آشنایی با نکات و ضوابط مشرفیت ساختمان در طراحی معماری
در این مطلب، به بررسی ضوابط مشرفیت ساختمان در طراحی معماری پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
ضوابط مشرفیت در طراحی معماری
نکته اول
ضوابط مربوط به حریم اشراف بناها و مسائل مشرفیت در مورد تمامی سازه ها و ساختمان های مجاور زمین مورد نظر باید به صورت کامل رعایت شود. حداقل فاصله بناهای واقع در جنوب و شمال قعه مالکیت، از بر مجاز ساختمان قطعه مالکیت باید مساوی باشد. در مورد ساختمان های مسکونی، تجاری و سازه های عمومی جدید، باید این ضوابط به طور کامل رعایت شود. ولی این ضوابط ممکن است در مورد ساختمان های قدیمی و ساخته شده، چندان رعایت نشود و این بلامانع است. در صورتی که یک قطعه مالکیت جنوبی که دسترسی آن با دسترسی قطعه مالکیت شمالی مربوطه اختلاف دارد، مقیاس محاسبه ارتفاع مجاز، متوسط ارتفاع دسترسی های دو قطعه مالکیت مزبور است.
نکته دوم ضوابط مشرفیت ساختمان
احداث پنجره یا هواگیری که مشرف به مالکیت مجاور باشد، در هیچ یک از سطوح خارجی سازه یا بنا مجاز نیست. تنها در صورتی این امر امکان پذیر خواهد بود که حداقل 2 متر عقب نشینی از حد مالکیت مجاور صورت گرفته باشد که در این صورت، پنجره ها باید غیر بازشو و تا ارتفاع 1.75 متر از کف باشند. همچنین باید توسط شیشه های مات و یا مصالح مشابه، به شکل غیر قابل رویت درآیند. لازم به ذکر است، عنصر پوشاننده، باید جزیی از پوسته اصلی و نمای سازه مورد نظر باشد، به عبارتی، عناصر پوشاننده نباید الحاقی باشد. در ساختمان ها و سازه های مسکونی که در آن نور اتاق های 2 واحد مستقل از یک حیاط خلوت تامین می شود، فاصله پنجره های مقابل یکدیگر باید حداقل ۴ متر و تا ارتفاع 1.75 متری از کف به صورت غیر بازشو و غیرشفاف باشد.
نکته سوم
لازم به ذکر است، نورگیری سازه های مختلف از گذرها، پارک ها و میادین عمومی کاملاً بلامانع است. همچنین، تمامی پنجره های بازشو، تراس ها و بالکن های سازه ها و بناهای مجاوری که در گذرهای شرقی ـ غربی با عرض کمتر از ۲۴ متر و در گذرهای شمالی ـ جنوبی با عرض کمتر از ۲۰ متر قرار دارند، باید توسط مصالح غیرشفاف تا ارتفاع 1.75 از کف پوشیده شوند. اگر دو پنجره مشرف به یکدیگر در فاصله بیش از ۳۵ متری هم قرار دارند، در قطعات مالکیتی که در کنار جوی های آب هستند، نیازی به رعایت محدودیت ارتفاع پنجره فوق الذکر نمی باشد.
نکته چهارم ضوابط مشرفیت ساختمان
در مورد گذرهای شرقی ـ غربی که عرض حداقل ۲۴ متری و گذرهای شمالی ـ جنوبی که عرض حداقل 20 متری دارند، باید پنجره بازشو از ارتفاع حداقل 0.85 متری نصب شود. همچنین احداث بالکن یا تراس در ارتفاع معمول در این موارد نیز بلامانع است. قطعات مالکیت همجواری که سازه های آن ها از یک طبقه بیشتر است و دارای ارتفاع نامتعارف هستند، طبق ضوابط بهتر است بخشی از حیاط ساختمان را محصور کنند. بدین ترتیب، فضایی بدون اشراف برای واحدهای مسکونی مجاور ایجاد خواهد شد.
توجه داشته باشید، احداث پنجره یا هواگیر مشرف به مالکیت مجاور در تمامی سطوح خارجی زیر بنا ممنوع است. تنها در صورتی این امکان به وجود می آید که حداقل 2 متر از حد مالکیت مجاور، عقب نشینی صورت گرفته باشد. پنجره ها در این حالت باید تا ارتفاع 1.75 از کف احداث شود. همچنین پنجره ها باید به صورت غیر بازشو و مات باشند تا بیرون آن غیر قابل رویت گردد.
مطلب مرتبط:
ضوابط و قوانین مربوط به نورگیر پنجره سقفی
نوشته های مرتبط:
- پایان کار ساختمان و مراحل و مدارک دریافت آن
- برگ سبز تعهد پایانکار یا اعلام اتمام عملیات ساختمانی و…
- خانه ای کنار دریاچه در پریرا، کلمبیا
- موزه Boola Bardip
- تسهیلات پروازهای ورودی فرودگاه بین المللی سیاتل-تاکوما
- پروژه نوسازی خانه دیوار آجری در هند (Brick Screen House)
- خانه فشرده کارست
- خانه معماری | نمای ترموود؛ لوناوود
- مقایسه دکوراسیون داخلی با طراحی داخلی
- درباره خرپا و انواع آن بیشتر بدانید
دیدگاهتان را بنویسید