آشنایی با ضوابط اجرایی نما و دستورالعمل طراحی سازهای
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم شما عزیزان را با ضوابط اجرایی نما و دستورالعمل طراحی سازهای (facade) طبق نشریه شماره ۷۱۴ آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
ضوابط اجرایی نما و نشریه شماره ۷۱۴
استفاده روزافزون از نما در انواع مختلف ساختمانها و خطر قابل توجه طراحی و اجرای نامناسب این نماها ، اهمیت تدوین استانداردهای مربوطه را از اهمیت بیشتری برخوردار می کند. با توجه به تنوع آب و هوا و موقعیت بیشتر زمین ها در مناطقی که خطر لرزه ای زیاد و وزش باد شدید دارند ، تنظیمات مختلف باربری از جمله باد و زمین لرزه نیاز به طراحی نمای ساختمان دارد. علاوه بر توسعه معیارهای طراحی ، ارائه جزئیات لازم برای مدیریت مشاغل همچنین می تواند در بهبود کیفیت ساخت و ساز در کشور نقش مهمی داشته باشد. بنابراین ، نشریه شماره 714 با همکاری سازمان برنامه ریزی مدیریت تولید شد.
نمای ساختمان نقش مهمی در شکل گیری شهر دارد. هر نما با هر نوع مصالح ساختمانی و به هر قیمتی علاوه بر زیبایی ظاهری و آرامش بصری ، باید آسایش و امنیت ساکنان و شهروندان را فراهم کند. برای این منظور قطعات ، اجزا و اتصالات نما باید تحت تأثیر عوامل مختلف در برابر بارها و جابجایی های نسبی در زیر آن مقاومت کرده و پایداری آنها را حفظ کنند. بنابراین توجه به نوع و روش اجرای نما بسیار مهم است. در نشریه شماره 714 ، معیارهای طراحی و ساخت نماهای مختلف تحت تأثیر بارهای وارد بر آن ، مانند بارهای لرزه ای ، باد ، شوک و عوامل محیطی موثر بر دوام و پایداری نما ، بیان شده و راه حل های مناسب برای کنترل آنها موجود است. امیدواریم که این دستورالعمل نقش موثری در بهبود طراحی و اجرای نما در صنعت ساختمان در کشور ایفا نماید.
اهداف، محدوده کاربرد و ملاحظات کلی نشریه
هدف از انتشار شماره 714، طراحی و ارائه معیارهای اجرایی نما تحت تأثیر بارهای لرزه ای ، باد ، ضربه و سایر عوامل محیطی و ارائه راهکارهای مناسب برای کنترل آنها است. نماهای ساختمان در این نشریه مورد بحث هستند و الزامات تهیه شده بر اساس آن ارائه شده است.
حوزه کاربرد این نشریه، نماهای ساختمانی است. اگر ساختار ساختمان و دیوارهای نگهدارنده نما ، در صورت وجود ، با توجه به اهمیت ساختمان ، از معیارهای استاندارد 2800 برخوردار باشند ، این معیارها باعث پایداری نما می شوند. در غیر این صورت ، صدمه به قاب سازه و دیوارهای نگهدارنده نما باعث آسیب به نما می شود. همچنین ، جابجایی های نسبی و جابجایی های نسبی سازه باید در محدوده مطابقت با استانداردهای سازه های استاندارد 2800 باشد. در غیر اینصورت تنها رعایت قوانین مندرج در این دستورالعمل مانع از صدمه دیدن نما نمی شود.
با توجه به معیارهای ارائه شده در این نشریه، لازم است اجزای نما در برابر بارهای ورودی ناشی از فشار باد و نیروی مکش و همچنین در برابر نیروها و حرکات زلزله و بارهای ناشی از ضربه در صورت لزوم مهار شوند. هنگام طراحی نمای ساختمان در برابر بارهای ورودی ، سه عامل باید در نظر گرفته و کنترل شوند: اتصال نمای ساختمان با تکیه گاه باید بتواند در مقابل نیروی وارده بر اثر بارهای باد ، زمین لرزه ها و تأثیرات وارد شده بر آن مقاومت کند. تکیه گاه نما و اتصال آن با سازه باید بتواند بار را به سازه منتقل کند. نمای ساختمان باید بتواند در برابر برش و تغییر شکل نسبی تعریف شده در این دستور العمل مقاومت کند.
الزامات سازه ای و ساختاری عمومی
استفاده از نمای صلب سنگین مانند نماهای سنگی پیوند خورده یا آجری فقط در سازه هایی با سیستم های تحمل کناری سفت و سخت مانند دیوارهای برشی یا پایه ها مجاز است و استفاده از آنها در نمای سازه های دارای سیستم انعطاف پذیر مانند قاب خمشی توصیه نمی شود و کفایت آن در صورت استفاده باید با محاسبات دقیق ثابت شود. اگر تغییر شکل جانبی نما مطابق با معیارهای پذیرش نباشد ، باید جابجایی جانبی نسبی کف سازه ها محدود شود و یا با تعیین جزئیات خاص ارتباط بین سیستم نما و سازه جدا شود. با نماهای مهار شده ، قسمتهای نما توسط اتصالات مکانیکی به سازه متصل می شوند. این اجزا و اتصالات باید برای مقاومت در برابر تغییر شکل زلزله طراحی شوند. در غیر این صورت خطر ریزش قسمتهایی از نما وجود دارد.
پنجره های بزرگ مخصوصاً شیشه های پیاده رو باید دارای شیشه های ایمن باشند. شیشه ایمن شامل شیشه های آب دیده ، شیشه های چند لایه یا فایبرگلاس ، شیشه هایی با لایه ای از سطح مقاوم در برابر ضربه یا پانل های پلاستیکی است. چنین شیشه هایی از مقاومت بالایی در برابر شکستگی برخوردار هستند یا پس از شکستن در قاب خود باقی می مانند و تکه تکه نمی شوند. لایه محافظ آب و هوا باید به یک بند و بست مناسب از آلومینیوم ، مس یا فولاد با لایه ای از روی یا مواد مقاوم در برابر خوردگی متصل شود.
ضوابط اجرایی نما: سطح عملکرد نمای خارجی ساختمان
به طور کلی سطوح عملکرد نمای خارجی ساختمان عبارتند از: سطح عملکرد قابلیت استفاده بی وقفه و سطح عملکرد ایمنی جانی. در سطح عملکرد قابلیت استفاده بی وقفه، عملکرد نمای خارجی به دلیل بارهای خارجی اندکی مختل می شود ، در حین و پس از زلزله ، مسیرهای دسترسی و فرار مانند درها ، راهروها ، پله ها و آسانسورها مختل نمی شود و استفاده بی وقفه از ساختمان امکان پذیر است. در این سطح از عملکرد ، آسیب های ناشی از خرابی نمای خارجی باید بسیار ناچیز باشد.
در سطح عملکرد ایمنی جانی، خراب شدن نمای خارجی به دلیل بارهای خارجی نباید تهدیدی جدی برای زندگی ساکنان باشد. در این سطح از عملکرد ، با وجود خسارت و هزینه قابل توجهی که به خارج وارد می شود ، امکان ریزش یا سقوط این اجزا در ساختمان وجود ندارد. سطح عملکرد نما در سازه ها با سطوح مختلف کاربری سطح عملکرد ایمنی جانی می باشد. نمای ساختمان های واقع در سطح کاربر I به طراحی لرزه ای بستگی به نوع کاربرد ندارد.
ارزیابی نمای ساختمان در برابر ضربه
یکی از الزامات سازه های ساختمانی در طراحی نما، مقاومت نما در برابر ضرباتی است که می تواند ناشی از ضربات سنگین خودروها و یا برخورد اجسام و افراد باشد. با توجه به استانداردها، دیوارهای خارجی معمولاً مورد ارزیابی در مقابل ضربه قرار میگیرد.
این دیوار ممکن است از یک دیوار خارجی و یک نمای متصل به آن تشکیل شده باشد. یا ممکن است از یک نمای جداگانه و یک سازه پشتیبانی کند که به آن متصل شده است. از آنجا که معیارهای پذیرش براساس امکان ادامه کار ایمن قطعات است ، این آزمایشات برای نمای ساختمان اجباری است. در صورت اتصال نمای ساختمان با سازه تحمل بار (نمای پرده ای) به قسمت هایی از سازه ، آزمایشات ضربه باید به طور مستقل انجام شود.
ضوابط اجرایی نما: فهرست مطالب نشریه
نمای ساختمان یکی از مهمترین قسمتهای ساختمان است. زیرا از یک طرف نما، شکل خارجی و ظاهری هر ساختمانی است و بنابراین زیبایی جزئی جدایی ناپذیر در هر نما است. اما از طرف دیگر و از همه مهمتر ، نمای هر ساختمان بسته به شرایط جوی و محیطی از جمله باد ، طوفان ، زمین لرزه ، سیل و تأثیرات ، از شرایط ویژه ای رنج می برد که این برای مقاومت در برابر این شرایط ضروری است. ثابت بمانید دستورالعمل فعلی روش طراحی نما برای مقاومت در برابر این عوامل و روشی را برای اعمال نمای عمومی ساختمانها در کشور مطابق با استانداردهای جهانی ارائه می دهد.
این کتابچه راهنما به هشت فصل تقسیم شده است. فصل اول از انواع مفاهیم عمومی در مورد نوع مواد و همچنین نحوه رانندگی و اتصال استفاده می کند. در فصل دوم الزامات لازم برای اجزای نما و در فصل سوم بارهای موجود در نما و معیارهای پذیرش آن ارائه شده است. در فصل های چهار تا هشت ، جزئیات طراحی و ساخت نمای معمولی ، از جمله نمای سنگ ، آجر ، سیمان ، سرامیک ، کامپوزیت و شیشه ، بیان شده است.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید