با مفهوم دیوار غیر سازه ای آشنا شوید
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با مفهوم دیوار غیر سازه ای آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
دیوار غیره سازه ای چیست؟
طبق بند 7-5-3 آیین نامه 2800 ساختمان به دیواری که برای جداکردن فضای داخلی ساختمان به عنوان تیغه یا جداگر کاربرد دارد، دیوار غیر سازه ای گفته می شود. این دیوار برای این که در تمام ارتفاع طبقه ادامه داشته باشد، بایستی کاملا به زیر پوشش سقف مهار شود. بدین معنی که رگ آخر دیوار به وسیله ملات به سقف وصل شود. نکته قابل توجه اینکه، این دیوار باید بار جانبی ناشی از وزن خود را به کمک عناصر کمکی تحمل کند. مطابق با آیین نامه 2800، حداکثر ارتفاع دیوار غیرسازه ای از تراز کف باید 3.5 متر باشد. اگر ارتفاع دیوار از این مقدار تجاوز کند، باید عناصر افقی و قائم به طور مناسبی تعبیه شود.
لازم است بدانید، لبه فوقانی یا افقی دیوار غیر سازه ای در تمام ارتفاع ادامه ندارد. این لبه باید با کلاف فولادی یا ناودانی نمره 6 یا معادل مقطع بتن مسلح یا چوبی باشد. بدین ترتیب به دیوار سازه ای یا کلاف های احاطه کننده دیوار غیر سازه ای مقید می شود.
دیوار غیر سازه ای: نکاتی درباره دیوار جداگر
طبق مبحث 8 مقررات ملی ساختمان: برای به حداقل رساندن صدمات وارده به اجزای غیرسازه ای در اثر تغییر شکل اجزای سازه ای، جهت اتصال اجزای غیر سازه ای به اجزای سازه ای باید طرح مناسبی تهیه و ارائه شود. همچنین حداکثر ارتفاع دیوارهای غیر سازه ای و تیغه ها از تراز کف مجاور باید 3.5 متر باشد . در صورت تجاوز از این حد برای پایداری بیشتر دیوار باید از مهار های مناسب استفاده کرد و تیغه هایی که در تمام ارتفاع طبقه ادامه دارند را باید کاملا به زیر پوشش سقف مهار کرد. توجه داشته باشید لبه قائم تیغه های دیوار غیر سازه ای نباید آزاد باشند. این لبه باید به یک تیغه و یا یک دیوار عمود بر آن قائم شود و با اتصال کافی تکیه داشته باشد. در صورتی که طول تیغه پشت بند از 1.5 متر کمتر باشد ، لبه آن می تواند آزاد باشد.
در صورت چیده شدن دیوار و تیغه متکی به آن به طور همزمان و یا به صورت لاریز و هشت گیر، اتصال تیغه به دیوار، کافی در نظر گرفته می شود. اما اگر تیغه بعد از احداث دیوار و بدون اتصال به آن ساخته شود، باید به شکل مناسبی در محل تقاطع به دیوار متصل و محکم شود. اگر چنین نشود، لبه کناری تیغه آزاد در نظر گرفته شده و عنصر قائم در این لبه باید تعبیه شود. لازم به ذکر است دو تیغه عمود برهم باید با یکدیگر چفت و بست شوند. کاربرد دیوارهای جداگر منحصرا برای جداسازی فضاهای ساختمان است و وزن آن ها به طور مستقیم توسط فنداسیون و یا واسطه مف ها توسط دیوارهای باربر تحمل می شود .
حداکثر طول آزاد و جنس دیوارهای جداگر چیست؟
جنس دیوارهای جداگر از آجر، بلوک سفالی یا قطعات پیش ساخته گچی است. حداقل ضخامت دیوار برای آجر 110 میلیمتر و برای بلوک سفالی و قطعات پیش ساخته گچی 80 میلیمتر می باشد. حداکثر طول آزاد دیوار جداگر بین دو پشت، 40 برابر ضخامت دیوار یا 5 متر ، هر کدام کمتر باشند. پشت بند باید به ضخامت حداقل معادل دیوار و به طول حداقل یک ششم بزرگترین دهانه طرفین پشت بند باشد . پشت بند را با اجزای قائم فولادی , بتن مسلح یا چوبی در داخل دیوار می توان جایگزین کرد. البته دو سر این اجزا باید به گونه مناسبی در کف و سقف طبقه مهار گردد.
اگر ارتفاع مجاز دیوارهای جداگر از تراز کف مجاور بیش از 3.5 متر باشد، باید برای تقویت دیوار جداگر کلاف های افقی به گونه مناسبی تعبیه شود. دیوارهای جداگری که در تمام ارتفاع طبقه ادامه دارند را باید کاملا به زیر پوشش سقف مهار کرد. لبه فوقانی جداگرهایی که در تمام ارتفاع طبقه ادامه ندارند نیز باید با استفاده از کلاف مناسب به دیوار یا کلاف های احاطه کننده جداگر وصل گردد. توجه داشته باشید لبه قائم جداگر ها نیز مانند دیوارهای غیر سازه ای نباید آزاد باشد و باید با یک ستونک فولادی، بتن آرمه یا چوبی به دیوار یا جداگر عمود بر آن وصل شود. یک ناودانی نمره 6 بتن نسلح یا چوب می تواند برای ستونک مناسب باشد. در صورت کمتر بودن طول دیوار جداگر پشت بند از 1.5 متر، لبه آن می تواند آزاد باشد.
معایب اجرایی در دیوارهای غیر سازه ای
رگ آخر تیغه در دیوار های غیر سازه ای یکی از معایب اجرای آن است. طبق استاندارد 2800 ، ویرایش 4 ، دیوارهای غیر سازه ای که در تمام ارتفاع طبقه ادامه دارند، باید کاملا به زیر پوشش سقف مهار شود. این بدان معناست که رگ آخر تیغه با فشار و ملات کافی در زیر سقف قرا گیرد و جای داده شود. طبق تحقیقاتی که بر روی ساختمان ها انجام شده و با توجه به وقوع زلزله های اخیر، در این حالت، دریفت سازه به دیوار انتقال می یابد و چون دیوارها تغییر شکل های زیاد در زلزله های طرح را تحمل نمی کنند، آسیب زیادی می بینند. از این رو باید چاره ای جست تا از انتقال دریفت جانبی طبقات به دیوارها و مخصوصاً در قاب های خمشی جلوگیری به عمل آید.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید