب شوند. گل میخ برای سهولت در اجرای این نوع سقف به عنوان برش گیر مورد استفاده قرار می گیرد. قالب ها باید در محل قرارگیری گل میخ ها سوراخ شده و سپس گل میخ از آنها رد شوند. توجه داشته باشید، این کار برای در تماس بودن کامل تمام قالب با بال فوقانی تیرهای فرعی صورت می گیرد.
برای نصب شبکه میلگرد بر روی روفیکس نیازی به اسپیسر نیست و می توان برش گیرها را بر روی تیرها جوش داد. محل نصب برش گیرها بر روی تیرهای فرعی است، به طوری که منجر به انتقال نیروی افقی از پوشش بتنی سقف به تیرهای فولادی شده و مانع از جدا شدن پوشش بتن از روی تیر می شود. آخرین مرحله اجرای قالب های مشبک سقف روفیکس، عملیات بتن ریزی می باشد.
نکات مهم در اجرای سقف روفیکس
در اجرای قالب های روفیکس باید به نکاتی دقت کنید: اتصال صفحات قالب ها باید به خوبی انجام شود. در غیر این صورت شیره بتن خارج می شود. چون در صورت نشت این مواد، حفره هایی در سطح بتن ایجاد شده و منجر به ایجاد بتن کرمو می شود. قبل از شروع بتن ریزی، باید به بررسی همه جانبه قالب ها پرداخت. همچنین باید مقاومت دستک ها، پشت بندها و تیرهای نگهدارنده را نیز چک کرد. کنترل بخش های داخلی قالب ها و تمیز کردن آن در صورت وجود اشیا اضافی نیز امری ضروری است.
بررسی قالب ها باید در تمامی مراحل بتن ریزی صورت گرفته و در صورت لزوم باید نسبت به تنظیم آن ها اقدام شود. اگر ارتفاع بتن بیش از ۱.۵ متر است بهتر است برای جلوگیری از جدا شدن دانه های شن و ماسه و دوغاب از یکدیگر ، ناودان های فلزی یا لوله های پلاستیکی را مورد استفاده قرار دهید. توجه داشته باشید، دستگاه ویبراتور باید تا انتهای بتن پایین رود. همچنین باید بتنی که قبلا ریخته شده را نیز تا ارتفاع حداکثر ۲۰ سانتی متر ویبره کرد.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید