قوانین و ضوابط نماسازی ساختمان با انواع سنگ
در سال های اخیر در ایران، بسیاری از نماسازی های ساختمان ها توسط انواع سنگ صورت می گیرد. دلیل این امر، استحکام و تنوع در الگوهای بافتی و رنگ سنگ ها است. در این مطلب، می خواهیم قوانین و ضوابط نماسازی ساختمان با انواع سنگ را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
چرا انواع برای نماسازی ساختمان مناسب است؟
سنگ ها تغییر رنگ نمی دهند و گرد و غبار را جذب نمی کنند. همچنین مقاومت سنگ ها در برابر رطوبت بسیار بالا است و در رنگ و جنس متنوعی موجود می باشند. اجرای نماسازی ساختمان با انواع سنگ، سریع و آسان و تمیز است. انواع سنگ، عایق حرارت هستند و نیازی به زیرسازی نیست. قابلیت اجرا بر روی کلیه سطوح و همچنین قابلیت ترمیم آسان از ویژگی های انواع سنگ است. سنگ ها انعطاف پذیر هستند و قابلیت فرم پذیری مناسب بر روی کلیه سطوح را دارند. برای دکوراسیون نمای داخل و خارج ساختمان های مختلف مسکونی و تجاری، مغازه ها، کافی شاپ ها و رستوران ها بسیار مناسب و ایده آل می باشند. فراوان و در دسترس هستند و امکان شکل دهی دستی و ماشینی آن ها وجود دارد. هزینه حفظ و نگهداری انواع سنگ، نسبتاً کم است.
نماسازی ساختمان با انواع سنگ: عوامل تاثیرگذار در انتخاب سنگ مناسب
عوامل متعددی از قبیل: انتخاب ابعاد و جنس سنگ، به محل استفاده آن بستگی دارد. برای نماسازی ساختمان و استفاده خارجی از سنگ، باید عوامل جوی مانند تابش خورشید، باران، گاز های موجود در هوا و غیره را در نظر گرفت. به عبارتی باید سنگی را برای مصرف خارجی انتخاب کرد که در برابر این عوامل، مقاوم باشد. در نما سازی ساختمان، بسته به طرح مورد نظر، ممکن از یک نوع سنگ و یا چندین سنگ متنوع استفاده گردد.
نماهای زیبا تنها با استفاده از یک طراحی خوب و هماهنگ کردن سنگ ها یا یکدیگر ایجاد می شوند. استفاده از سنگ ها ی بادوام و مقاوم در برابر یخ زدگی و شرایط نامساعد جوی و محیطی مانند: نور خورشید، آب و رطوبت می تواند بسیار مطلوب باشد. در انتخاب سنگ، همچنین باید از سنگ هایی که بافت و شکل مطلوب دارند و بدون ترک خوردگی و خلل و فرج و از همه مهم تر، صرفه اقتصادی دارند، استفاده کرد.
مشخصه های انواع سنگ برای بازسازی ساختمان
ساختمان بافت سنگ هایی که برای مصارف خارجی مورد استفاده قرار می گیرند، باید سالم باشد و کِرمو نباشد. به بیانی دیگر، سنگ باید بدون شیار، ترک و رگه های سست باشد. سنگ های نماسازی، باید بدون خلل و فرج و پوسیدگی، یکدست، یکنواخت و ممکن باشد. انواع سنگ مخصوص نماسازی ساختمان در شرایط جذب آب نباید: در آب حل و یا متلاشی شود. تمام یا بخشی از سنگ باید بیش از ۸ درصد وزن خودش، آب را جذب کرده و بمکد.
انواع سنگ ساختمانی باید عاری از هر گونه مواد طبیعی و مصنوعی باشد. مقاومت سنگ باید در شرایط فیزیکی و شیمیایی محیط از قبیل: باد، یخبندان، تغییرات دما، جریان آب و تمامی عوامل فرسایش و سایش، محیط های شیمیایی، اسیدی و قلیایی و عمل آبکافت و اکسیداسیون بالا باشد. همچنین برای قطعات باربر، مقاومت فشاری باید بیش از ۱۵۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد.
نماسازی ساختمان با انواع سنگ: معرفی انواع سنگ
تمایزات و انواع نمای سنگی را می توان در تفاوت نوع سنگ موجود در طبیعت جستجو کرد. پرکاربردترین سنگهایی که در نماسازی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از:
سنگ گرانیت
گرانیت یکی از انواع سنگ سخت، چگال و بادوام در برابر نفوذ آب و ضربه و مقاوم در محیطهای صنعتی است که برای نماسازی ساختمان مناسب است. قیمت سنگ گرانیت در مقایسه با انواع سنگ به دلیل استخراج، برش و صیقل بالا و پرهزینه است. نماسازی ساختمان با انواع سنگ گرانیت با استفاده از پیچ و رولپلاک امکان پذیر است. این سنگ را نمی توان با اسکوپ برای نما سازی استفاده کرد. برای کفسازی، پیادهروسازی، راهسازی و… از گرانیت استفاده می شود ولی در بیمارستان ها از گرانیت استفاده نمی شود.
سنگ دیوریت
برای نماسازی ساختمان با انواع سنگ، می توان به سراغ دیوریت رفت. این سنگ مقاومت بسیار بالایی دارد و نسبتاً ارزان است. علاوه بر نماسازی، از این سنگ می توان برای سنگ پله، کف و جادهسازی استفاده کرد.
سنگ گابرو
سنگ گابرو با استحکام و مقاومت بالا در برابر هوازدگی، گزینه مناسبی برای نماسازی ساختمان است. قیمت این سنگ، مقرون به صرفه و مناسب و برای نما، کف، پل و تونل است.
سنگ قیچی
سنگ قیچی، یکی از انواع سنگ های کارخانه ای است. این سنگ ها به طول ۱۰ ، عرض ۳ تا ۴ و ضخامت ۱،۵ سانتی متر در کارخانه سنگبری توسط قیچی یا گیوتین برش داده می شوند. سنگ قیچی با طول بیش از ۱۰ سانتی متر نیز در نماسازی کاربرد دارد. سنگ قیچی ها دارای زوایای ۹۰ درجه هستند و سطوح قابل مشاهده آن ها در نما، برجستگی های نامنظم دارند. نصب سنگ قیچی در نمای ساختمان، بدون بند صورت می گیرد و پشت آن ها با دوغاب سیمان پر می شود.
در نماسازی ساختمان، معمولاً از یک نوع سنگ قیچی استفاده می شود. البته در برخی موارد نیز سنگ ها با رنگ های مختلف را تلفیق می کنند تا نما زیباتر شود. یکی از معایب سنگ قیچی برای نماسازی ساختمان، گرفتن گرد و خاک و دوده هوا و کثیف شدن زود به زود آن است و نیاز به تمیز کاری مستمر دارد.
سنگ پلاک
سنگ پلاک از قدیم الایام در نماسازی ساختمان های ایران مورد استفاده قرار می گرفته است. در حدود نیم قرن پیش، اولین کارخانه ماشینی تولید پلاک و یک خط کامل آلمانی در مشهد تاسیس شد. از آن زمان موارد استفاده از سنگ پلاک برای نماسازی ساختمان گسترش یافت. این نوع سنگ از قطعات بزرگ سنگ کوه از معدن سنگ استخراج و به کارخانه سنگبری برده می شود. این سنگ ها را معمولاً در ابعاد و ضخامت های ۱ تا ۵ سانتی متری به شکل سنگ پلاک برش و صیقل می دهند. این سنگ ها در برابر رطوبت یخبندان، مقاومت پایینی دارند و مواد زاید باید از سطح آن ها زدوده شود. سنگ پلاک را از طریق لقمه گذاری، پیچ و رولپلاک کردن، نصب سیم و اسکوپ یا قلاب برای اتصال بهتر و محکم تر می توان کاملاً به سطح زیرین محکم کرد.
سنگ مرمر و مرمریت
سنگ مرمر یکی از سنگ های قدیمی برای نماسازی ساختمان است. مرمر در برابر هوازدگی، گازها و بارانهای اسیدی بسیار مقاوم است. لازم به ذکر است، مرمر با مرمریت متفاوت است و مرمر نور را از خود عبور می دهد. مرمر نسبتاً گران است و مناسب برای نماسازی داخلی و در برخی موارد خارج ساختمان می باشد. سنگ مرمریت نیز مقاومت بالایی در مقابل هوازدگی و رطوبت و قیمت بالایی دارد و معمولاً در نمای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.
سنگ کوارتزیت
سنگ گرانیت، اغلب با سنگ گرانیت اشتباه گرفته میشود، ولی سختتر از گرانیت است. ظاهر کوارتزیت، زبر و بلوری و بسیار ارزان است و برای نماسازی خارج و داخل ساختمان، پلها و تونلها مناسب است.
ماسهسنگها یا سنداستون
ماسه سنگ ها یا سنگ رسوبی، نوع دیگری از سنگ برای نماسازی است و ممکن است بافت نرم یا خشن داشته باشند. این سنگ ها عموماً در برابر یخبندان مقاوم هستند و سطح نهایی آنها بهصورت چکشی، کلنگی و تیشهای قابل استفاده است. از ابزار غیر آهنی برای نصب این سنگ ها استفاده می شود. ماسه سنگ ها نسبتاً ارزان هستند و موارد مصرف آن ها در نماسازی است.
سنگ تراورتن
سنگ تراورتن را می توان در شرایط آب و هوایی گرم برای نماسازی خارجی ساختمان استفاده کرد. قیمت تراورتن، ارزان است و همین موضوع یکی از دلایل محبوبیت سنگ تراورتن است. نماسازی ساختمان با انواع سنگ از قبیل: سنگ لاشه، سنگ قواره، سنگ بادبر و سنگ پلاک نیز امکان پذیر است. سنگ پلاک نسبتاً گران و مقاوم است. مصارف آن: تزیینات داخلی و خارجی ساختمان، کف، دیوار پله و کف پنجره، کنار و زیر دیوار گچی و جدول و جوی آب می باشد.
انواع سنگ تزئینی
سنگ تزئینی، یکی از انواع سنگ های طبیعی است. این سنگ ها در اندازه های مشخص تراش یا برش می خورند و انتخاب می شوند. به عبارتی دیگر، سنگ تزئینی، سنگ ها در هر شکل و شمایلی را شامل می شود که پس از برش، سایش و صیقلی شدن، به طور مستقیم در نماسازی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند. از لحاظ سنگ شناسی، سنگ های تزئینی زیرمجموعه ای از سنگ آذرین، دگرگونی و یا رسوبی هستند. انواع سنگ تزئینی عبارتند از: مرمر، مرمریت، چینی، کنگلومرا، تراورتن، ماسه سنگ، گرانیت، دیوریت، سینیت و گابر.
سنگ قلوه ای
سطح سنگ های قلوه ای حین حرکت و غلتیدن در مسیر رودخانه و برخورد با یکدیگر، گرد و صیقلی می شود و یکی از سنگ های مناسب برای نماسازی است. سنگ های قلوه ای برای استفاده در نماسازی ساختمان، با ملات ماسه سیمان بر سطح دیوار آجری یا بتی نصب می شود. برای ایجاد جلوه زیبا در نمای ساختمان، باید نصاب ماهر و باتجربه استخدام کرد. نکته قابل توجه در مورد سنگ های قلوه ای، استفاده از قالب های مناسب تا زمان گرفتن کامل ملات است.
نماسازی ساختمان با انواع سنگ مصنوعی
پیشرفت علوم شیمی و متالوژی، به خصوص در زمینه پلیمر و کامپوزیت، منجر به تحول شگرفی در صنایع و معادن شده است. یکی از کارکردهای شیمی پلیمر حال حاضر، ساخت و سنتز مصنوعات شیمیایی و احیای مواد معدنی از طریق فعل و انفعالات شیمیایی است. ترکیب عناصر و مواد معدنی با یکدیگر و تولید مواد جدید ترکیبی، تحت عنوان کامپوزیت ها را می توان به عنوان مهم ترین تحول علمی قرن 20 میلادی در زمینه صنعت سنگ معرفی کرد. همچنین ترکیب مواد طبیعی با بستری از مواد پلیمری، منجر به تولید سنگ های مصنوعی ویژه با کارکردی متنوع شده است.
سنگ های مصنوعی چه ویژگی هایی دارند؟
سنگ های مصنوعی دارای تنوع در رنگ و قابلیت اجرای طرح های مختلف هستند. از سنگ های طبیعی، سبک تر هستند و وزن کمتری به ساختمان وارد می کنند و اثر زلزله بر ساختمان را کاهش می دهند. قابلیت جذب آب انواع سنگ مصنوعی، در حد صفر است و محدودیتی در ابعاد تولیدی ندارد و نصب آن مانند سنگ طبیعی است.
کشش و فشار آن بیشتر و بالاتر از سنگ های طبیعی و اسکوب سرخود است. به عبارتی در اثر عوامل جوی و عدم چسبندگی، به مرور زمان، از بدنه ساختمان جدا نمی شود. در حالی که سنگ های طبیعی در گذر زمان، به تدریج از بدنه ساختمان جدا می شوند. مقاومت سنگ های مصنوعی در برابر عوامل جوی بسیار بالا است و استحکام و انسجام و همچنین تنوع پذیری بالایی دارد. نصب این سنگ ها بسیار راحت است. روش های نصب سنگ عبارتند از: روش خشک با استفاده از مهار و روش تر با استفاده از ملات.
نوشته های مرتبط:
- بازگرداندن (ریست کردن) منوها و نوار ابزارهای اتوکد 2025
- BIM در صنعت ساختمان چیست؟
- نرم افزار اتوکد بهتر است یا رویت؟
- ابزار Annotation در اتوکد چیست؟
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- پلات استایل اتوکد | آموزش رایگان Autocad
- Autocad Uninstall | نحوه حذف کامل اتوکد از ویندوز
- آموزش ۳Dmax | ویرایشگر Array در تری دی مکس
- آموزش رایگان Autocad | تبدیل اتوکد به گوگل ارث و…
دیدگاهتان را بنویسید