آشنایی با مفهوم رامکا ، نحوه اجرا و کاربرد آن
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم به بررسی مفهوم رامکا ، نحوه اجرا و کاربرد آن بپردازیم. با ما همراه باشد.
کاربرد و مفهوم رامکا
رامکا به قسمتی از سازه ستون اطلاق می شود که فاصله بین قالب تا میلگرد ستون را تعیین می کند. نام دیگر رامکا، پاشنه بتن است و باعث قرارگیری ستون های ساخته شده در سازه در یک راستا می شود. رامکا در دو دسته فولادی و بتنی وجود دارد و همان طور که گفته شد باعث می شود تمامی ستون ها در یک خط و راستا قرار بگیرند. البته کارشناسان استفاده از رامکای فولادی چندان توصیه نمی کنند. چون منجر به از بین رفتن پوشش بتنی بر روی آرماتور و خاموت ها می شود.
هم راستا و در یک خط نبودن ستون ها، وجود اشکالات قالب بندی و عدم دسترسی به میزان تقریبی فاصله انتهایی میلگرد تا پایین ستون ، همواره یکی از مشکلات گریبان گیر ساختمان سازی و ستون بندی بوده است. برای حل چنین مشکلاتی از رامکا که قسمتی از سازه ستون است، استفاده می شود.
نحوه اجرای رامکا در ستون
در بالا گفته شد که پاشنه بتن یا همان رامکا، قسمتی از یک میلگرد فولادی است و طولی برابر با طول ستون دارد. ستون بندی با استفاده از رامکا در قالب ستون، آسان تر می شود و دقت بالا در اجرای رامکا در ستون بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر اجرای رامکا با دقت انجام نشود و در صورت وجود خطا در اجرای آن، در ستون بندی خلل ایجاد می شود. برای نصب و اجرای رامکا باید ابتدا میلگرد رامکا را در فواصل ۱۰ سانتی متری از پایین ستون به اندازه طول ستون نصب و تعبیه کرد. سپس 4 عدد میلگرد را به صورت عمودی قرار داد. برای این منظور می توان روش جوشکاری را مورد استفاده قرار داد و یا از سیم های مخصوص آرماتوربندی استفاده نمود.
نکته
ناگفته نماند ، روش جوشکاری برای اجرا و نصب رامکا در ستون از محدودیت هایی برخوردار است. به خصوص اگر جوشکاری بر روی میلگردهای آج دار صورت گیرد. از این رو کارشناسان روش جوشکاری را توصیه نمی کنند. روش بهتر جایگزین، استفاده از سیم های مخصوص آرماتوربندی برای اجرای رامکا در ستون است. رامکای بتنی برای مناطقی مناسب است که در نزدیکی آب هستند و یا با بارش های فراوان همراه است. چون احتمال ایجاد فرسایش در پایه ستون در این مناطق وجود دارد و استفاده از رامکای فولادی توصیه نمی شود.
پس از اتمام اجرای میلگرد رامکا در ستون بندی، نوبت به جدا کردن قالب می رسد. بخش انتهایی مقطع فولادی را می توان در حین اجرای این کار مشاهده نمود که البته می تواند یک هشدار برای امکان وجود پوسیدگی در این بخش باشد که این پوسیدگی به راحتی قادر است آرماتوربندی و ستون بندی را تحت الشعاع قرار دهد. برای حل این مشکل و یا جلوگیری از آن، می توان از اسپیسر رامکا استفاده کرد. اسپیسر رامکا به جلوگیری از این مشکل کمک شایانی خواهد کرد و باعث می شود تا انتهای میلگرد، در بتن به صورت مخفی باقی بماند.
مفهوم رامکا: اجرای انواع رامکا
رامکای بتنی: برای اجرای رامکای بتنی باید در بخش پایینی و امتداد ستون ها قبل از بتن ریزی ستون ها، ریسمان کشی انجام شود. برای این منظور باید از یک تخته در پشت آن استفاده کرده و با استفاده از بلوک یا آجر آن را در جای خود محکم نمود. توجه داشته باشید، امر ریسمان کشی باید در چهار طرف ستون ها صورت گیرد و سپس عملیات بتن ریزی با ارتفاع ۱۰ سانتی متر انجام شود.
رامکا فولادی با استفاده از میلگرد: اجرای رامکای فولادی که با استفاده از میلگرد انجام می شود، در اطراف شبکه میلگرد ستون در پایین ترین قسمت صورت می گیرد. رامکای فولادی به مشخص شدن محل قرارگیری قالب بتن کمک می کند.
نکته
حالا که با مفهوم رامکا و کاربرد و نحوه اجرای آن آشنا شدید، بهتر است نکات نهایی درباره اجرای آن را نیز بدانید:
همان طور که گفته شد، محل تعبیه و نصب انواع رامکا در قسمت پایینی ستون است. از این رو اجرای آن باید با دقت فراوان صورت گیرد. رامکا بخشی از ستون است و همین موضوع باعث می شود تا عملیات بتن ریزی و میزان آن با دقت زیادی انجام شود. چون در غیر این صورت ستون دچار مشکل خواهد شد. اگر اجرای رامکا به صورت یکپارچه صورت نگیرد، در زمان اجرا، درز ایجاد شده و ایجاد درز حتی در مقیاس ناچیز مجاز نیست. به خصوص در مناطقی که روی کمربند زلزله قرار دارند و به اصطلاح مناطق زلزله خیز خوانده می شوند، اهمیت این موضوع بیشتر می باشد.
استفاده از رامکای فولادی که در آن از میلگرد استفاده می شود، در مناطق مرطوب و بارانی مانند شمال کشور، توصیه نمی شود. در صورت استفاده از رامکای فولادی در این مناطق، خوردگی ایجاد شده و در نهایت ستون آسب می بیند. رامکای بتنی گزینه مناسب برای این مناطق است.در بسیاری مواقع بتن مورد استفاده در ساخت ستون ها به صورت دستی تهیه می شود. در این صورت استفاده از بتن رقیق تر توصیه می شود تا به خوبی قالب را پر کند. برای این که بتن رقیق تری به دست آید، باید عیار سیمان را افزایش دهید.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید