کفسازی با فوم بتن و پوکه ریزی چگونه اجرا می شود؟
در این مطلب از خانه معماری قصد داریم به چگونگی اجرای کفسازی با فوم بتن و پوکه ریزی آشنا شویم. پر کردن فضای کف ساختمان ها جهت دستیابی به تراز مورد نظر، سطحی مسطح و مناسب برای نازک کاری کف و پوشش روی تاسیساتی که از کف عبور کرده اند، توسط فوم بتن و پوکه های سبک قابل انجام است. در این مسیر عواملی از قبیل تامین مصالح، اجرای کف سازی، روش های ایجاد بازشو در سقف ها و کف ها و تقویت اطراف بازشوها بسیار قابل توجه می باشند.
کفسازی با فوم بتن
فوم بتن، یکی از مصالح ساختمانی پر کننده ای است که شامل: سیمان، آب، ماده شیمیایی کف زا و ماسه بادی می باشد. برای به دست آمدن فوم بتن، ابتدا آب را داخل مخزن دستگاه تولید فوم بتن ریخته و سیمان و ماسه بادی را به آن اضافه کرده و حین مخلوط شدن، فوم که ماده ای کف زا است را با فشار زیاد به آن اضافه می کنند. عملیات اختلاط باید تا رسیدن به سیالی روان با غلظت مناسب ادامه یابد. پس از آماده سازی فوم بتن، آن را توسط پمپاژ درون شیلنگ های فشارقوی و مناسب در محل سازه مورد نظر تخلیه می کنند.
نکات مهم درباره اجرای کفسازی با فوم بتن
تراز مورد نیازی که باید کفسازی شود، قبل از اجرای فوم بتن باید توسط کروم بندی مشخص گردد. این کار را به صورت پیاده سازی نقاط با تعداد مناسب انجام می دهند. اگر میزان سطح وسیع باشد، کروم بندی توسط کروم های خطی نیز باید صورت گیرد تا از این طریق کفسازی را بتوان با کیفیت مناسب در هر زوم اجرا کرد. نکته قابل توجه دیگر این که: در هنگام کفسازی ارتفاع کفسازی باید تا ترازی بالا بیاید که فضای کافی برای ملات زیر نازک کاری کف باقی بماند.
درصد میزان اختلاط سیمان، آب و مواد کف ساز باید به اندازه ای باشد که تراکم مناسبی بعد از خشک شدن فوم بتن را به وجود آید و با وزن پایین فوم بتن همراه باشد. به عبارتی، فوم بتن بعد از خشک شدن نباید تحت فشار پا هنگام راه رفتن روی آن فرو رود و یا جای پا بر روی آن باقی بماند. برای این که از رسیدن به مقاومت مناسب اطمینان حاصل کنیم، می توان نمونه ای از فوم بتن را به آزمایشگاه های کنترل مصالح ارسال کرد و تست های لازم را روی آن انجام داد.
توجه توجه
جهت انتقال فوم بتن به طبقات باید از شیلنگ های مناسب استفاده کرد و این نکته بسیار مهمی است. چرا که اگر شیلنگ نامناسب باشد، در هنگام پمپاژ فوم بتن امکان ترکیدن آن ها وجود دارد. همچنین دستگاه متناسب با ارتفاع مورد نیاز پمپاژ فوم بتن نیز در این عملیات بسیار حائط اهمیت می باشد. برای ارسال فوم بتن تا ارتفاع 30 متری باید از دستگاه های سه فاز استفاده کرد. بدین ترتیب فوم بتن با کیفیت و غلظت مناسب به طبقه مورد نظر ارسال خواهد شد. فوم بتن بسیار روانی مناسبی دارد و به همین دلیل معمولا بعد از ریخته شدن، بصورت مسطح در می آید. ولی جهت اطمینان از عدم وجود فضای خالی در زیر آن، باید سطح فوم بتن را مقداری صاف نمود. بدین ترتیب از پخش شدن آن جلوگیری به عمل می آید و در نهایت سطحی مناسب و مسطح خواهیم داشت.
کفسازی توسط پوکه
علاوه بر فوم بتن، روش دیگری برا کفسازی وجود دارد که توسط پوکه های معدنی و صنعتی انجام می شود. پوکه ها در ایران به طور معمول به دو صورت معدنی و صنعتی وجود دارند. پوکه های معدنی یا طبیعی، از خروج گازهای آتشفشانی از داخل گدازه های آن به وجود می آیند. این پوکه ها خیلی سریع سرد می شوند و سنگ هایی با تخلخل زیاد و کاملا سبک را به وجود می آورند. سنگ پا یکی از نمونه های بارز و در دسترس این نوع سنگ ها می باشد. پوکه های صنعتی نیز با روشی مشابه و در اثر سرد شدن سرباره کوره های ذوب فلزات ایجاد می شوند. لازم به ذکر است، پوکه های طبیعی قروه از جمله مقاوم ترین و سبک ترین پوکه های موجود در ایران به شمار می روند.
کفسازی با پوکه ریزی به دو روش انجام می شود: یکی از روش ها بدین صورت است که: ابتدا کروم بندی و شیب بندی کف ها صورت گرفته و سپس پوکه ها پخش می شوند. بعد از این مرحله برای متراکم شدن دانه های پوکه مقداری از آن را می کوبند و سپس با ملات ماسه سیمان روی پوکه ها را پوشش می دهند و سطحی هموار و صاف ایجاد می شود.
روش دیگری هم برای کفسازی با پوکه ریزی وجود دارد. در این روش، پوکه ها با دانه بندی های متفاوت با هم ترکیب شده و با سیمان و آب تبدیل به ملاتی سبک می شوند. ملات حاصل در محل مورد نظر که کروم بندی شده، پخش می شود. در صورت نیاز روی آن را می توان با ملات ماسه سیمان پوشش داد تا سطح همواری ایجاد شود.
نکات مهم درباره اجرای کفسازی با پوکه
قبل از اجرای کفسازی با پوکه ریزی باید این مطلب را بدانید که پوکه های معدنی از دانه بندی های مختلفی تشکیل می شوند. سایز پوکه بادامی از 18 میلیمتر الی 26 میلیمتر، پوکه فندقی از 10 میلیمتر الی 20 میلیمتر، پوکه نخودی از 5 میلیمتر الی 12 میلیمتر، پوکه عدسی از 3 میلیمتر الی 7 میلیمتر و پوکه های ماسه ای از 1 میلیمتر الی 5 میلیمتر می باشد. ترکیب پوکه ها با اندازه های مختلف یکی از نکات بسیار مهم در کفسازی است. ترکیب باید به گونه ای صورت گیرد که دانه ها به خوبی در لابلای یکدیگر قرار گیرند. در غیر این صورت بعد از گذشت زمان نشست خواهد کرد.
اگر مصالحی که با آن کفسازی انجام می شود بدون کیفیت باشد، احتمال نشست کفسازی بعد از اتمام کار وجود دارد. این امر باعث می شود تا ملات روی آن شکسته شده و در برخی موارد نیز به تاسیسات کف خواب آسیب های جدی وارد شود. عواملی از قبیل: کنترل تراز کفسازی، کروم بندی و شیب بندی قبل از کشیدن ملات روی پوکه ها در کفسازی با پوکه ریز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چون می تواند منجر به از بین رفتن فضای لازم جهت اجرای نازک کاری کف و یا حتی نیاز به ملات زیاد برای اجرای آن شود.
تفاوت ها، مزایا و معایب کفسازی با فوم بتن و پوکه ریزی
کفسازی با پوکه ریزی یکی از روش های بسیار قدیمی کفسازی است. در طول زمان، معایب اجرایی این روش تا حدودی برطرف شده است. هر کدام از روش های کفسازی، از مزایا و معایب و نقاط ضعف و قوت برخوردارند و در این جا می خواهیم تفاوت های کفسازی با فوم بتن و پوکه ریزی را برشمریم:
سرعت کفسازی با فوم بتن بسیار بالا است و این یکی از مزایای این روش محسوب می شود. اگر مشکلات اجرایی و جود نداشته باشد، در هر روز کاری با فوم بتن می توان در حدود 60 متر مکعب، مواد را تولید و پخش کرد . برای این میزان کفسازی به 3 نفر نیروی انسانی نیاز است. در صورتی که در عملیات کفسازی با پوکه ریزی توسط 3 نفر نیروی انسانی در یک روز کاری، حداکثر می توان 150 متر مربع را به انجام رساند. از آن جایی که حمل و نقل مصالح کفسازی با فوم بتن توسط شلنگ و پمپاژ صورت می گیرد، هزینه و زمان آن بسیار کمتر از کفسازی بوسیله پوکه می باشد. برای کفسازی با پوکه ریزی باید فضایی مناسب جهت دپوی مصالح داشته باشید. این در حالی است که فوم بتن تنها به مقداری فضا جهت استقرار دستگاه و دپوی سیمان نیاز دارد.
مقاومت فشاری کفسازی بوسیله پوکه از مقاومت نهایی کفسازی اجرا شده با فوم بتن بیشتر است. برای کفسازی با فوم بتن به حجم بالایی از آب نیاز دارید، در حالی که در کفسازی با پوکه چنین نیست. اگر سوراخ و یا خلل و فرج در سقف ها وجود داشته باشد، هنگام اجرای فوم بتن، احتمال عبور آب از سقف به طبقه پایین تر وجود دارد.
نکته
اگر در طرح اختلاط فوم بتن دقت کافی نداشته باشید، کیفیت آن پایین آمده و همان طور که در بالا اشاره شد، کیفیت پایین مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت و فوم بتن پفکی می شود. به طوری که در برخی موارد باید کفسازی اجرا شده را صورت کامل جمع کرد.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید