ضوابط بافت فرسوده و مراحل اخذ مجوز و تسهیلات آن
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با ضوابط بافت فرسوده و مراحل اخذ مجوز و تسهیلات آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
ضوابط بافت فرسوده
مفهوم بافت: بافت به گسترده ای هم پیومند از بناها ، راه ها ، مجموعه ها ، فضاها ، تاسیسات و تجهیزات شهری و یا ترکیبی از آن ها اطلاق می شود. بافت ناپایدار ، یکی از سه شاخص ریزدانگی، نفوذناپذیری و ناپایداری را دارا است. ولی بافتی که تمامی این شاخص ها را به طور همزمان داشته باشد، با عنوان بافت فرسوده معرفی و شناخته می شود. بلوک ناپایدار نیز به بلوک های شهری گفته می شود که حداقل 50 درصد از ساختمان های آن ها غیر مقاوم هستند.
شاخصهای شناسایی بافتهای فرسوده عبارتند از: ریزدانگی، ناپایداری و نفوذناپذیری. ریز دانگی شاخص اول برای شناسایی بافت فرسوده است: بلوکهایی که بیش از 50% پلاکهای آنها دارای مساحت کمتر از 200 متر مربع هستند. شاخص دوم ، ناپایداری است: بلوکهایی که بیش از 50% بناهای آن ناپایدار و فاقد سیستم سازه می باشد. در نهایت شاخص نفوذناپذیری: بلوکهایی که بیش از 50% معابر آن دارای عرض کمتر از 6 متر هستند.
نکته
پلاکهای بیش از ۱۵۰ متر که پروانه ساخت و ساز می گیرند، در طرح تفصیلی جدید ،یک طبقه تراکم تشویقی هم دریافت می کنند. همچنین پلاک های ریز دانه بیش از ۱۵۰ متر که تجمیع شوند، 2طبقه تراکم دریافت خواهند کرد. در مورد بافت ناپایدار، یک طبقه تشویقی به حداقل مساحت قطعه تک پلاک یا تجمیع 150 متر به بالا، تعلق می گیرد. جالب است بدانید عوارض ساخت و ساز بافت فرسوده، صفر است و هیچ هزینه ای برای آن دریافت نخواهد شد. این موضوع برای تشویق سرمایه گذاران برای حضور در چنین پروژه هایی می باشد.
ضوابط بافت فرسوده: انواع بافت فرسوده
بافت های فرسوده در انواع مختلفی دسته بندی می شوند که شامل: بافت های دارای میراث فرهنگی، بافت های شهری فاقد میراث فرهنگی و بافت های حاشیه ای یا سکونتگاه های غیر رسمی هستند.
بافت های فرسوده دارای میراث های فرهنگی به بافت هایی اطلاق می شود که آثار بر جای مانده از گذشته و جایگزین ناپذیری را دربر دارند و در برخی موارد در آگاهی جوامع از ارزشهای فرهنگی و گذشته خود بسیار تاثیر گذار هستند. حفظ چنین بافت هایی غرور ملی را بر می انگیزد و حس هویت را به وجود می آورد و علاوه بر آن بر افزایش کیفیت زندگی نیز تاثیرگذار خواهد بود. این آثار متعلق به دوره باستان ، دوره تاریخی و یا معاصر هستند و به ثبت آثار ملی یا لیست میراث های با ارزش سازمان میراث فرهنگی وگردشگری می رسند.
بافت های شهری یا بافت های فاقد میراث فرهنگی به بافت هایی گفته می شود که واقع در محدوده قانونی هستند و از مالکیت رسمی و قانونی برخوردارند. چنین بافت هایی از لحاظ برخورداری از امینی ، استحکام و خدمات شهری دچار کمبود می باشند. بافت های حاشیه ای که با عنوان سکونت گاه های غیر رسمی نیز شناخته می شوند، به بافت های واقع در حاشیه شهرها گفته می شود. ساخت و شکل گیری این بافت ها معمولاً خارج ازبرنامه رسمی توسعه بوده است.
نکته
توجه داشته باشید ، بافت های فوق الذکر که جزء بافت های فرسوده محسوب می شوند باید مورد بهسازی، نوسازی و یا بازسازی قرار گیرند. مراجع قانونی که در ساخت بافت های فرسوده مداخله می کنند، عبارتند از: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، شرکت عمران وبهسازی شهری ایران و شهرداری. دامنه فعالیت سازمان میراث فرهنگی وگردشگری براساس مستندات قانونی موجود، ازبهسازی تا نوسازی است. شرکت عمران وبهسازی شهری که با عنوان شرکت مادر تخصصی شناخته می شود، بیشترین نقش ومسئولیت برای مداخله در ساخت بافت ها را بر عهده دارد و دامنه فعالیت آن شامل بهسازی نوسازی و بازسازی می باشد. شهرداری ها نیز مبتنی بر مستندات قانونی خود در بافت ها دخالت دارند و دامنه فعالیت این سازمان از نوسازی تا بازسازی است.
قبل از هر چیز لازم است این نکته را یادآور شویم که افراد باید ابتدا نسبت به تأیید فرسودگی ملک اقدام نمایند. برای این منظور باید به سایت http://umic.ir مراجعه کرده و از طریق سیستم تشخیص بافت فرسوده ، تاییدیه فرسودگی بافت را دریافت کنید.
ضوابط بافت فرسوده: مدارک لازم برای صدور مجوز ساخت بافت فرسوده
پس از دریافت تاییدیه فرسودگی بافت باید برای صدور مجوز ساخت بافت فرسوده مدارکی از قبیل: اصل و کپی سند ملک و کارت شناسایی مالک، برگه تسویه حساب عوارض شهرداری، قبوض آب، برق، گاز و تلفن را ارائه دهید. برای این منظور باید به دفاتر نوسازی مراجعه نمایید. سپس کارشناس برای بازدید از ملک به ملک مراجعه می کند. بررسی ابعاد ملک، عرض گذر و بنای ساختمان برای تعیین تعداد طبقات جواز ساخت و همچنین بررسی عقب نشینی و دریافت ابعاد جدید ملک توسط کارشناس مربوطه انجام می شود. نقشه کشی با همکاری دفاتر نوسازی صورت گرفته و پس از دریافت تأیید نقشه، مجوز نوسازی صادر می شود. سازنده باید استانداردهای بهینهسازی مصرف انرژی و اصول اسکلتبندی ساختمان را به طور کامل رعایت کرده و به آن متعهد باشد. توجه داشته باشید، مجوز نوسازی ملک با 2 سال فرصت برای انجام ساخت و ساز به سازنده اعطا می شود.
جالب است بدانید شهرداری، امتیازاتی را نیز به سرمایهگذاران بافت فرسوده می دهد که شامل: صدور پروانه ساختمانی رایگان و پایان کار ساختمانی رایگان، حذف ۱۰۰ درصد هزینههای مربوط به تمامی انشعابات و همچنین انجام روند انتقال سند به صورت رایگان می باشد. علاوه بر شهرداری، بانک مسکن نیز تسهیلاتی را برای بافت فرسوده ارائه می دهد که شامل: 500 میلیون ریال در تهران، 400 میلیون ریال در مراکز استان ها و شهرهایی که بیش از 200 هزار نفر جمعیت دارند و 300 میلیون ریال در سایر شهرها می باشد. لازم است بدانید میزان پرداخت تسهیلات حداکثر تا 80% هزینه ساخت مسکن و نرخ سود 18 درصد است که تا حداکثر 12 سال می توان آن را بازپرداخت نمود.
چه نهادهایی ، تسهیلات را معرفی می کنند؟
نهادهای معرفی کننده تسهیلات عبارتند از: اداره کل راه و شهرسازی استان مربوطه، شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران و نمایندگان آن، شهرداری ها. لازم به ذکر است، مرجع معرفی افراد در تهران بر عهده سازمان نوسازی شهر تهران می باشد. برای دریافت تسهیلات باید مدارکی از قبیل: معرفی نامه از یکی از نهادهای معرفی کننده، بنچاق قطعی مالکیت متقاضی، مدارک شناسایی فردی مالک شامل شناسنامه و کارت ملی، سند مالکیت ششدانگ قابل ترهین به همراه پروانه ساختمانی و نقشه های معماری، وکالت نامه محضری در صورت تعدد مالکین ارائه داد.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید