معرفی انواع قرارداد پیمانکاری
معرفی انواع قرارداد پیمانکاریدر این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با انواع قرارداد پیمانکاری آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
قرارداد پیمانکاری چیست؟
قرارداد پیمانکاری یکی از انواع قرارداد است که کارفرما به واسطه آن انجام فعالیتی را با تعیین شرایط معین در قبال وجه معین و در مدت زمان تعیین شده به یک شخص حقیقی یا حقوقی واگذار می کند. قراردادهای پیمانکاری به روش های مختلفی انجام شده و در انواع مختلفی وجود دارند که در ادامه به معرفی و بررسی آن ها می پردازیم:
معرفی انواع قرارداد پیمانکاری
قرارداد پیمانکاری بر اساس فهرست بها
در روش قرارداد بر اساس فهرست بها ، مبلغی که در قرارداد تعیین می شود، در حقیقت مجموع کل مبالغی است که به صورت تک به تک تجزیه و تحلیل یا به صورت مقطوع در فهرست بها منظور شده اند. خوب است بدانید، با توجه به نوع کار، فهرست بها را تهیه می کنند. به طور کلی برای انجام کارهای مختلف ساختمانی و تأسیساتی و راهسازی و … فهرست بها تهیه شده که هر ساله ضرایبی با توجه به نرخ تورم ، منظور و اعلام می شود.
این نوع قرارداد مزایایی دارد: مبلغ پرداختی به پیمانکار معادل و بابت حجم کار انجام شده است. در صورت تهیه دقیق و کامل جزئیات نقشه های اجرائی، این مبلغ معادل مبلغ پیش بینی شده در قرارداد خواهد بود. امکان ایجاد و اعمال تغییرات در این نوع از قراردادهای پیمانی در حین کار وجود دارد که باید یک مبنای معین جهت پرداخت بین کارفرما و پیمانکار وجود داشته باشد.
قرارداد پیمانکاری به صورت پیمان مدیریت، قراداد امانی
یکی از روش های قراردادهای پیمانکاری، قرارداد به صورت پیمان مدیریت است که در آن از نظر مبلغ کار هیچگونه محدودیتی وجود ندارد. بدین ترتیب که پیمانکار درصد معینی را با توافق کارفرما از کلیه مخارج از قبیل خریدها، پرداخت های کارگران، ماشین آلات می گیرد. البته باید این را به یاد داشته باشید که در این روش، سود پیمانکار نسبت مستقیم با هزینه های پروژه دارد. به عبارتی سود وی با افزایش مخارج و هزینه ها، افزایش می یابد که این به ضرر کارفرما است و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نخواهد بود.
در قرارداد امانی، کارهای ساختمانی توسط کارفرما انجام می شود و برای پروژه های کوچک و آن هایی که ابعاد گسترده ای ندارد، مناسب می باشد. زمانی که یک کارفرما ، افراد و پرسنل متخصص کافی و ماشین آلات مورد نیاز را داشته باشد، قادر به در دست گرفتن امور با استخدام نیروی کار خواهد بود که به آن قرارداد امانی گفته می شود.
قرارداد بر اساس برنامه ریزی پیشرفت کار ، برآورد کلی یا قیمت ثابت
Lump samیا قرارداد بر اساس برنامه ریزی پیشرفت کار نوع دیگری از قراردادهای پیمانکاری است. این روش برای پروژه هایی مناسب است که عملیات اجرایی آن ها قابل اندازه گیری در فهرست بها و یا براساس نقشه های اجرایی و حجم عملیات ضمیمه قرارداد نیست. یک مثال قابل درک، زمانی است که مجبور به شروع کار با نقشه های ناقص هستید و قرارداد را باید براساس پیشرفت کار منعقد نمود. تفاوت اصلی این روش با روش فهرست بها، این که در این روش قیمت ها قطعی نیست.
در قرارداد براساس برآورد کلی که با عنوان قرارداد با قیمت ثابت نیز شناخته می شود، از قبل و با توجه به مشخصات و ابعاد کامل و نوع کار یک قیمت کلی برآورد و تعیین می شود. پیمانکار در این روش، کار را به صورت کلی تحویل می گیرد. این قرارداد یکی از روش های غیر قابل انعطاف است. چرا که اعمال جزئی ترین تغییرات در نقشه ها یا پروژه باید با موافقت پیمانکار صورت گیرد.
انواع قرارداد پیمانکاری: قرارداد بر اساس متر مربع زیربنا، قرارداد کلید در دست
یکی از انواع قراردادهای پیمانکاری ، قرارداد بر اساس متر مربع زیربنا است که تقریباً مشابه قرارداد با قیمت ثابت و مقطوع است. این قرارداد برای تسهیل و تسریع روند کار پروژه هایی که سطح زیر بنای آنها حداکثر دو هزار متر مربع است، برنامه ریزی شده است. قرارداد کلید در دست یا طراحی – ساخت به گونه ای است که در آن، پیمانکار مسئول طراحی و اجرای پروژه می باشد و بعد از اتمام پروژه ، باید کلید را تحویل کارفرما دهد تا وی از تاسیسات اجرا شده بهره برداری نماید. کارفرما یا مشاورین و وکلای وی تنها در فرایند مناقصه و نظارت عالیه بر کار پیمانکار دخیل هستند.
انواع قرارداد پیمانکاری: قرار دادهای E.P.C و E.P، قرارداد
قرار داد E.P یا طراحی- خرید و E.P.C طراحی –خرید – ساخت از روش های قراردادهای پیمانکاری هستند که در پروژه های بزرگ انرژی به کار گرفته و با الگوهای مختلفی دنبال می شوند. نمونه دیگر از قراردادهای پیمانکاری برای اجرای پروژه صنعتی، قراردادهای طراحی – تامین تجهیزات -اجرا (E.P.C) است. خوب است بدانید مزیت قراردادهای در قالب (E.P.C) از لحاظ تداوم و پیوستگی مسئولیت های پیمانکار از ابتدا تا پایان کار برای کارفرما بیشتر است. یکی از ویژگی های این نوع قرداد، تامین اعتبار توسط پیمانکار است.
قراردادهای پیمانکاری (B.O.T.) و (B.O.O – Build Own Operate)
این قرارداد پیمانکاری یکی از جدیدترین قراردادهای تامین مالی به شمار می رود که در بسیاری از پروژه ها به خصوص در تاسیسات زیربنایی مورد استفاده قرار می گیرد. این روش قرارداد از محبوبیت زیادی در کشورهای در حال توسعه برخوردار است. این قرارداد در واقع نوعی روش ساخت و بهره برداری پروژه است و انجام امور برای مدت معینی توسط شرکتی که اصطلاحاً شرکت پروژه نامیده می شود، صورت می گیرد. بعد از طی مدت معین و پس از این که درآمد لازم تحصیل شد، انتقال پروژه به کارفرما انجام خواهد شد.
در قرارداد احداث، تملک، بهره برداری که نمونه دیگر از قراردادهای پیمانکاری است، یک سرمایه گذار خصوصی، ساخت، تملک، راه اندازی و نگهداری پروژه را بر عهده گرفته و به منظور بازگرداندن سرمایه، عوارض، اجاره ها و سایر مخارج و درآمدهای ناشی از اجرای پروژه را جمع آوری می کند. همچنین یک دستگاه سومی نیز می تواند توسط دولت برای بهره برداری و نگهداری پروژه انتخاب شود. در این صورت، دستگاه سوم باید به بخش خصوصی تأمین کننده مخارج پروژه در خصوص متعهد بودن به اجرای قرارداد و حفظ منافع سرمایه گزاری اولیه تضمین لازم را بدهد.
نوشته های مرتبط:
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- خانه ای کنار دریاچه در پریرا، کلمبیا
- موزه Boola Bardip
- تسهیلات پروازهای ورودی فرودگاه بین المللی سیاتل-تاکوما
- پروژه نوسازی خانه دیوار آجری در هند (Brick Screen House)
- خانه فشرده کارست
- خانه معماری | نمای ترموود؛ لوناوود
- مقایسه دکوراسیون داخلی با طراحی داخلی
- درباره خرپا و انواع آن بیشتر بدانید
دیدگاهتان را بنویسید