با انواع وال پست و نکات مربوط به آن آشنا شوید
در این مطلب از خانه معماری می خواهیم به بررسی مفهوم وال پست، انواع وال پست و نکات مربوط به آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
انواع وال پست: مفهوم وال پست
وال پست (wall post) به نگهدارنده دیوار اطلاق می شود که به دو شکل قائم و افقی وجود دارد. وال پست در حقیقت کلافی در طول های مشخص است که برای یکپارچه عمل کردن دیوار مورد استفاده قرار می گیرد. انواع وال پست منجر به درگیری دیوار با اسکلت و در نتیجه استحکام دیوار می شود. طراحی وال پست معمولاً به صورت یک تیر- ستون انجام می شود و در انتهای سالن های صنعتی و به طور کل فریم های با دهانه بالا که انتهای آن با دیوار پوشش داده شده، قرار می گیرد.
وال پست ها برای انتقال نیروهای حاصل از باد و زلزله از دیوار به فریم طراحی می شوند که از تخریب دیوار جلوگیری می کند. اتصال آن به طور عمومی در انتهای متصل به فریم به صورت لوبیایی جهت مراحل نصب و بر روی فونداسیون به صورت مفصل می باشد.
نکات مهم درباره وال پست
وال پست قائم در دهانه های بزرگ، از روی تیر طبقه پایین به زیر تیر طبقه بالا در دهانه جوش می شود .طبق تعریف بند 3-7 صفحه 64 آئین نامه 2800 ویرایش دوم ، حداکثر طول مجاز دیوار غیر سازه ای یا تیغه ای بین دو پشت بند عبارتست از: 40 برابر ضخامت دیوار یا تیغه و یا 6 متر هر کدام کمتر باشد و حداکثر ارتفاع مجاز دیوارهای غیر سازه ای و تیغه ها از تراز کف مجاور 3.5 متر می باشد. در این صورت اجرای وال پست قائم یا افقی لزومی ندارد و تنها در صورت اضافه شدن دهنه ها یا ارتفاع استفاده از وال پست ضروروی است.
توجه داشته باشید، لبه قائم تیغه ها نباید آزاد باشد. این لبه ها باید به یک تیغه دیگر یا دیوار عمود بر آن ، یا یکی از اجزای سازه یا ستونکی که به همین منظور از فولاد ، بتن آرمه یا چوب تعبیه می شود، با اتصال کافی داشته باشد. همچنین ستونک می تواند از یک ناودانی حداقل نمره 6 یا معادل آن از فولاد ،بتن آرمه یا چوب تشکیل شود. در صورتی که طول تیغه پشت بند کمتر از 1.5 متر باشد، از لبه آن می تواند آزاد باشد. نبود نبشی کشی دیوارهای نما دار و دیوارهای بدون نما از اشکالات اجرایی رایج ساختمانهای بتنی محسوب می شود.
جنس وال پست می تواند از فلز یا بتن آرمه باشد. وال پست های فلزی به صورت پروفیل نبشی ، ناودانی و یا قوطی تولید می شوند. دو سر این اجزای قائم باید به صورت مناسب در کف و سقف مهار شوند.
وظیفه وال پست چیست؟
همان طور که گفته شد وال پست ها برای انتقال نیروهای حاصل از باد و زلزله از دیوار به فریم طراحی می شوند و از تخریب دیوار جلوگیری به عمل می آورند. تخریب دیوارها در حین طوفان و زمین لرزه خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی به جای می گذارد. یکی از موارد ضروری جهت جلوگیری از چنین حوادثی، اجرای وال پست جهت انتقال نیروهای ناشی از باد و زلزله از دیوار به فریم می باشد. وال پست ها در دو نوع افقی و عمودی وجود دارند. طبق مبحث هشتم آیین نامه در دیوارهایی با طول بیشتر از 6 متر باید wall post عمودی و در دیوارهایی با ارتفاع بیشتر از 3.5 متر باید وال پست افقی اجرا گردد.
بندهای آئین نامه ای اجرای وال پست عمودی
طبق بند ۴-۹-۱-۳ مبحث چهارم مقررات ملی، تمامی دیوارهای پیرامونی جهت مقاومت در برابر زلزله باید توسط وادار های عمودی یا وال پست ایمن شوند. در بند ۴-۹-۱-۳ مبحث چهارم مقررات ملی در صفحات ۱۰۳ و ۱۰۴ ویرایش چهارم، نحوه اتصال و الزام به اجرای وادار عمودی وال پست توضیح داده شده است. توجه داشته باشید، رعایت ضوابط مبحث ششم مقررات ملی در مورد وال پست الزامی است. همچنین بند ۵-۳-۴ و بند ۴-۵-۴ ویرایش چهارم آیین نامه ۲۸۰۰ که مربوط به ساختمان هشت طبقه به بالا می باشد نیز الزامی است. کنترل هشتی گیر دیوارها و اجرای صحیح وال پست ها و وادارهای افقی، دیوارها در انطباق با نقشه هاو مطابق بند 7-5-3 آیین نامه 2800 و بند 4-9-1 مبحث چهارم مقررات ملی.
توجه داشته باشید، اگر وال پست در نقشه ها نباشد، طبق مبحث دوم پایش نقشه ها جز وظایف ناظر و مجری است که دستور اصلاح از طرف ناظر به مجری صادر شود.
چرا اجرای وال پست امری ضروری است؟
طبق تعریف بند ۳-۷ صفحه ۶۴ آئین نامه ۲۸۰۰ ویرایش دوم، حداکثر طول مجاز دیوار غیر سازه ای یا تیغه ای بین دو پشت بند عبارتست از: ۴۰ برابر ضخامت دیوار یا تیغه و یا ۶ متر هر کدام کمتر باشد و حداکثر ارتفاع مجاز دیوارهای غیر سازه ای و تیغه ها از تراز کف مجاور ۳٫۵ متر می باشد. در چنین شرایطی اجرای وال پست قائم یا افقی ضرورتی ندارد. اما با اضافه شدن دهنه ها یا ارتفاع باید از وال پست استفاده کرد. توجه داشته باشید لبه قائم تیغه ها نباید آزاد باشد.
این لبه ها باید به یک تیغه دیگر یا یک دیوار عمود بر آن، یا یکی از اجزای سازه یا ستونکی که از این رو از فولاد، بتن آرمه یا چوب تعبیه می شود، با اتصال کافی داشته باشد. ستونک می تواند از یک ناودانی حداقل نمره ۶ یا معادل آن از فولاد، بتن آرمه یا چوب تشکیل شده باشد. اگر طول تیغه پشت بند کمتر از ۱٫۵ متر باشد، از لبه آن می تواند آزاد باشد. اجرای صحیح وال پست دیوارهای محوطه، جهت مقاومت در برابر باد و سایر عوامل جوی می باشد.
مراحل اجرای انواع وال پست
برای اجرای وال پست، ابتدا جوشکار باید ساختن وال پست مطابق نقشه های اجرایی را شروع کند. برای این منظور از دوبل نبش ۶ و سپری استفاده می شود. سپس باید نصب و جوشکاری وال پست ها در محل هایی که باید قرار گیرد، انجام شود. در مرحله بعد باید پیاده کردن دیوار با استفاده از نقشه های اجرایی شروع شود. در صورتی که شکستگی درمسیر دیوار زیاد باشد که امکان خطا را بالا ببرد و یا زمان کم مد نظر ما باشد، باید با استفاده از نقشه بردار شروع به پیاده سازی نقاط گوشه دیوار نماییم. در مرحله بعد باید دیوارها را یک رگه کرد و وال پست های داخلی را در جاهای مدنظر اجرا نمود. سپس نوبت به دیوار چینی دیوارهای داخلی و خارجی و در نهایت اتمام دیوار چینی می رسد. توجه داشته باشید، در هنگام دیوارچینی شاقولی و داخل به داخل دیوارها باید چک شود.
نکته
کنترل اجرای صحیح وال پست ها وظیفه مهندس ناظر عمران و ناظر معماری است. مهندس ناظر عمران وظیفه کنترل اجرای صحیح وال پست از نظر الزامات سازه ای و لرزه ای را بر عهده دارد. وظیفه مهندس ناظر معماری نیز کنتـر ل اجرای دیوارهای داخل وال پست می باشد.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید