معرفی انواع عایق های رطوبتی برای عایقکاری ساختمان
در این مطلب از خانه معماری می خواهیم به معرفی انواع عایق های رطوبتی برای عایقکاری ساختمان و بررسی راهکارهای مبارزه با مشکلات رطوبتی ساختمان ها بپردازیم. عایقکاری رطوبتی ساختمان یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از این مشکلات است. با ما در ادامه همراه باشید.
عایقکاری رطوبتی ساختمان
یکی از مهمترین مشکلاتی که می تواند در بیشتر ساختمانها رخ دهد، وجود رطوبت است که صدمات جبران ناپذیری به ساختمان وارد می کند. بنابراین ، ضد آب بودن ساختمان امری است که باید به درستی انجام شود. عایق رطوبتی به معنای پوشاندن سطوح مختلف مانند دیوار ، سقف ، کف و غیره با یک یا چند لایه عایق است تا از نفوذ آب و رطوبت به سطح جلوگیری کند. البته روشهای متعدد و زیادی برای عایق بندی ساختمان وجود دارد. رایج ترین موردی که در ایران استفاده می شود، عایق بندی توسط قیر است. با این حال ، پیشرفت در فناوری منجر به استفاده از عایق های پیش ساخته تحت عنوان ایزوگام شده است. مهندسان اخیراً مطالعه ای را منتشر کردند که نشان می دهد رزین های محلول در آب اکریلیک و استایرن می توانند ماده ضدآب جدیدی ایجاد کنند.
مواد مورد نیاز این عایق از قضا گونی و قیر است. استفاده از قیر یا آسفالت کار دشواری است و مدت زمان زیادی طول می کشد. حتی یک امولسیون مبتنی بر قیر نیز یک تغییر کوچک در سختی ایجاد می کند که آن را ممکن می کند. قیر باید تا 150 الی 200 درجه سانتیگراد گرم شود و ریختن و تراز کردن مخلوط در این دما بسیار دشوار است. از این رو باید از امولسیون های قیر در دمای طبیعی استفاده کنید. این نوع امولسیون نفتی در آب حاوی تقریباً 50 درصد قیر است. وقتی این امولسیون سفت م شود، آب آن تبخیر می شود. اتصالات به کف بر اساس امولسیون پلیمرهای جدید دارای عملکردهای کاملاً متفاوتی هستند که مهمترین ویژگی آنها احتمالاً ایجاد یک فیلم نازک با انعطاف پذیری پس از خشک شدن می باشد.
انواع عایق های رطوبتی: اثرات مخرب رطوبت در ساختمان ها
رطوبت و آب وقتی وارد ساختمان می شوند، اثرات مخربی از قبیل: پوسیدگی چوبها و زنگ زدگی فلزات، ظهور حشرات و قارچها، متورم شدن روکشهای گچی دیوارها، خرد و فرسوده شدن اجزای نما مانند سنگ، آجر یا اندودها در اثر یخ زدگی و همچنین نفوذ آب املاح دار در مصالح ساختمانی متخلخل از خود به جای می گذارند. توجه داشته باشید، رطوبت از طریق جذب رطوبت موجود در خاک و همچنین تاثیر رطوبت ناشی از بارندگی می تواند بر دیوار تاثیر مخرب بگذارد. دیوار نیز از طریق زمین و پی ساختمان، بدنه خود دیوار و همچنین از طریق روی دیوار می تواند رطوبت را جذب کند.
روش های جلوگیری از نفوذ رطوبت
دو روش اصلی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به ساختمان وجود دارد: زهکشی و همچنین استفاده از عایقهای رطوبتی ساختمان. 4 نوع زهکشی وجود دارد: زهکشی صفحهای، لبه ای، فتیله ای و زهکشی سفره ای. کاربرد زهکشی صفحه ای در مجاورت سازههایی است که باید فشارهای هیدرولیکی را تحمل کنند. از جمله این سازه ها می توان به: سدهای خاکی اشاره کرد. زهکشی لبهای در مجاورت سنگفرشها کاربرد دارد. بدین منظور که زهابهای جانبی در بستر جاده قابل ذخیره و جابجایی باشند. زهکشیهای فتیلهای هم در عمق زمین فرو میروند و در زمینه کاهش نشست خاکریزهای واقع شده بر خاکهای سست و نرم از آن ها استفاده میشود. از زهکشهای سفرهای در سایتهای دفن زباله و برای زهکشی شیرابهها استفاده می شود.
معرفی انواع مصالح عایقکاری رطوبتی ساختمان
مصالح عایق های رطوبتی ساختمان باید دارای خصوصیات ویژه و مشخصی باشند. از جمله این ویژگی ها: عدم وجود حفرههای آوند گونه و عدم ترکیب با سایر مواد موجود در محیط. برخورداری از مقاومت محیطی و مکانیکی و همچنین شکل پذیری و حمل و نقل آسان می باشد. از جمله مصالح عایقکاری رطوبتی ساختمان می توان به: انواع ورقهای فلزی از قبیل: روی اندود، گالوانیزه ، سرب و مس و همچنین انواع سنگهای ساختمانی متراکم اشاره کرد. بتن متراکم و ضد آب، مواد نفتی مانند قیر همانطور که در بالا گفته شد و برخی پلاستیکها نیز از مصالح عایقکاری رطوبتی محسوب می شوند.
اجزای ساختمان که باید عایقکاری رطوبتی روی آن ها اجرا شود، عبارتند از: انواع بامهای خانه ها و ایوانها، کفها و شالوده هایی که با زمین نمناک در ارتباطند و همچنین کف سرویسها و آشپزخانه، دیوارهای زیر زمین و همچنین دیوارهایی که با آب در تماس هستند. کف پنجرهها، درپوش و دیوار جان پناه، دود کشها، بدنه و همچنین کف استخرها.
انواع عایق های رطوبتی ساختمان، مزایا و معایب آن ها
عایق های رطوبتی در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام دارای ویژگی و کاربرد، مزایا و معایب مختص به خود هستند. در ادامه به معرفی بررسی انواع عایق های رطوبتی ساختمان و مزایا و معایب برخی از آن ها می پردازیم:
قیر و گونی، مزایا و معایب آن
همان طور که در ابتدای مطلب گفته شد، قیر و گونی یکی از قدیمی ترین و رایج ترین عایق رطوبتی مصرفی در ایران است. چرا که مواد اولیه این عایقکاری در تمامی نقاط ایران به وفور وجود دارد. قیرها به طور کلی در مقابل آب و رطوبت نفوذ ناپذیرند و در برابر اسیدها، بازها و نمکها مقاومت زیادی از خود نشان می دهند. چسبندگی یکی دیگر از ویژگی ها عمومی قیرها است. یکی از معایب قیر این است که در برخی وضعیتها ، خواص خود را از دست میدهد و غیرقابل استفاده می شود. به عبارتی قیر در دمای زیاد تجزیه و تبدیل به ذغال می شود. همچنین در برابر فشار و حلالها نیز تغییر شکل می دهد. البته قیر مزایایی از قبیل: اقتصادی بودن در مقایسه با برخی از عایقهای رطوبتی ساختمان و همچنین کارایی بالا نیز دارد.
نکته
لازم به ذکر است، عایق قیر و گونی در گذر زمان به مرور دچار پوسیدگی می شود و احتمال پارگی آن در اثر نشتهای ساختمان نیز وجود دارد. به طور متوسط عمر مفید قیر و گونی به ۱۰ سال نمی رسد و ترمیم متناوب آن، احتمالاً مشکلات اجرایی زیاد و پرهزینه ای را به همراه خواهد داشت. قیر و گونی یکی از عوامل آلودگی محیط زیست به شمار می رود.
عایقهای رطوبتی پیش ساخته، مزایا و معایب
عایقهای رطوبتی پیش ساخته، پوششهایی نسبتاً جدید هستند که از لایههای پیش ساختهای از جنس پشم شیشه و پلی استر ساخته می شوند. هر لایه از این پوشش ها از هر دو طرف با قیر پوشش داده شده است و با استفاده از مشعل یا قیر داغ به بام چسبانده میشوند. مواد اولیه این عایق های رطوبتی عبارتند از: قیر صنعتی ۷۰-۶۰، مواد پلیمری به نام اتکتیک پلی پروپیلن، یک لایه پشم شیشه و یک لایه پلی استر سوزنی به همراه پودر تالک و در برخی موارد پودر مس ۶۰۰، فیلم پلی اتیلن و باند و چسب. از مزایای عایقهای رطوبتی پیش ساخته می توان به وزن سبک، مقاومت بالا در برابر سرما و گرما و همچنین انعطاف پذیری بسیار بالا اشاره کرد. این عایق ها دچار پوسیدگی و شکنندگی نمیشوند و مقاومت بالایی در مقابل فشارهای احتمالی از انبساط و انقباض ساختمان دارند.
از معایب عایقهای رطوبتی پیش ساخته می توان به: فاسد شدن عایق بعد از ۶ ماه از زمان تولید آن اشاره کرد. توجه داشته باشید این عایق باید بصورت عمودی و در دمای ۵ تا ۳۵ درجه نگهداری شود تا فاسد نشود. کم بودن طول عمرمفید یکی دیگر از معایب آن است. این عایق ها معمولاً 15 سال عمر مفید دارند. قیمت این عایق ها به دلیل داشتن مواد اولیه خارجی بسیار بالا است و در اثر تابش اشعه ماورابنفش تجزیه می شوند.
انواع عایقهای رطوبتی پیش ساخته
عایقهای رطوبتی پیش ساخته در دو نوع: مخصوص پی ساختمان که با عنوان عایق پی و عایقهای رطوبتی پیش ساخته مخصوص سطوح خارجی که با عنوان عایق بام معرفی و شناخته می شوند، وجود دارند. نوع دوم را برای عایقکاری بدنه استخر و تونلها مورد استفاده قرار می دهند.
اجزای تشکیل دهنده عایق پی عبارتند از : لایی و ماده آغشته کننده لایی. این ماده میتواند قیر یا مخلوطی از قیر و افزودنیهای اصلاح کننده باشد. مواد ریزدانه معدنی مثل پودر تالک و یا میکا روی سطح رویین عایق به منظور جلوگیری از چسبندگی داخل رول استفاده می شود. توجه داشته باشید سطح رویین باید کاملاً یکواخت و عاری از هر گونه خوردگی و چین وچروک باشد. سطح زیرین هم باید توسط فیلم پلاستیکی و یا مواد ریزدانه معدنی پوشیده شود. عایق بام نیز از دو لایه نمدی تشکیل می شود. لایه زیرین از فلت الیاف شیشه و لایه رویین از جنس منسوجات پلی استر می باشد. دو لایه عایق بام توسط قیر مذاب اصلاح شده با مواد پلیمری اشباع میشود. برای جلوگیری از چسبندگی در زمان بسته بندی، روکشی از مواد ریزدانه و یا فیلم پلاستیکی روی هر طرف عایق کشیده می شود.
عایق رطوبتی مایع، اجرا و مزایا
عایق رطوبتی مایع یکی از انواع عایق های رطوبتی است که افراد غیر حرفه ای به راحتی و با استفاده از قلم مو می توانند آن را اجرا نمایند. اگر متخصص این کار هستید حتما می دانید که اجرای اصولی این عایق با استفاده از دستگاه اسپری، امکان پذیر خواهد بود. توجه داشته باشید، سطح مورد نظر باید قبل از استفاده از عایق تمیز و خشک شود. از مزایای عایق رطوبتی مایع می توان به ساده بودن استفاده از آن، رنگ پذیری و چسبندپی خوب اشاره کرد. این عایق همچنین آلودگی و آسیبهای فیزولوژی و خطر آتش سوزی ندارد.
عایق های رطوبتی ساختمانی نوین
عایقهای پلیمری پاششی
یکی از رویدادهای مهم در زمینه عایق کاری در ایران ، انتقال و گذر از مواد پایه قیر به مواد پایه پلیمری بود. این را می توان به روش های مختلفی بررسی کرد. از نظر زیست محیطی ، اجرای عایق قیری و آلودگی حاصل از بخارات و گازها باعث آلودگی محیط می شود ، اما عایق پلیمری سازگار با محیط زیست است. استفاده از گرما و مشعل بسیار خطرناک است و حتی در فصول گرم نیز زحمت نیروی کار را افزایش می دهد. اما عایق بندی پلیمر نیازی به گرما ندارد. با توجه به وزن و شرایط نصب ، اعمال عایق قیر بر روی سطوح بالا و عمودی بسیار دشوار است. اما عایق پلیمری با پاشش یا پخش روی سطوح مختلف اعمال می شود.
مرحلهی بسیار مهم عایقسازی کنجها و گوشهها و همینطور اطراف لولهها با عایق قیری و حرارت، سخت و غیر اصولی است اما عایق پلیمری بصورت یکدست کنجها را پوشش میدهد. ماندگاری مصالح قیری در بهترین شرایط کمتر از ۱۰ سال است اما پلیمر عمری بیش از ۲۰سال دارد. یک مرحله بسیار مهم در عایق بندی گوشه ها و کنج ها و همچنین لوله های دارای قیر و عایق حرارتی سخت و بدون اصل است. اما عایق پلیمری به طور مساوی گوشه ها را می پوشاند. ماندگاری مواد قیری در بهترین شرایط کمتر از 10 سال است ، اما ماندگاری پلیمر بیش از 20 سال می باشد.
عایق رطوبتی آرت فکس
عایق آرت فلکس، نوعی عایق انعطاف پذیر است که با استفاده از فن آوری مدرن امکانات بسیاری را برای مقابله با عناصر مخرب طبیعی ساختمان فراهم می کند. این عایق با دوام با نصب آسان و ارزان، دارای مزایای قابل توجهی نسبت به عایق هایی مانند قیر و گونی و ایزوگام است. این خصوصیات هم برای پیمانکاران و هم برای صاحبان پروژه بسیار مهم می باشد.
نوشته های مرتبط:
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- خانه ای کنار دریاچه در پریرا، کلمبیا
- موزه Boola Bardip
- تسهیلات پروازهای ورودی فرودگاه بین المللی سیاتل-تاکوما
- پروژه نوسازی خانه دیوار آجری در هند (Brick Screen House)
- خانه فشرده کارست
- خانه معماری | نمای ترموود؛ لوناوود
- مقایسه دکوراسیون داخلی با طراحی داخلی
دیدگاهتان را بنویسید