دلایل ترک در گچ کاری چیست؟
گچ یکی از مصالحی است که در صنایع مختلف، کاربردهای بسیار زیادی دارد که یکی از آن ها، صنعت ساختمان است. در این مطلب از خانه معماری، قصد داریم دلایل ترک در گچ کاری را مورد بررسی قرار دهیم. خوب است بدانید، ۷۵ درصد از مصرف گچ در ساختمان سازی، مربوط به روکشی دیوارها، تهیه ملات های گوناگون و گچبری است. ملات گچ و خاک، یکی از ترکیبات بسیار مناسب برای انواع پوشش ساختمان به شمار می رود. در برخی موارد، سطوح گچ کاری شده پس از خشک و سخت شدن، ترک میخورد و بدشکل می شود.
ترک در گچ کاری: دلایل ترک خوردگی در گچ کاری ها
در صورتی که آب استفاده شده در موقع ساختن ملات گچ نسبت به مقدار گچ بیشتر باشد، گچ نمی تواند بعد از انبساط حجم آب مصرف شده، ملات را پر کند و در نهایت، حجم گچ پس از خشک شدن کاهش یافته و می ترکد. یکی از دلایل ایجاد ترک در گچ کاری، انبساط و انقباض مصالح زیر کار است. تغییرات دما در طول روز و شب و همچنین در اثر تابش خورشید در دیوارها، انبساط و انقباض های متعددی را در مصالح زیر ایجاد می کنند که منجر به ترک خوردگی پوشش گچی روی آن ها می شود.
اگر عملیات گچ کاری در فصل سرما و دمای زیر صفر انجام شود و قبل از انبساط و سخت شدن گچ، آب ملات گچ یخ بزند، فعل و انفعالات شیمیایی برای سخت شدن در ملات متوقف خواهد شد. بعد از ذوب شدن یخ، گچ نیز فاسد می شود و همین باعث شده تا دیگر منبسط نشود. در نهایت سطحی که گچ کاری شده دچار ترک خوردگی می شود.
در صورتی که ضخامت ملات گچ و خاک یا گچ که روی دیوار کشیده می شود، بیشتر از 7 یا 8 سانتی متر باشد و همچنین در یک نوبت روی دیوار کشیده شود، لایه های بیرونی و رویی گچ که در اثر مجاورت با هوا هستند، سریعاً خشک می شوند. ولی لایههای درونی آن هنوز رطوبت دارند و در صورت خشک شدن این لایه های درونی، آب آن ها تبخیر می شود و همین باعث ایجاد ترک هایی در سطح گچ کاری می شود. این ترک ها برای آن ایجاد می شوند که بخار آب لایههای زیرین بتوانند خارج شوند. برخی از ترک خوردگی ها در سطوح گچ کاری شده، در اثر نشست های سازه و ساختمان ایجاد می شوند که معمولاً با زاویه ۴۵ درجه نسبت به افق قابل مشاهده هستند.
نکته
یکی دیگر از دلایل ترک در گچ کاری، اجرای گچ روی بتن CLC و یا کفی است. اگر ملات گچ را قبل از رسیدن به گیرش اولیه بر روی دیوار بکشید، منجر به ترک گچ کاری می شود. چون دیوار قبل از واکنش گچ با آب، آب ملات را جذب می کند و ایجاد جمع شدگی در ملات را منجر می شود.
ترک در گچ کاری: چگونه مشکلات ترک خوردگی را اصلاح کنیم؟
راهکارهای مختلفی برای برطرف کردن ترک گچ کاری وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
نسبت آب به گچ را افزایش دهید
در صورتی که میزان آب مصرفی در موقع ساختن ملات گچ، بیش از حد معین و مناسب باشد و گچ کمتری استفاده شود، پس از انبساط حجم، گچ نمی تواند جای آب اضافی که تبخیر شده را پر کند. این امر منجر به تقلیل حجم و در نهایت ترک گچ کاری می شود. این مشکل در مورد گچ های زودگیر، بسیار رخ می دهد. در این مورد، گچ کار برای راحتی کار و همچنین داشتن فرصت کافی برای صیقلی کردن دیوار باید نسبت آب به گچ را افزایش دهید.
از مواد دیرگیر کننده گچ استفاده کنید
دیرگیر کننده ها زمان گیرش گچ اولیه گچ را بالا می برند و این امر باعث می شود تا مصالح زیر کار فرصت کافی برای جذب آب ملات گچ را داشته باشند. این موضوع باعث می شود تا گچ ملات گچ، جمع نشده و ترک نخورد. توجه داشته باشید، مصالحی مانند بتن که در گذر زمان، تغییر شکل می دهند و جمع می شوند، منجر به ایجاد ترک در پوشش گچی روی آن ها می شوند و بهتر است که از این مصالح استفاده نشود.
روکش های گچی
یکی از دلایل ایجاد ترک در گچ کاری، روکش های کچی است. برای جلوگیری از ترک خوردگی در زمان به کار بردن روکش های گچی بر روی سطح سیمانی و آهکیف باید روشی را در پیش گرفت که روکش های جدید به داخل روکش های قبلی سرایت نکنند. تنها در این صورت می توان از بروز ترک خوردگی در گچ کاری جلوگیری کرد.
انجام عملیات گچ کاری در فصل گرما
از آنجایی که کاهش دما و انجام عملیات گچ کاری در فصل سرما و دمای زیر صفر، موجب ترک خوردگی گچ می شود، بهتر است که این کار را در فصل گرما و دمای بالای صفر انجام داد. گچ کاری در فصل سرما، باعث می شود تا آب ملات گچ قبل از انبساط یخ بزند و گچ پس از ذوب شدن یخ، فاسد شده و دیگر منبسط نمی شود. همین موضوع باعث ایجاد ترک در گچ کاری می شود.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید